Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Napvédő krémek helyett, napvédő táplálkozás

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/08/08 0 hozzászólás Életmód,
Az elmúlt időkben sajnos megnőtt a melanómás megbetegedések száma, és mindenki az erősödő UV-sugárzásról beszél.
 
A másik oldalon viszont a nap gyógyító erejére nagyon is szükségünk van, ugyanis a magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos.
 
Hogyan oldjuk fel ezt az ellenétet?
 
Megfelelő táplálkozással.
A fekete bogyósokban lévő antocianinok és egyéb polifenolok többféle módon és jelentős mértékben segítik a bőr ellenállóképességét:
  • a bogyósok héjában (ezért nem elég facsart leveket inni!) lévő antocianinok egyik funkciója a növények UV-sugárzás elleni védelme, és ezt a védelmet át is adják nekünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk őket
  • a bogyósok fogyasztása emellett növeli a bőr saját kollagéntermelését, amivel nemcsak feszesebb és fiatalabb lesz a bőrünk, hanem az jóval ellenállóbb lesz a napsugárzás negatív hatásaival szemben.
 
Még további fito-nutriensekkel növelhetjük bőrünk ellenállóképességét, ugyanis a sárgarépában, sütőtökben lévő magas karotintartalom is véd az erős napsugárzás káros hatásaitól. Az omega-3 zsírsavak, a dió fogyasztása is sokat segít bőrünk védelmében.
 
Napozni fontos. Semmi sem pótolja a valódi nap gyógyító erejét.
 
De napozzunk ésszel, és semmiképpen sem kampányszerűen (… ne egy hét nyári szabadság alatt akarjuk csokibarnára égni...). Fokozatosan, már tavasztól indítsuk be a „napozó programot”. Arra nagyon figyeljünk, hogy sose égjünk le, hiszen a melanóma kialakulási valószínűsége egyenesen arányosan nő a leégések gyakoriságával. És ha mindenképpen naptejet szeretnénk használni, akkor legalább ne a vegyi, hanem az ún. fizikai naptejeket használjuk, és válasszuk a minőséget, nézzünk utána, mi mindent tartalmaz a használni kívánt naptej… mert többet árthatunk, mint védünk egy-egy rossz naptejjel…
 
dr. Tkacsik Márta
 
(20) 4499300
www.patikakert.hu

Szólj hozzá!