Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Rózsa használata a kozmetikumokban

Írta: Csak a Nőknek magazin 2018/11/06 0 hozzászólás

 

 

 

A rózsa, a „virágok királynője” eredetileg Keletről terjed felénk a Keresztes hadjáratok álltal.

 


A több , mint 200 rózsa fajtát leginkább a mérsékelt égövben találjuk, de találunk Mexikóban, a Fülöp-szigeteken, Etiópiában honos fajokat.

Vadon élő fajtája a csipkebokor, aminek termése, a csipkebogyó. Elsősorban magas c -vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.

Története folyamán tudjuk, hogy már a rómaiak használták illóolaját, gyógyszert és édességeket készítettek belőle.

A középkori Törökországban valóságos kultusza alakult ki: ültették, nemesítették őket. Fogyasztották kandírozott, valamint mézes édességként, használták illóolaját, ismerték a rózsavizet.

 


A rózsa illóolaj a rózsa szírmaiból vízgőz-desztillációval nyert illóolaj. 3 tonna sziromból körülbelül 1 liter olajat lehet nyerni, ezért az egyik legdrágább illóolaj. Ezek közül is kiemelkedő a damaszkuszi rózsa, amit a legnevesebb parfümkészítők használtak és használnak ma is. A kozmetikumokban megtalálható nappali és éjszakai krémekben, emulziókban, arcolajokban és testápolókban kiemelkedően magas „lifting” hatása miatt.

 

 


Antioxidáns hatása révén elősegíti a bőr öregedésének lassítását, elősegíti a bőr textúrájának javulását, üdébbé, egészségesebbé téve a bőrt.

Antiszeptikus tulajdonsága miatt fertőzéses bőrbetegség után nyújthat segítséget.

A pszichére gyakorolt hatása, hogy rendkívül jó szorongás oldó, antidepresszáns, nyugtató és stresszoldó.

 


Az aromaterápiában e tulajdonságai miatt és afrodiziákumként is használják.

A kozmetikumokban Rosa Damascena néven az összetevők között megtaláljuk, de többnyire az ár alapján is definiálhatjuk, hogy eredeti rózsaolaj, vagy illatolaj van benne.

 

A rózsavíz harmonikus illatával simogatja a lelket, jótékonyan lazítja az elmét, megalapozza a mindennapi jókedvet. Nagyon jól tonizál, csillapítja a bőrpírt és ugyanolyan tulajdonságokkal bír, mint az olaj, csak gyengébb változatban.

 

 

 

 

 

 

 

A gerániumos-rózsás sheavaj kiváló hidratáló, bőrregeneráló hatású. Én az éjszakai krémem helyettesítem vele, de ha nagyon fáradtnak érzem a bőröm néha, főként a téli hónapokban nappal is használom.

 

 

 

 

 


A sheavaj bőrnyugtató hatása miatt, akár érzékenyebb bőrűek is használhatják. Rendkívül jó anti-aging termék.

 

A rózsa a szeretet, a szerelem jelképe, vigyünk több szeretetet saját és környezetünk hétköznapjaiba!

 

 

 

 

 

– Nálatok – mondta a kis herceg – az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek. – Nem találják meg – mondtam. – Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…

 

– Minden bizonnyal – feleltem. – Csakhogy a szem vak – tette hozzá a kis herceg. – A szívünkkel kell keresni.

(Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

 

 

 

 

Dülk Rita

 

 a NatuRita cég megálmodója

 

+36-70/947-3681

 

naturitaszappan@gmail.com

 

www.naturita.hu

Szólj hozzá!