Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Illatos édességek Karácsonyra

Írta: Csak a Nőknek magazin 2018/12/18 0 hozzászólás Életmód,Receptek,

 


 
Egyszerű és gyors édességek karácsonyra, amelyeket akár gyermekekkel játszva is elkészíthető. Tésztájuk sütés közbe és utána pompás illatot árasztanak magukból!

 

 


Kókusz puszedli

 

 

 Hozzávalók


20 dkg kókuszreszelék (de helyettesíthető őrölt mandulával vagy dióval)
20 dkg Stevia vagy más kalóriaszegény édesítőszer
60 db kis vékony ostya karika (de ez el is maradhat)
4 db „M” –es tojásfehérje
1 kiskanál őrölt vanília
1 kiskanál őrölt fahéj
sütőpapír


Elkészítés


A kókuszpuszedli elkészítésének két módja van.
Első módja:
A kókuszreszeléket állandó kevergetés közben egy edényben zsír nélkül pirítsuk aranysárgára, majd egy tányéron hagyjuk kihűlni. A sütőlemezt sütőpapírral béleljük ki, és melegítsük elő a sütőt kb. 150 fokra.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük fel, majd óvatosan adjuk hozzá az édesítőt, a vaníliát és a fahéjat, végül a meg pirított kókuszreszeléket. Ha használunk ostya karikát, akkor a sütőpapírt enyhén spricceljük le vízzel (erre azért van szükség, hogy ne csusszannak el) és rakjuk le szép sorban az ostya karikákat. 2 teáskanál segítségével kis kupakokat teszünk az ostya karikák tetejére.
Ha ostya karikák nélkül készítjük el, akkor a sütőpapírral tesszük a kókuszos masszát. Az előmelegített sütőbe rakjuk a tepsit, és kb. 20 perc alatt 170 C-on  megsütjük. A kész kókuszpuszedli tetejére csurgathatunk étcsokit.
Második mód:
Egy edényben az édesítőszert, a tojásfehérjéket, a vaníliát, a fahéjat és a kókuszreszeléket óvatosan kb. 50 Celsius fokra melegítjük fel. Egy stabil masszát fog képezni, de vigyázzunk, mert nem szabad túlmelegíteni. 2 kanál segítségével az ostya lapokra vagy csak a sütőpapírra kis kupakokat helyezünk és a fent olvasható módon megsütjük.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csoki torta

 

 


Hozzávalók


20 dkg natúr almapüré
6 dkg Teff lisz (helyettesíthető rizs- vagy gesztenye liszttel)
4  evőkanal  kakaópor
1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
1 evőkanál ecet (csak akkor szükséges, ha szódabikarbónát használunk)
1 evőkanál Stevia vagy más édesítőszer
2 db tojás
sütőpapír

 

Elkészítés
A sütőt 170 Celsius fokra melegítsük elő. Egy edényben a tojásokat és az almapürét keverjük össze alaposan. A lisztet, a kakaót és a sütőport (vagy szódabikarbónát) az almapürés masszához adjuk. Hozzátesszük az édesítőszert és az ecetet (ha sütőpor helyett szódabikarbónával készítjük) és jól összedolgozzuk. Egy 18-20 cm átmérőjű sütőformát kibélelünk sütőpapírral, és a széleket beolajozzuk, illetve zsírozzuk. A masszát beleöntjük a sütőformába és kb. 30 percig sütjük.
Kalória szegény, de mégis laktató és gyors édességek.  Illata a karácsony közeledését jelzi es az egész lakásnak otthonos, meleg édes érzést is ad.
 
 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat!

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest
                       

 

Szólj hozzá!