Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Túlóra pótlék: igen vagy nem?

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/01/07 0 hozzászólás Tippek, tanácsok,

Túlóra pótlék: igen vagy nem?

 

Megszűnhet a túlóra pótlék a törvénymódosítás miatt!

Rendkívül halaszthatatlan ügynek ítélem meg a Munka Törvénykönyve (a továbbiakban: Mt.) körüli vita kapcsán felhívni a Tisztelt Munkavállalók (akikből jelenleg több van kis Hazánkban, mint haszonélvezőkből) figyelmét egy nagyon fontos dologra!

 

Természetesen az is borzasztóan aggasztó, hogy az Mt. törvénytervezeti módosítások alapján például a 36 hónapra bővített munkaidőkeret (a munkaidőkeret jelenlegi tartama négy hónap vagy tizenhat hét lehet, ennél hosszabb meghatározott tevékenység vagy munkakör esetén, illetve kollektív szerződésben köthető ki, de így sem haladhatja meg a tizenkét hónapot vagy ötvenkét hetet) vagy a 400 órás túlóraplafont (jelenleg évente 250 óra, de növelhető kollektív szerződésben plusz 50 órával, ami után jár túlóra pótlék, szabadidő, pihenőnap. Kiemelendő, hogy ekkor is a heti 2 pihenőnapnak meg kell maradnia!).

 

 

A túlóra sok munkavállalót érint!

 

Viszont olvastam a BDO Magyarország cikkét, amiben sokkal súlyosabb problémára hívják fel a figyelmet! A munkaidő-beosztásra! Látszólag csak legalizálja a törvény a jelenleg is uralkodó gyakorlatot, hogy a munkáltató által meghatározott munkaidő-beosztás módosítása a munkavállaló kérésére vagy annak hozzájárulásával kerülhet sor, de a törvénytervezet szerint e módosított munkaidő-beosztásban végzett munka nem minősül rendkívüli munkavégzésnek (most igen), a munkavállaló hozzájárulásával módosított beosztás alapján végzett munka: rendes munkaidő, azaz azon órák után nem jár bérpótlék. Tehát az a munkavállaló, aki hozzájárul a beosztás módosításához, egyrészt lemond a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlékról, másrészt ez a munkavégzés nem számítható bele a rendkívüli munkaidő most bevezetendő 400 órás kvótájába sem.

 

Egyszerűbben, ha munkavállalóként hozzájárulunk önként s dalolva a munkaidő-beosztás módosításához, akkor annak alapján bármikor rendelkezhet a munkaadó (azon belül) a munkaidőnk felett (azt hogyan dolgozzuk le), valamint amennyiben a jelenlegi Mt. szerint az rendkívüli munkavégzésnek minősülne (azaz túlóra: munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőben történő munkavégzés, pl. egy határidős munkát a szokásos napi munkaidő letelte után még be kell fejezni, vagy amikor a heti pihenőnapon berendelnek be dolgozni), a törvénymódosítás szerint már nem, hanem a rendes munkaidőbe fog tartozni.

 

A pihenőidő is kevesebb lesz...

 

 

Mindezzel a munkavállaló továbbiakban nem lesz jogosult bérpótlékra, és egyéb pihenőidőre sem. Tudom, most minden munkadó utál, ha elolvassa a cikket, de egyetértek a BDO Magyarországgal, akik szerint is ezen szabályozás bevezetéséhez szükséges lenne törvényi garanciákra, hogy tömegesen ne lehessen ezt visszaélésszerűen alkalmazni, ezzel megfosztani a munkavállalókat a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőre járó bérpótléktól.

 

Tisztelt Munkaadók, Önök is emberek, családjuk van, gondoskodnak róluk mind anyagilag, mind érzelmileg s mint értékes idejükkel. Gondoljunk másokra is! A munkavállalók is ezt teszik, csak nem mindegy, hogy hogyan... milyen anyagi körülmények, milyen fáradság és a legfontosabb milyen időkeretben. Manapság gyermekeinkre nem fordítunk elég időt (például, hol maradnak a jó kis vasárnapi ebédek - tisztelet a kivételnek, ahol még próbálják ezt megőrizni) s így mondjuk ki, hogy 2018. év a CSALÁDOK ÉVE! Így akarjuk, hogy több gyermek szülessen (mikor?), így akarjuk, hogy a jövő generációja felelős-ségteljes és hasznos legyen, ha a tapasztalatokat, mint szülők át sem tudjuk adni, mert nincs rá időnk-dolgozunk! Gondolkodjunk el, mint munkavállalók, akarjuk ezt? Gondolják meg mielőtt bármit aláírnak, hiába fenyegetik Önöket azzal, hogy akkor elbocsátás vár Önökre.. Jelenleg Magyarországon munkaerőhiány van, tehát bármikor és bárhol mindenki tud dolgozni, ha akar s ha egyre többen nemet mondunk, talán a mi hozzáállásunk szab határt a „kizsákmányolás” lehetőségeinek, az emberségesebb munka jövőjét hozhatjuk el. Kérem osszák meg ezen kis szösszenetemet minél többen azért, hogy a sok-sok munkavállalóhoz eljusson s elgondolkodjon saját s gyermekei jövőjéről. Köszönöm.

 

Dr. Jakics Mónika Zsuzsanna

drmiroda@gmail.com

+36/30-684-8729

Szólj hozzá!