Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Színes minták, törékeny alapanyag...Mi lehet?

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/04/16 0 hozzászólás Tippek, tanácsok,

Hát persze: a húsvéti tojás!

 

Honnan ered a tojásfestés hagyománya?

Az ősi időkre nyúlik vissza a tojásdíszítés és annak ajándékozása. A tojás egyrészt a termékenység szimbóluma, másrészt pedig az egyik legősibb áldozati étel volt már az ókori időkben.

 

Mindenhol a nagyvilágban?

A világ számos pontján nagy jelentőséggel bírt a tojás, mint étel, például Perzsiában vagy Róma területein, ahol a napéjegyenlőség idején a legfontosabb ételekhez használták, illetve Kínában a Nap iránti tiszteletük jeléül pirosra színezték a tojásokat már több ezer évvel ezelőtt.


A tojásfestés ténye tehát eredetileg pogány hagyomány volt, s csak később fonódott össze a húsvéti ünnepkörrel.

 


A kereszténység elterjedésével már más jelentést is kapott a tojás: a feltámadó Krisztus szimbóluma lett. A piros színnek pedig a keleti keresztény vallások tulajdonítottak jelentőséget, ezért festették ilyenre a tojásokat különböző vallási szimbólumokkal. A böjti időben nem volt szabad tojást sem enni, ezért felhalmozódott a húsvéti ünnepre, így nagy mennyiségben fogyasztották, és el is ajándékozták a megfestett változatokat.

 

És manapság?
Napjainkban a legtöbb embernek csupán szép dekoráció a festett tojás vagy tojásfa az asztal közepén, hogy ünnepi lakással fogadják a hétfői locsolókat. A csokoládé tojások megjelenése pedig a gyerekeknek szerez minden évben nagy örömöt.

 

Milyen technikákkal készíthetjük a tojásdíszeket?
Sok helyen igyekeznek a hagyományokat megtartani, ami a tájegységeikre jellemző. Európa nyugati felén piros tojás az elterjedt, s csupán a keleti részen festünk mintákat. A készülődés mindig vidám és kreatív munkát jelent, sok játék is él szerte a világon, például a tojások összekoccintása vagy görgetése.

 

 
Díszíthetjük a tojásokat rájuk tett gumigyűrűvel, aminek helyét nem fogja meg a boltban vásárolt tojásfesték por vagy tabletta. De főzhetjük a tojásokat száraz vöröshagyma levelekkel együtt is, és szép barnásvörös színt kapnak majd elkészülve.

 

Virág- és növénymintás tojásokat készíthetünk nagyon egyszerűen, ha a régi harisnyadarabba csomagoljuk a tojást ráhelyezve virágszirmokat. Figyeljünk arra, hogy jól feszüljön a kis csomag.

 

Izgalmas mintákat kapunk, ha a még forró tojásokra zsírkrétával rajzolunk.


Filccel is írhatunk vagy rajzolhatunk a megfőtt tojásokra kedves üzeneteket, figurákat.

 


Ragaszthatunk a tojásra megmaradt csipkedarabokat is vagy csillámpor, strasszt, flittert.

 

Nagy gyakorlattal és türelemmel kell bírnia azoknak, akik a tojásdíszítés legkülönlegesebb formáit választják: viasszal írókázott, majd színezett kifújt tojásokat alkothatnak, vagy csipkézhetik a szintén kifújt tojásokat.


S talán a leglátványosabb és legnehezebb feladat a tojáspatkolás! Ez a technika tipikusan magyar, s a legenda szerint a kovácsok találták ki. A kifújt tojásra fémdíszeket szegecselnek. Fantasztikus műalkotások kerülnek ki a hagyományőrző kezek alól.

 

Szabó Ági

Szólj hozzá!