Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Tulajdonjog- haszonélvezet viszonya I.

Írta: Csak a Nőknek magazin 2019/02/01 0 hozzászólás Tippek, tanácsok,

 

Sokszor tapasztalom, hogy tanácsot kér az ingatlan tulajdonosa: mit tehetek a haszonélvezővel szemben, hogyan adhatom el az ingatlant? Nos, kezdjük az elején. Mind a tulajdonjog, mind a haszonélvezeti jog egy jogalap (jogosultság), azaz jogai és kötelezettségei vannak mindkét fél jogviszonyának. A haszonélvezőt illeti az ingatlan birtoklásának, használatának és hasznosításának joga, úgyszólván tulajdonjogunk korlátja. A haszonélvezet fennállása alatt általában nem élhetünk, mint tulajdonos a birtoklás, használat és a hasznok szedésének jogával, de a haszonélvezőt terheli az ingatlannal kapcsolatban felmerülő mindennapi költség megfizetése (rezsiköltség), viszont a rendkívüli javítás vagy helyreállítás minket terhel. Mint tulajdonos a haszonélvezeti jog gyakorlását ellenőrizhetjük (az ingatlan állapotát, a használat, hasznosítás módját, ha a használat egyáltalán fennáll).

 

 

 

Az ellenőrzést a haszonélvező tűrni köteles, együttműködéstől és felvilágosítás adásától nem zárkózhat el. Ha a haszonélvező a dolgot nem rendeltetésének megfelelő módon használja vagy rongálja, illetve rendeltetését meg nem engedett módon megváltoztatja (például lakásból irodát csinál), továbbá ha a haszonélvezet megszűntével való visszaadást veszélyezteti, megfelelő biztosítékot követelhetünk, ha tiltakozásunk nem vezetett eredményre. Amennyiben a haszonélvező nem ad megfelelő biztosítékot, a bíróság kérelmünkre a haszonélvezeti jog gyakorlását - részben vagy egészben - a biztosíték adásáig felfüggesztheti. Azonban, ha a haszon-élvező jogaival nem él, akkor a jogokat mi is gyakorolhatjuk. Például a haszonélvező nem lakja és nem használja az ingatlant, és más személynek sem engedte át a használatot, akkor az ingatlant használhatjuk, hasznosíthatjuk. Ha a haszonélvező időközben mégis használatba veszi az ingatlant, akkor ezt megteheti és fel kell hagynunk a használattal, ha nem tesszük kilakoltatás útján a haszonélvező kényszeríthet minket a jogai gyakorlására. A haszonélvező megteheti, hogy a birtoklást, a használatot és a hasznok szedését (bérleti díj, gyümölcs a kertben stb.) harmadik személynek akár ingyenesen, akár ellenérték fejében átengedje. Ebben az esetben mi e jogok gyakorlására a harmadik személyt megelőzően - azonos feltételek mellett - igényt tarthatunk. A haszonélvezeti jog megváltható, valamint az ilyen teherrel bíró ingatlan adható-vehető. A haszonélvezeti jog értékének kiszámításáról, az ingatlan adásvételéről a következő szösszenetemben olvashatnak.

 

Dr. Jakics Mónika Zsuzsanna

drmiroda@gmail.com

+36/30-684-8729

Szólj hozzá!