Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Párizs, vásárlás máris

Írta: Csak a Nőknek magazin 2018/10/22 0 hozzászólás Divat,Utazás,

 

 

Párizs, oh la la. Légy très – énekli a szabó az Anasztáziában. A vásárlás Mekkájába valóban üres bőrönddel kell érkezni, mert csinosnak lenni itt kötelező.

 


A párizsi hölgy fogalom, mindig sikkes, a legegyszerűbb farmerben is elegáns és selyemsállal keríti körbe az a bizonyos je ne sais quoi-t (a megfoghatatlan valamit), ami egy francia – és különösen egy párizsi nőt – egyszerivé és megismételhetetlenné tesz. 

 


Minden párizsi nőnek lapul a szekrényében legalább egy különleges haute couture darab, hiszen a város a szabásművészet. 15 divatház árulja egyedi, személyre szabott ruhakölteményeit 1500 eurótól a csillagos égig. Főként az Arany háromszögben, tehát az Avenue Montaigne, az Avenue George V és a Champs-Élysées által körülhatárolt területen érdemes keresgélni ruhaköltemények vagy ékszerkülönlegességek ügyében. Dior, Chanel, Hermès, Colette, Lanvin, Cartier, Van Cleef mellett persze érdemes megcsodálni a Place Vendôme vagy a Rue du Faubourg Saint-Honoré építészeti remekeit is. Ez utóbbiból a Champs-Élysées-n sincs hiány, de ott már nem a luxusvásárlás az úr (bár emlékeztet Louis Vuitton teljes épületet elfoglaló üzlete még mindig ott áll), hanem a gyorséttermek mellett a fast fashion ruhaboltok exluzívabb üzletei sorakoznak.

 

 

 

 

 

 

 
A megfizethető bevásárlást főleg a Rue de Rivoli, a Les Halles és a Marais környékén érdemes elintézni. A Rivolin főleg fast fashion márkákat találni, köztük számos olyat, amely itthon nem kapható, amelyik pedig igen, az is messze jobb kínálattal rendelkezik. A zsúfolt, földalatti Forum des Halles üzleteiben olcsó, márkás divatcikkek és az haute couture házak utánzatai kaphatók. A Marais az egyedi ízlésű tervezők és a jutányos régiségek lelőhelye, ráadásul mivel ez Párizs zsidónegyede, itt pénteken áll meg az élet, a vasárnapi nyitva tartás viszont nem kérdés.

 


A Boulevard Haussmann a nagyáruházak otthona. A két ősi rivális luxusáruház, a Galeries Lafayette és a Printemps nem győz vetélkedni a vásárlók figyelméért. A Lafayette szecessziós belsőjével és üvegkupolájával hódít, a Printemps pedig mesés kirakatokkal áll elő. A Lafayette néhány százalékos kedvezményt vagy bevásárlótáskát ad ajándékba turistáknak, de a szűkebb pénztárcájúak így ritkán távoznak bizsu vagy sál helyett mással. Inkább felkeresik a szomszédban található Monoprix-t, amely üzletláncnak bár számos boltja van Párizs-szerte, de a Boulevard Haussmann kínálata a legszélesebb és a legexkluzívabb, bár az árak itt is a középkategóriában maradnak.

 

 

 

 


 
Kötelező program a másik két nagyáruház: háztartási cikkekben és kiegészítőkben elsőrangú Bazar de l’Hôtel de Ville és a divat- és stílusközpont Le Bon Marché. Utóbbi az élelmiszerüzlete, a La Grande Epicerie ma már nemcsak fűszeres, hanem Párizs legendás élelmiszerboltja. Biztos pont  hús- vagy haláruért, de az ajándéknak szánt párizsi csokoládét vagy macaront is be lehet itt szerezni. Ha még exluzívabb macaronra vágynánk, azt a Ladurée üzleteiben találni, ahol számtalan ínycsiklandó ízben és szivárvány minden színében élvezhetjük az egyszerre omlós és ropogós teasüteményt.

 


Szajna bal partja valaha a könyvrajongók kedvence volt. Mára a régi könyvesstandok inkább turistacsalogató apróságokat árulnak, az igazi könyvekért a Quartier Latin antikváriumait kell felkeresni. A negyedben egyébként, ha szerencsénk van, akár ingyen is könyvhez juthatunk, mivel a franciák gyakran rakják ki a kiselejtezett darabjaikat az utcára, hátha kell valakinek.

 


Ugyan nem mindenki szereti, de a franciáknál nagy hagyománya van a piacoknak. A Marché aux Puces de Clignancourt bolhapiaca a leghíresebb Párizsban, hétvégénte 70000 párizsit vonz. Az ajándéktárgyaktól, a retro ruhákon át, az antik bútorokig minden kapható itt, de nem szabad sötétedés után maradni, mert a környék nem a legbiztonságosabb. A Marché aux Puces de Saint-Ouen pedig kifejezetten a régiségvadászok kincses bányája, szinte múzeumlátogatást jelent, ha valaki elveszik a sok műtárgy között.

 


Aki mégis a hivatalos boltoknál maradnak, annak érdemes januárban és júliusban, a nagy leárazások idején Párizsba utaznia. Ilyenkor kezdetben 20-30, majd 50-70 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, igaz a minél nagyobb kedvezmény annál nagyobb kockázatot is rejt, hogy vajon találunk-e megfelelő színű, méretű darabokat. Évközben az Etam hirdet 20 százalékos akciókat, októberben pedig néhány napig a Lafayette is 30 százalékos engedménnyel dolgozik. A leárazások alatt persze megmozdulni is nehéz a boltokban, de egy igazi párizsi nővel való vásárlás, minden tumultust megér.

 

 


Írta: Jancsó Orsolya

 

Szólj hozzá!