július 06.

A csók az ajkak összeérintése. A filematológia tudománya is foglalkozik vele. Az eszkimók, ugye ezt az orrukkal teszik, de hasonló az üzenet: a szeretet egy fontos kimutatása. Érezzük is róla, ahogy fejtegetjük előző kor emlékeit vagy éppen a tegnap történt csókokat. Mind mély élmények és felejthetetlenek. Fontos része az életünknek a csókolózás és szeretünk is összeforrni a kedvesünkkel ebben az igazán bensőséges kapcsolódásban.

Amikor csókolózunk több olyan hormon szabadul fel bennünk, ami a boldogságérzetet adja az életünkben. Jótékony hatással van ezért az egészségünkre. 34 féle arcizmot is megmozgatunk ekkor, ami felér egy arcedzéssel. Immunrendszer erősítő is, mert baktériumok cserélnek ilyenkor helyet egymással. Fogunk is karban van tartva a nyáltermelődés miatt. Mind olyan bizonyított tények, amik a csókolózás mellett szólnak. Szeretjük és még egészséges is a szervezetünknek. Mondhatni egy olyan szenvedély, ami segít a mindennapos működésünkben. Igyekezzünk minél többet adni és kapni, hogy jótékony hatása meglehessen.

A csók fontos a nagy Ő megtalálásában is. Gyakran a Nők ez alapján is értékelik a Férfit, de azt gondolom, hogy a Férfiak részéről is igaz. Egy csók legalább annyira elárul rólunk dolgokat, mint egy megfelelő ruha kompozíció.

A csók szerelmünk jelképe is. Fontos kifejezése annak, hogy kihez tartozunk. De persze nem a külvilágra tartozik.

A csók előszobája az intimitásnak. Egy jó csók megnyitja az utat a további intimitás átéléséhez. Fontos előjáték, ami miatt azt gondolom, hogy a megfelelő szájhigiénia is elengedhetetlen.

A csók életünk korszakaiban más és más minőségű lehet. Vannak gyermeki csókok az óvodában, vannak kamasz hirtelen csókok. Kifinomult csókok. Hosszantartó, megfontolt csókok. Mindegyiknek története van.

Nekem is volt egy hasonló történetem, mikor még bohém és fiatalabb voltam. Írtam egy Tűsarkú listát, ahol leírtam, hogy mit szeretnék, hogy megvalósuljon. Abban volt egy történet, amiben elképzeltem egy csók jelenetet. Mezítláb csókolózni egy fesztiválon, egy zenésszel. Megvalósult. Maradandó élmény maradt és nagyon jó volt megtapasztalni, hogy amit elképzelünk az valósággá lehet. Kívánom, hogy legyen ez a csók világnapja, akár egy új csók eljövetele, vagy egy régi újbóli megtapasztalása, de élvezzük ki minden percét!

Mitruczky Szandra