Imádjuk a hangját. Jennifer Aniston nekünk vele tökéletes. :Azonban a színházba járó közönség azt is tudja, hogy nem csak a hangja gyönyörű. Színésznőként és rendezőként is elvarázsolja a közönség szívét. Október 28.-tól a Pánik a fedélzeten címmű darabban is láthatatjuk a Gergely Theáterben.

 

Ágnes olyan családba született, ahol az alkotói munka a mindennapok része volt. Mikor rajzolódott ki a saját életpálya?

  • Nagyon korán. Bármilyen furcsán hangzik, de én emlékszem, amikor 3 éves korom körül, a színházi nézőtéren ülve megszületett bennem a döntés, hogy színésznő leszek. Semmi másra nem tudtam gondolni. Egy percig sem készültem más pályára. Tudtam, hittem, hogy erre lettem teremtve. Minden gondolatommal akartam a sikert. 

 

Mennyire predesztinálták az életesemények a színészi pályára?

 

  • Édesanyám színésznő volt, apám rendező. Így színházban nőttem fel. Egészen kicsi gyerekkorom óta szinkronizálok. Énekeltem a Magyar Rádió Gyerekkórusában. Tehát talán nem túlzás azt állítani, hogy a legjobb alapokkal indultam az elhatározásomban. Elsőre felvettek. Akkor döbbentem rá először, hogy milyen mázlista vagyok. Mert csak ez a cél lebegett a szemem előtt, amit sikerült elérnem.

 

 

Könnyű volt elsajátítani a színész mesterséget?

 

  • Nem mondhatnám. A kezdeti önbizalmam hamar köddé vált. De szerencsésnek mondhatom magam. Szirtes Tamás osztályába jártam. Remek osztálytársakkal végeztem: Balogh András,  Györgyi Anna, Horváth Lajos Ottó,  ifj. Fillár István,  Kautzky Armand,  Kelemen József,   László Zsolt, Schnell Ádám ma is elismert művészek. Egyedül Kozák Ágnes váltott szakmát, ő újságíró.

 

 

Nem csak színházi és filmművészként kedvelt. Számos külföldi színész szinkronhangjaként is ismerik a nézők. Hogyan hat a szinkronszínészet a művészi pályára?

 

  • Rengeteget lehet tanulni a szinkron szerepekből. Érdekes feladat volt kisgyerekként Tatum O'Neal magyar hangja lenni. De már a kezdetekkor én szinkronizáltam a Házibuli című film fiatal sztárját, Sophie Marceaut, és a hangom valóban összeforrt Jennifer Anistonnal. A nézők az én hangomon ismerik őt a filmekből. Azonban azt nem állítanám,hogy ezek a szerepek át is formáltak. Határozott egyéniség vagyok, aki felkészülten vág neki a feladatoknak. Kölcsönadom a hangomat, élvezem a játékot. Azonosulok egy szerep erejéig a karakterrel, tudásom legjavát adva. De Kökényessy Ági, a színésznő maradok eközben is.

 

 

A nézők legtöbbet az Új Színházban láthatták az elmúlt időben. Mennyire meghatározó a szerepek tekintetében egy állandó társulati tagság?

 

  • Nekem fontos a családias hangulat, a biztonság, és egyféleképpen az állandóság is jól esik. Sok évig játszottam a Madách Színházban. Az elmúlt 5 évet az Új Színházban töltöttem tagként, ahol nem csupán színészként, hanem rendezőként is megmutathattam magam. Örömmel tölt el az a sok jó szerep, amit magam mögött tudhatok. Rendezéseimben megismerhettem egy új szemszöget a színjátszásról, azonban el kell mondanom, ez a tapasztalat nőként nem csak örömet okozott, hanem komoly kihívást is jelentett a férfikollégák részéről. A megtapasztalt sikert élveztem. Eközben sokat tanultam a munkáim által a színházról, az életről, a művészetről, az emberekről.

 

Mennyire sikerül sokoldalú művésznek maradni?

 

  • Most szabadúszó vagyok ismét. Azokat a szerepeket játszom, amire felkérést kapok. Hiszek abban, hogy az embert megtalálják azok a feladatok, amiket a rendezők vele álmodnak meg. Ezért ha csak időm engedi, elvállalom a felkéréseket. A színészt egy gyönyörködtető, hatalmas játék. Amiben számos oldalunkat megismerhetjük. Tapasztalatokat gyűjthetünk. Kipróbálhatjuk magunkat. Átélhetünk és eljátszhatunk számtalan karaktert. Az élet talán összes szituációját megismerhetjük, érzelmileg megélhetjük. Tehát mondhatom, hogy cseppet sem élünk átlagos életet. Csodás életem lehet ezáltal. A szabadúszással ezek a kapuk még szélesebbre kitárulnak nekem. A vígjátéktól a tragédiáig, a monodrámától a sokszereplős zenés darabig, sokféle műfajban lubickolhatok.

 

 

 

Ágnes nem csak a szülői házból hozza a művészi köteléket. A párja balett művész, és a fia is művészpályára készül.

 

  • Valóban. Talán azzal, hogy a férjem nem civil pályán dolgozott, jobban megértette a művészi ambícióimat. A fiam pedig belenőtt ebbe az életbe. Nagyon drukkolok anyaként, hogy olyan művészpályát fusson b, ami boldoggá teszi őt. Titokban azt is remélem, hogy lesz majd olyan előadás, ahol a fiammal együtt állunk majd a színpadon.

 

Ágnes most egy zenés darabra készül. A Gergely Theáter október 28.-án mutatja be a Pánik a fedélzeten című darabot. Milyen tapasztalatokkal vág neki az előadásnak?

 

  • Már most imádom, bár még csak a próbáknál tartunk. Az maradjon egyenlőre titok, hogy milyen szerepet játszom. Azt azonban elárulhatom, hogy remek szórakozás vár a nézőkre. Gergely Róberttel ez az első közös munkánk. Nagyon alapos, felkészült rendező. A legelső próbán megvolt a díszlet, a jelmez. Ez koránt sem szokványos a magyar színjátszásban.  Ez egy utazó színház, így lehetőségem nyílik arra, hogy olyan embereknek is játszam, akik nagyon ritkán látnak csak színházi előadást. Ezek különleges pillanatok, hiszen ilyen helyeken hálásabb a közönség. Így bevallom, bár a stabil társulat és az állandóság hiányzik, a sokszínűség és az utazások adta lehetőség, művészileg rendkívül, inspirál.

 

 

Az október 28.-i bemutatóra a Csak a Nőknek Klub tagjait és a Magazin olvasóit a Gergely Theáter szeretettel várja.

 

Részletekről és a jegyek megvásárlásáról érdeklődj szerkesztőségünkben, a +36 70 430 5370 telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen! 

 

 

Portré: Eőri Szabó Zsolt

Fotó: dr. Boda Gábor

Meztelen éj, Mozart

 

fotó: György Zsolt

Kreutzer szonáta

Stuart Mária

A második teríték

Hangemberek – dsc 9515

A királylány bajusza – dsc 0819