A fertőzés kapui a testünk belseje felé, a test nyílásai. Tehát, ha az alsó egy-két nyílást most nem taglaljuk (holott szélsőséges esetben, ott is fertőződhetünk és a nyílt sebeknél is), akkor marad a fül, a szem, az orr és a száj. A fül viszonylag védett és a kórokozó behatolása előtt, ott van a dobhártya. A szem is védett, a kórokozó behatolása előtt ott vannak a szemhéjak és a szempillák. A száj és az orr viszont nyitott kapu!

A szájüregben végzendő olaj „rágás, illetve húzogatásról” már beszéltünk. Ez nem- csak a garatban megtapadó kórokozókat távolítja el, hanem kiváló a fogak, az íny és az ízlelési képességünkre  is.

Az orr tisztításánál említettük, hogy szórjunk kolloid ezüstöt az orrlukakba. Az ayurveda, a szájüreg tisztításánál az olajhúzogatást, az orr tisztításánál az orrtusolást ajánlja. Az interneten ezt sok videó bemutatja. Az orrtusba langyos, enyhén sós vizet készítünk, a fejet félrehajtva és a szájat kinyitva végezzük az orrtusolást. Ha reggelente rendszeresen csináljuk, akkor egy idő után érezzük, hogy a látásunk, a hallásunk (Tinnitusz), de még az ízlelésünk is jobb lesz. Az orrtushoz használt edény lehet rézből, üvegből, porcelánból és műanyagból. Az utóbbi tusoló nehezen tisztítható és akaratlanul is mikro-műanyag részecskék válhatnak le róla.

Reggel, ha még az ágyban vagyunk, mondjunk köszönetet az ÉLETNEK ! Nyújtózkodjunk, mint a macska és felkelésnél mindig a JOBB lábunk érintse először a földet.

Németországban, egy újonnan felfedezett ősrégi gyógymód, a gyógyiszap. Az iszapot sok mindenre felhasználták az elődeink pl. konzerválásra, gyógykezelésekre. Új a gyógyászatban, hogy iszapos ivókúrát is ajánlanak. Egy igazi iszapban több mint 350 növény, fűszer, gyümölcs, magok, virágok, gyökerek stb. vannak, amelyek ezer éves biokémiai változások alatt értékes gyógyiszappá értek össze. A benne lévő  alkotók, ásványi anyagok, nyomelemek, huminsavak adják az iszap egészségügyi hatását. Ne feledjük Magyarország híres iszapfürdőit sem!

csinald

Megemlíteném a mosoly gyógyhatását. Egy mosoly, a biztonság, a szeretettség érzését kelti és szerotonin termelést indít be. A szerotonin csökkenti a félelem érzését. Tudjuk, hogy a félelem minden betegség forrása. A félő ember befolyásolható, manipulálható. A félő ember nem tudatos!

A másik az ölelés csodálatos érzése. Az ölelés, a megérkezés, a kikötőbe jutás, a hazaérkezés élményét nyújtja. Az emberek 99%-a nem is tudja mikor volt átölelve legutoljára. Legtöbben sírni kezdenek a meghatottságtól, ha valaki annyi idő után átölelik őket. Ne feledjük, a mosoly és az átölelés az immunrendszert enorm erősíti a kórokozók ellen.

Mikor voltál utoljára átölelve?

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest