Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Naptál – főzőcske okosan

Írta: Csak a Nőknek Magazin 2018/06/06 0 hozzászólás Receptek,

A nyárban az a jó, hogy minden olyan spontán és egyértelmű. Könnyen jönnek a lehetőségek és jó döntések születnek. Mindenki felszabadultabb és életereje teljében van. Használjuk ki az alkotásra ezeket az energiákat és főzzünk gyakrabban!  Egy ilyen vidám hangulatot idéz a lenti recept, ami gazdag az alapanyagok minőségét és íz világát tekintve.

 

Játssz velem!

 

Az alkotó, személyiségéhez és hangulatához mérten kísérletezhet az alapreceptből. Ehhez jó példa a desszert, ahol direkt nem adtam meg pontos mennyiségeket. Várjuk a szerkesztőségbe az édes-variációkat, személyes leírással és fotóval. A képen látható tálat kisorsoljuk a beküldők között a következő klubnapon!

 

Naptál

 

Felteszem a bio tönkölybúzát egy csipet sóval főni, ehhez 2-3 szoros víz kell - megpattanáskor ropogós, gurulós köretalapot ad. A végén leszűröm. Közben a lemosott, de nem hámozott gyökereket annyi vízbe főzöm, ellepje. A csírázott vöröshagymáról levágom a zöld, friss, értékes részeit és félreteszem nyersen. Pucolt, tisztított gumóit (10dkg) kockára vágom, amíg bőséges mennyiségű bio hidegen sajtolt olajat hevítek sóval és gerezdekre vágott fokhagymával, ebben üvegesre sütöm a „vöröshagyma” kockákat. A készre főtt gyökeret megpucolom, darabolom és a fűszeres olajra dobom a megfőtt búzával együtt. Borspótló fűszerkeverékkel, egy csipet cayenne-i borssal és sok bazsalikommal ízesítem a só mellett. Friss salátával, a vöröshagyma zöld csírájának darabjaival, (ami az új hagyma kezdete, élettanilag a legértékesebb a télből még fáradt, az újra éhes ember számára) és frissen facsart citromlével tálalom – ehhez Rosét ajánlok, vagy egy könnyű, pezsgő bort a lambruscot.

 

 

 

 

Hozzávalók: 25dkg tönkölybúza, (3dl-s mérőpohár 2 x + tisztított víz, ugyanezzel a pohárral 4 x a főzéshez) + bő 1kg fehérrépa, 10-15dkg tisztított vöröshagyma. olaj 3-4dl, 1 fej fokhagyma, fűszerek, fenti alapján.

 

Édességnek egy csoki krémet készítettem, amihez vaj helyett, a tiramiszu alapként jól ismert maszkarponet használtam, egy kanál mézzel és nyers kakaóval. Csodás zárás lett.

 

naptál

 

Jó étvágyat!

 

 

Linka

Balla Katalin

biokatalin@gmail.com,

Telefon: 70-246-30-65

 

Szólj hozzá!