Szerencsére sokan szeretik a csilit és szeretettel fogyasztják különböző módon. Teheted levesbe, egy jól elkészített magyaros pörköltbe vagy akár a szendvicsedbe is tehetsz néhány cseppet.

A csili erősségét a kapszaicin határozza meg.

Wilbur Scoville, amerikai kémikus dolgozott ki a kapszaicin mérésére egy eljárást, az SHU-t. Az SHU a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi egy-egy csili paprikában. A tiszta kapszaicin 16 millió SHU. Az eljárás lényege, hogy a paprikából kivonják a kapszaicin tartalmat és addig hígítják cukros vízzel, amíg a csípős ízt érezni lehet.

A csili, a rendszertan szerint a növények országába, azon belül a zárvatermők törzsébe és a kétszikűek osztályába tartozik. Ezen belül is a burgonyavirágúak rendjébe. De nézzük a lényeget, hiszen nem akarok untatni senkit a növénytannal, a csili az csípős, és nagyon sokféle képpen tud csípős lenni!

Ez azért lehetséges, mert a csilinek számos fajtája van, ismerjük meg a legnépszerűbbeket!

Jalapeno – az egyik legismertebb, és legkedveltebb csili fajta. Mexikói eredetű, de mára meghódította a világ konyháit. Kiváló nyersen vagy savanyúságnak, de rengeteg szósz vagy salsa alapanyagaként is szolgál. Erőssége 2000 – 10.000 SHU közt alakul, amivel a kevésbé csípős csilik közé tartozik

Tabasco– Szintén egy ismert és népszerű csili fajta. Hírnevét a belőle készült szósz által szerezte, a Louisiánában feltalált Tabasco szósz, a világ talán legnépszerűbb csili szósza. A nyers tabasco csili ereje 30.000 – 40.000 SHU körül mozog, de a belőle készült szósz csak 2500 – 5000 SHU értékű.

Cseresznyepaprika – talán a legnépszerűbb, és legelterjedtebb csili paprika Magyarországon. Nevét termésének cseresznyéhez hasonló külsejéről kapta. Nyersen, félszárazon és szárítva is használható levesek, hús- és halételek fűszerezésére. Ecetben jól elrakható, ezért a boltokban főként így találjuk. Erőssége 10.000 – 15.000 SHU-ig terjedhet.

Bolivian Rainbow, a szivárvány csili– Peruban és Bolíviában őshonos. Kék, lila, sárga és narancsszínekben pompázik. Szépséges termései miatt sokan dísznövényként is tartják. Az SHU tartalma meghaladhatja a 10 000- 30 000 közötti értéket is.

csili-1

Habanero paprika– az egyik legismertebb erősen csípős csili fajta. Őseit már i.e. 2000 körül termesztésbe vonták az Amazonas vízgyűjtő területén, innen terjedt el világszerte. Rengeteg féle szósz és csilis termék alapja. Jellegzetes, gyümölcsös – citrusos íze miatt kiváló konyhai alapanyag, de javasolt óvatosan, kesztyűben feldolgozni, mivel ereje 200.000-450.000 SHU közé esik!

Bhut jolokia csili– Naga jolokia, más néven Ghost chili, azaz szellem csili. Az első csili paprika, ami átlépte az 1.000.000 SHU értéket, sokáig ő volt a Guiness rekorder világ legerősebb paprikája! Eredetileg India és Bangladesh környékéről származik, de mára bármerre a világban felfedezni, ahol a tényleg bitang csípős ételeket szeretik.

Carolina reaper– 2013-ban a Guinness World Records a világ legcsípősebb paprikájaként jegyezte be, átlagosan 1.500.000 SHU körül mozog, de a legerősebb növény értéke eléri a 2.200.000 SHU-t!! A paprika piros, göcsörtös, kis hegyes farokkal. A “Reaper” (Kaszás) nevet a “farkának” a formájáról kapta. Igazán bitang, rendkívül csípős, használata és feldolgozása óvatosan, szigorúan védőfelszerelésben javasolt!

A csili fajtákat még napestig sorolhatnám. Rengeteg féle létezik. De nem csak a csípős érzete miatt közkedvelt „csemege”, hanem rengeteg jótékony hatással rendelkezik, melyekről a korábbi cikkemben is írtam.

Ha megkívántad a csilit, fogyassz el Te is egy adaggal bátran, nem fogod megbánni!

Koletán Gergely
ChiliYard
+36-30 / 291-7949
[email protected]
www.chiliyard.hu