Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Oscar 91-edszerre – díjátadó az egész világnak!

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/02/26 0 hozzászólás Programok,

A legtöbb ember szeret moziba járni, és kíváncsi a filmekkel kapcsolatos érdekességekre is. Így nem véletlen, hogy az amerikai Oscar-díjátadó lázba hozza a világ minden időzónáját. 

 


Mi magyarok is hajnalokig képesek vagyunk várni az eredményre? Hát persze! Főleg, ha érintettek is vagyunk, mint például 1981-ben, amikor is az első valóban magyar alkotás, Rófusz Ferenc  A légy című animációs rövidfilmje nyert Oscar-díjat.  


Egy évvel később első magyar játékfilmként Szabó István Mephisto című alkotása lett a legjobb idegen nyelvű film.

A sikert folytatta 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című különleges alkotása szintén a legjobb idegen nyelvű film kategória győzteseként. 


2017-ben pedig ismét örülhettünk, hisz Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje lett az Akadémia által választott legjobb!  


Mióta is van Oscar-díjátadó? A legelső díjátadót 1929-ben rendezték meg Los Angelesben a Hollywood Roosevelt Hotelben, természetesen egy nagyon díszes ünnepi vacsora keretében. Az első közvetítés a Tv-ben 1953-ban történt, ekkor még fekete-fehérben, majd 1966-tól már színesben élvezhették a nézők.

 


Hogyan zajlik a szavazás? Kezdetben csupán 7 kategóriában osztották ki a díjakat, majd 24-re emelkedett az évek során. Ma már nagyon szigorú szabályok mentén jelölhető egy-egy film, s óriási titoktartás övezi a nyertesek névsorát, de ez nem mindig volt így. Éveken át alakult a mai rendszer, s csak 1941-ben használták először a zárt borítékot.

 


Milyen is ez a szobor? Évente 50 darab szobrot készítenek, amelyek egyenként 3.856 kilogramm súlyúak és 34.3 centiméter magasak. Eszmei értékük nagyon magas, így az Amerikai Filmakadémia egyik előírása, hogy a szobrot a győztes nem adhatja el! Az Oscar-szobor mai alakját először agyagba öntötte George Stanley, majd bronzba, végül 24 karátos arannyal fedte be.

 


Miért pont Oscar? Az első átadásokon csupán díj volt a neve, majd az anekdota szerint 1931-ben az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa, Margaret Herrick első munkanapján megpillantva a szobrot az nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re emlékeztette, aminek hangot is adott... 

 


Az Oscar-díj azóta számos boldog és persze csalódott pillanatot is hozott a jelölteknek a borítékok kinyitása után. De jól is van ez így! Hisz mi járhatunk továbbra is lelkesen moziba a legjobb filmeket megnézni, s persze virraszthatunk minden év utolsó februári vasárnapján, hogy megtudhassuk: ki is nyeri az Oscart a különböző kategóriákban. Mozira fel, éljen a szórakozás!

 

Szólj hozzá!