Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Meleg reggelente

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/09/08 0 hozzászólás Receptek,

Könnyen emészthető, hosszú ideig a komfortosság érzetét adja, a gabonamagvakból készített meleg kása.


Aki a kása szónál a gyerekek élelmiszerére gondol, az valamiről nincs jól értesülve?


A zabpelyhen kívül nagyon jól felhasználható a hajdina, a quinoa, a köles, a rizs, az amaránt, teff, stb. is, mint alapanyag. A magok mind gluténmentesek. Vízben és tej alternatívákban (rizstej, mandulatej, kókusztej stb.) főzzük meg őket röviden. Tetszés és ízlés szerint friss vagy szárított gyümölccsel, dióval, mogyoróval, pisztáciával vagy fűszerekkel, kardamonnal, fahéjjal stb. is ízesíthetjük, és még melegen fogyasszuk el. Ezek az ételek sok ásványianyagot, B-vitaminokat, fehérjét és jó zsírt tartalmaznak. A benne lévő komplex cukor (kolenhydrát) hosszú ideig ad energiát. A rostos anyagok pedig, megdolgoztatják az emésztést. Egy ilyen meleg reggeli az Ayurveda és a tradicionális kínai orvoslás szerint is erősíti a test anyagcseréjét és az életenergiát a Qi-t mozgásban tartja. A főtt gabonák könnyen emészthetőek.

 

Gránátalma kása

 

 

Hozzávalók

  • 150 gr zabpehely
  • 800 ml rizstej
  • 3 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 1 db gránátalma
  • 3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés

A zabpelyhet a cukorral és a tejjel állandó kevergetés mellett főzzük fel. Alacsony hőfokon hagyjuk még 5 percig főni. A gránátalmát vágjuk négyfelé, és a magokat szedjük ki belőle. A kész kásához adjuk hozzá a gránátalma magokat és a kókuszreszelékkel tálaljuk.

 

Áfonya kása

 

 

Hozzávalók

  • 800 ml kókusztej
  • 150 gr puffasztott amaránt
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 400 gr áfonya
  • 1 evőkanál tört pisztácia
  • 200 gr natúr joghurt
  • csipetnyi fahéj

Elkészítés

A hozzávalókat, a pisztácia és a natúr joghurt kivételével egy edénybe tegyük, és állandó keverés mellett főzzük fel. Alacsony hőfokon főzzük tovább 5 percig. A kész kását a natúr joghurttal és a pisztáciával tálaljuk.

 

Füge-chia-köles kása

 

 

Hozzávalók

  • 800 ml mandulatej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál darált chia mag
  • 5 db friss füge
  • 150 gr köles
  • 1 marék tört, sós pirított mandula

Elkészítés
A kölest, a chia magot, a szirupot a tejben állandó kevergetés mellett főzzük fel. Hagyjuk még 15 percig, alacsony hőfokon puhulni. A fügéket tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra. A kész kását díszítsük a fügével, szórjuk meg a pirított sós mandulával, és azonnal tálaljuk.

 

Hajdina-quinoa-dió-savanyú meggy kása

 

 

Hozzávalók

  • 800 ml rizstej
  • 150 gr hajdina
  • 2 evőkanál puffasztott quinoa
  • 2 evőkanál kókuszvirág cukor
  • maroknyi apróra vágott savanyú meggy
  • maroknyi apróra vágott pörkölt dióbél
  • csipetnyi kardamon
  • csipetnyi fahéj

Elkészítés

A tejben főzzük fel a hozzávalókat állandó kevergetés mellett, a meggy és a dióbél nélkül. Hagyjuk 10 percig alacsony hőfokon tovább puhulni. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg az apróra vágott savanyú meggyel és a pörkölt dióbél darabokkal.

 

Ezek az ételek még a betegek és a kisgyerekek számára is egészségesek, jól emészthetőek. Sok energiát adó, egyszerű, meleg reggeli ételek.

 

Tehát elő a fazekakkal!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest

Szólj hozzá!