Tudtad, hogy július 6-a a csók világnapja?

Csók = az ajkak összeérintése valamivel. A filematológia pedig a csókkal foglalkozó tudomány. A kutatók szerint a csókolózás tanult viselkedése az embernek, amúgy több emlősállatnál is előfordul. Érdekes viszont, hogy az emberi kultúrák közül nem mindegyikben szokás. Például az eszkimók és a maorik az orrokat dörzsölik össze “csókként”.
A nők körében a “Nagy Ő” megtalálásánál döntő szerep jut az első csóknak, mert meghatározhatja egy kapcsolat kezdetét vagy korai végét is akár.

 

Kié a “legaranyosabb” csók?

 

Gustav Klimt: Csók című festményéé, mely aranycsillogásba burkolja a pillanatot.

 

 

Kié a legmesésebb csók?

 

Csipkerózsikáé, hisz az elátkozott hercegnőt a hős herceg csókja ébreszti újra életre a nem kevesebb 100 éves álomból. A történetet a Grimm-testvérek tollából ismerjük, pedig már a francia meseíró, Charles Perrault 1697-ben megírta. Azóta is nők milliói várják hercegüket fehér lovon világrengető csókjukért, hisz mindez lehetséges!

 

Kié a legcuppanósabb csók?

 

A török énekes, Tarkan: Kiss, kiss című számáé, illetve a refréné, amit az 1999-es nyáron alaposan meg is tanulhattunk.

 

Kié a legismertebb csók?

 

Júdásé, mely az árulás szimbóluma lett. Sok művészt megihletet ez a történet, az egyik leghíresebb a reneszánsz festő, Giotto munkája Júdás csókja címmel.

 

Kié a legszomorúbb csók?

 

Oscar Wilde síremlékéé, mert a sírjához zarándoklók csókkal borították be a tragikus sorsú ír költő és író síremlékét, amit a rúzsban lévő zsír- és vegyianyagok bejutva a kőbe, rongálni kezdtek. Így a család az ír kormánnyal közösen az emlékhely felújítása mellett döntött úgy, hogy egy üvegfallal választották el a látogatóktól 2011-ben. Azóta csak fotókon lehet látni a csókokkal borított sírhelyet.

 

 

Kié a híres történelmi csók?

 

Alfred Eisenstaedt fotósé, aki 1945. augusztus 14-én New Yorkban, a Times Square-en készítette el híres képét. Egy amerikai matróz épp szájon csókol egy nővérkét boldogságában, hogy a II. világháború véget ért, s a régóta várt győzelmet Japán felett megtették.

 

 

Kié a legszexisebb csók?

 

Marilyn Monroe csókjáért 1960-ban sokan- sokmindent megadtak volna.

 

 

Kié a legismertebb csók?

 

Lássunk néhányt párt! Megismered őket?