A cukkinit egész évben lehet vásárolni, de a szezonja mégis most van. Aki szereti, az különböző formákban tudja elkészíteni, a levestől a fő ételeken keresztül a süteményekig. A cukkiniből mindent előállíthatunk, még fagyit is.

Nyersen is ehető, de süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük, spagettit készíthetünk belőle és nem utolsó sorban édességeket.

Augusztus és szeptember a fő cukkini szezon. Sárga vagy zöld cukkini? Mindenki válassza ki az ízlése szerint. A cukkini virága is egy értékes nyersanyag, amit sokféleképpen elkészíthetünk.

Mi van a cukkiniban?
Sok a víz tartalma, ezért kalória szegény. 100 gr cukkniban 20 kcal van
. A zsírtartalma nulla, a cukor tartalma 3 gr. A fehérje tartalma 1,5 gr. Mellette a cukkini gazdag magnéziumban, káliumban és karotinban. (A-Vitamin előfutára.)

Mosása a megszokott módon történik. Először szódabikarbónás, majd tiszta folyó vízben. A cukkini virágokat gyorsan használjuk fel, mert hamar elfonnyadnak.

 

Cukkini leves, pirított zsemlekockával (enyhén csípős)

 

 

Hozzávalók

  • 500 gr cukkini
  • 200 gr burgonya
  • 1 db hagyma
  • 15 gr gyömbér
  • 50 ml olívaolaj
  • 400 ml zöldségleves
  • 200 ml kókusztej
  • kubeben bors
  • parajdi só
  • 1-2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapüré
  • 1-2 db száraz zsemle

Elkészítés
A burgonyát hámozzuk meg. A cukkinit tisztítsuk meg és a burgonyával együtt vágjuk apró kockákra. A hagymát is hámozzuk meg és a gyömbérrel együtt vágjuk apróra. Az olaj felét egy edénybe forrósítsuk fel, majd tegyük bele a hagymát és a gyömbért, dinszteljük 3 percig. Adjuk hozzá a cukkinit és a burgonyát, majd további 3 percig dinszteljük. Sózzuk és borsozzuk. Adjunk hozzá a zöldséglevest és a kókusztejet és főzzük tovább 15-20 percig. Botmixer segítségével pürésítsük. A zsemléket vágjuk kockára. Az olaj másik felében tegyük az 1-2 gerezd átnyomott fokhagymát vagy a fokhagymapürét és keverjük össze. A zsemlekockákat kenjük le a fokhagymás olajjal. A sütőben vagy serpenyőben pirítsuk aranybarnára. Tálaláskor a levest szórjuk meg a fokhagymás zsemlekockával.

 

Töltött cukkini-virág

 

 

Hozzávalók

  • 12 db cukkini-virág
  • 30 gr fenyőmag
  • 50 gr parmezán sajt
  • 1 db tojássárgája
  • 20 gr zsemlemorzsa
  • 1 db BIO citrom héja
  • 1 kávéskanál kókuszolaj
  • kubeben bors
  • parajdi só
  • 3-4 db paradicsom

Elkészítés
A cukkini virágokat óvatosan mossuk meg és a szárát vágjuk le. A fenyőmagokat, olaj nélkül pirítsuk meg. A parmezán sajtot, a tojássárgájával és a zsemlemorzsával keverjük össze. Adjuk hozzá a BIO citrom reszelt héját és sózzuk, borsozzuk. A pirított fenyőmagokat vágjuk ketté és keverjük a masszához. A cukkinivirágokat óvatosan tágítsuk ki, hogy a masszát bele tudjuk tölteni. Egy tepsit olajozzunk be és rakjuk rá egyenként a töltött cukkinivirágokat. A paradicsomot mossuk meg és vágjuk félbe őket, majd tegyük a cukkinivirágok mellé. Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon, a sütő középső rácsán kb. 10-15 percig sütjük.

 

Cukkini, csicseriborsó bundában

 

 

Hozzávalók

  • 1 db nagyobb cukkini
  • 4-5 evőkanál csicseriborsó liszt
  • kubeben bors
  • parajdi só
  • 1-2 evőkanál kókuszzsír vagy kókuszolaj

Elkészítés
A cukkinit a szokott módon tisztítsuk meg. Vágjuk 1 centis karikákra, sózzuk és borsozzuk meg őket. Aztan a cukkini szeleteket egyenként megforgatjuk a lisztben. Egy tepsiben melegítsük fel az olajat, majd helyezzük rá a cukkini szeleteket. Addig sütjük, míg szép sárgás barna színt kap. A felesleges zsírt csepegtessük le. Tálaljuk krumplipürével.

 

Cukkini torta mandulával

 

 

Hozzávalók

  • 500 gr cukkini
  • 160 gr Ghee vagy Oleolux
  • 200 gr kókuszvirág cukor
  • 3 db tojás
  • 200 gr őrölt mandula
  • 1 db vaníliarúd
  • 200 gr cirok- vagy köles liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál alma ecet
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • csipet parajdi só
  • kevés Ghee a forma zsírozására

Elkészítés
A cukkinit a szokásos módon tisztítsuk meg és a sárgarépareszelővel reszeljük le. Tegyük egy szűrőtálba és hagyjuk a levét lecsepegni. A lecsöpögött lének sok a vitamintartalma, ezért érdemes meginni. A Gheet a cukorral és a tojásokkal keverjük össze. Kikaparjuk a vaníliát a rúdból és az előbbihez adjuk. Aztán a mandulát, a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a reszelt cukkinit is hozzá, adjuk. Legvégül adjuk hozzá az almaecetet. A szódabikarbóna és az ecet pótolja a sütőport. A tortaformát vajazzuk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd tegyük bele a masszát. Előmelegített, 180 Celsius fokos sütőben, a sütő középső rácsán süssük 40-45 percig. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tésztából.

 

Cukkini fagyi (enyhén sós ízű)

 

 

Hozzávalók

  • 1-2 db cukkini
  • 1 marék pirított sós pisztácia
  • 1 marék pirított sós mandula
  • 1 marék pirított sós fenyőmag
  • 150 ml rizstej
  • 150 ml lenmag olaj
  • 100 gr natúr joghurt

Elkészítés
A cukkinit a szokott módon tisztítsuk meg. Nyersen vagy enyhén megfőzve is felhasználhatjuk. Aprítsuk fel és egy edénybe tegyük bele. Adjuk hozzá a joghurtot, az olajat és a tejet. Botmixerrel dolgozzuk össze. A sós mandulát, a pisztáciát és a fenyőmagokat aprítsuk fel kisebb darabokra és adjuk a masszához és fakanallal keverjük össze. Fagylaltos tartókba tegyük, és a mélyhűtőbe fagyasszuk le. Tálalás előtt a fagylalttartót rövid ideig meleg víz alá tartjuk, hogy szépen kijöjjön a fagyi a formából. Tálalhatjuk a kontraszt miatt édes tejszínhabbal, vagy konyakkal, de tölcsérben is adhatjuk.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest