Köztudott, hogy a szerelem a gyomron keresztül ér a leggyorsabban célba. A csokoládé mennyei íze, mondhatjuk úgy, a szíven keresztül hat. Már akkor örülünk, amikor a csokoládét kibontjuk a papírburkolásból. A szájban létrejövő finom elolvadt csokoládé, ami a nyelvünket átöleli, már egy „mennyei öröm”. A csokoládéban lévő összetevők, azok keveréke és aránya az, ami a szív és az agy számára vonzó. Az édes íz a csokoládé aroma, mind szerepet játszik a csokoládé élvezetben és mindannyiunkban pozitív gyermeki emlékeket ébreszt.

 „Aki azt mondja, hogy a csokoládét nem szereti, az nem mond igazat!”- Einstein

A csokoládéban tryptophan van, ami növeli a (boldogság jelző) szerotonin termelődését az agyban. Ezzel együtt a csokoládénak pozitív hangulat fokozó hatása is van. Ennek kiváltására elég már a csokoládé illata. A csokoládénak stressz csökkentő hatása is van. A csokoládé egy élvezeti cikk, hogy a csokoládé függőséget hozhat létre, azt sok tudós tagadja,  a hatása nem olyan „romboló”, mint pl. az alkohol és a cigaretta esetében.

Farkaséhség a csokoládéra, minden kedves Olvasó részére ismert. A korábbi cikkemben ezt már taglalgattuk. Összefügg a helytelen étkezéssel, a hormonok labilitásával, a stresszel, a fáradsággal és még sok mással. A csokoládé minőségét a kakaó, a cukor és a tejcsokoládénál a tej összetétele is meghatározza. Az étcsokoládé mellett a tejcsokoládé, a fehér, a töltött, a pralinék és az ivócsokoládék számtalan variációja ismert.

Vegyük most a „legegészségesebbnek” hírhedt étcsokoládét. Ennek 60-98% közötti kakaótartalma van.

100 gr étcsokoládénak ca. 550 kalóriatartalma van.

 Az összetevői átlagosan:

 • Zsírtartalom: 30 gr (telített, telítettlen, többszörösen telítettlen és transz zsírtartalma is van)
 • Koleszterin : 8 mg
 • Nátrium : 24 mg
 • Kálium : 400 mg
 • Kohlenhydrat : 54 gr
 • Protein : 6 gr
 • Koffein( theobromin) : 43 mg
 • Víz : 1 gr

Vitaminok közül az A-vitamin, kalcium, magnézium, vas, foszfor, nikkel, fluor, klór, réz, cink, jód található benne.

csokolade-1

A 19. század elején a csokoládét, mint „erősítő szert” csak a gyógyszertárak árusítottak. Az édesítetlen kakaópor 1-3%-ban theobromint tartalmaz, ami a kávéban lévő koffeinhez hasonló. Ez az embereknél kedv javító, enyhén stimuláló hatást vált ki. A magas kakaó tartalmú csokoládéknak antioxidáns, a növekedést fokozó, a sebeket és a gyomorbetegségeket gyógyító, a ráncosodást és a fogkövek lerakódását megelőző, valamint a köhögést gyógyító hatása is van.

A gyógyászatban közismert a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulását csökkentő hatása. A statisztikák szerint 2019-ben Európában az egy főre jutó csokoládé fogyasztásban (6,9 kg/fő) első helyen állt Németország.

Magyarországon 2,9 kg volt az egy főre jutó csokoládé fogyasztás átlagosan.

Állatok részére csokoládé (kutya, macska, ló) nem ajánlott.

A legjobb csokoládé múzeumok Európában:

 Köln (Németország)

Híres a kakaó múltját, jelenét feldolgozó kiállítás  és a látogató a saját csokoládéját is elkészítheti.

Hamburg (Németország)

A látogató saját maga tud a csokoládé gyártásban részt venni.

Strassburg (Franciaország)

Sok a kóstoló és érdekességek pl. az Orient Express vagonjai csokoládéból is elkészítették.

 Wenschitz (Ausztria)

Ezeregy praliné és a világ legnagyobb, 12,27 méter magas (Guinness rekord) csokoládé szökőkutja is megtalálható.

És nem utolsó sorban a magyarok csokoládé múzeuma, Budapest (Magyarország)

Farkas Elemér alapította a Csokoládé Múzeumot, gyönyörű környezetben, nemes vadász kúriában választhat a látogató a fejedelmi és a pralinéprogramok közül. Gyermekek és már „felnőtt” gyermekek részére is egy isteni élvezet egy múzeumi vezetésben és gazdag csokoládé kóstolóban részt venni. Saját kézműves csokoládét készíthet a programon minden kedves vendég.

Helyfoglalás: 06-30-822-1881

1162.Bp.Bekecs u. 22.

csokolade-2

Csokoládé likőr Turcsányi-Sípos Éva módra

csokolade-3

 Hozzávalók:

  • 1 db 7 dl-es szép, bezárható üveg
  • 5 dl vodka
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál melasse vagy juharszirup
  • 20 ml tiszta, sima víz, felfőzve

Elkészítés

Az üvegbe egy tölcséren keresztül szórjuk bele a kakaóport. 1 dl vodkát öntsünk rá és jól rázzuk össze. Tölcséren keresztül adjuk hozzá a melasset, majd ismét rázzuk jól össze, aztán a többi vodkát is adjuk hozzá, utána alaposan rázzuk össze ismét. Ha a felfőtt víz kihűlt, akkor tetszés szerint hígítsuk fel. Tároljuk hűtőbe. Kínálás előtt mindig rázzuk fel jól.

Mindenkinek teljes szívemből ajánlom!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest