„A te élelmiszerednek kell, a te gyógyszerednek lennie!” – Hippokratész

A sötétbarna, nyers cukornád szirup, nem túlzás- egy „csodaszer”! (100% szacharóz). A sok éven át tartó húzza-vona után, amiben a tudósok és az orvosok nagy része is belebonyolódott, végezetül jó eredménnyel zárult. Ez a cukornád szirup, a cukor előállítás mellékterméke. 60%-ban „jó” cukor, tartalmaz szerves savakat, betaint, vitaminokat és 3 %-ban szervetlen sót. Ha a melasse-t úgy, mint a napi jó kenyeret esszük, akkor az egészségi állapotunk jelentősen javulni fog. A betegségek megelőzésében és a gyógyulásban is fontos. A nyers, cukornád szirupnak 64 alkotó eleme ismert. Sok életfontosságú ásványi anyagot, mint pl. káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, mangánt, foszfátot, szulfátot, stb. tartalmaz. Hét vitamint, A-, D- és a B-vitamin 5 változata is megtalálható benne. Továbbá 4 enzim, amelyek a szervek cukor asszimilációnál fontosak. Mindegyik esszenciális (a test nem tudja előállítani , ezért kívülről kell bevinni) aminosav, amelyek a fehérje képzésben kellenek. Aztán még 4 fontos telítetlen zsírsav található a cukornád szirupban: linol, linolen, olein és a palmitin. Mint láttuk, ez egy édeskés /savanykás termék.

Hogyan nyilvánul meg a gyógyhatása?
Példának vesszük a cukorbetegséget, a diabéteszt. Dr. Kieffer mondta: „a hasnyálmirigy az állandó cukor bevitele miatt nagyon le van terhelve és a munkaképessége legyengül. A vércukor szint, olyan magasra felszalad, hogy a vesén keresztül a vizeletben is fellép a cukor. Vér- és vizelet cukor egyébként mindig glükóz és nem szacharóz!!! Azt is mondhatjuk, hogy a cukorbetegség NEM a magas cukorfogyasztással függ össze!”

Akkor mivel?
1959. óta felfedezett, hogy a vérben egy króm tartalmú anyag is van, ami nagyon fontos, hogy az inzulin egyáltalán hatni tudjon. A felfedezőjük Schwarz és Mertz a „glükóz tolerancia faktor” nevet adta ennek az anyagnak. Ez a faktor hasonlóképpen hat, mint egy vitamin. Nagyon kis mértékben szükséges ez az anyag (0.1 mg naponta) az egészséghez és a védekezéshez a cukorbetegség ellen.
Ez az anyag olyan erős, hogy a főzéssel és az emésztéssel nem megy tönkre. Ezért tudjuk a melasse-t, ami sok krómot tartalmaz, forró vízben feloldani. A kísérletek bebizonyították, hogy a króm hiány egy rossz glükóz toleranciát és extrém esetben diabéteszt okoz.

Melyik élelmiszerben van „glükóz tolerancia” anyag?
A sörélesztőben, a cukornád szirupban és a nyerscukorban.
Az örökléses diabétesz lehetősége (diabétesz 1-es típus) túlsúlyosság, időskori cukorbetegség (diabétesz 2-es típus) nem a végzet műve. Dr. Kieffer szerint, ez a króm hiány miatt keletkezik! A fehér rafinált cukor, azért hozza létre a cukorbetegséget, mert a rafinálás alatt a cukorból kivonják azt a védő anyagot, a krómot, ami a cukorbetegség ellen véd. MIÉRT? Szerinte a króm hiányában egy magas inzulin szint áll elő és az inzulin a felelős a túlsúlyosságban. Mivel a fehér cukorban króm hiány van, ezért előidézi az inzulinon keresztül a súlygyarapodást. A cukor emellett még a zsírlerakódást is elősegíti. A rostanyagok hiányoznak belőle. Minden cukor fogyasztás után, a vércukor a sok inzulin miatt, a mélypontra fog leesni. Ez erős éhség érzetet vált ki! Egy ördögi kör!

 

Minden cukor fogyasztás (ne feledjük a sok rejtett cukrot sem) arra szólítja fel a májat, hogy egy enzimet termeljen, ami a zsírszintézisben fontos szerepet játszik. A cukor fogyasztásnál fruktóz kerül a májba. Ha édességet eszünk, így vagy úgy azzal kell számolnunk, hogy kb. 50 %-a gyorsan zsírrá fog átalakulni. Ha odafigyelünk a kalóriákra és mellette sokat mozgunk, akkor ez a zsír később elégetődik.

Általánosságban mondva, egyre több zsír fog a testben felhalmozódni, mert kinek van kedve állandóan diétázni vagy sportolni?

A cukornád, melasse krómot tartalmaz. A króm egy esszenciális nyomelem. Ez befolyásolja indirekt az inzulint. A fehér cukor fogyasztás viszont felemeli a koleszterin szintet, és előidézi az epekő képződést is.

A vérnyomás emelkedik és lehetővé teszi az agyvérzés, és a szívinfarktus kialakulását. Krómban szegény dolgok, mint a fehér cukor, állati zsiradékok, fehér liszt, tej, alkohol hozzájárul ahhoz, hogy Európa népessége 80%-ban króm hiányban szenved!

A krómban gazdag élelmiszerek pl. a sörélesztő, fekete bors, a nyers cukornád (melasse) a máj, búzacsíra.

Régen azt hirdették, hogy a melasse egy „szemétbe való” melléktermék. A cukornád ültetvényeken élő és dolgozó szegény emberek ezt a nádat szopogatták fehér cukor helyett. Miután a gazdagok betegek lettek, a szegények viszont nem, kivizsgálták ezt a mellékterméket. Így lett a cukornád szirup (melasse) felfedezve.

 

Ausztráliában vannak klinikák, ahol cukornád sziruppal gyógyítanak rákot, vénás betegségeket,arthritist (ízületi gyulladás), reumát, ekcémát, pikkelysömört, szívbetegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, szívinfarktust, epe és vese, bőr és haj betegségeket eredménnyel. A benne levő szacharóz nem táplálja a burjánzó sejteket, azok így kiéheznek és elhalnak!

Összegezve
A fehér cukor savasítja a testet. Általában a savas jelenti az elmúlást. A nyers cukornád szirup (melasse) viszont bázisos. Jelenti az életet!

Hogy együk a melasse-t?
Teljesen mindegy, fontos az, hogy naponta 1 kávéskanál szirupot vegyünk magunkhoz. Az íze egyedülálló edés/kesernyés, ezért aki nem szeretné tisztán enni, annak ajánlott egy pohár meleg vízben feloldani. Így még jobban tud felszívódni. Ízesíthetjük még citrommal.

A szirupnak kívülről is gyógyhatása van. A fájós testrészre kenjük vagy vízben feloldjuk és kéz, láb vagy teljes kádfürdést csinálunk vele. Ha kombináljuk, és kívül-belül használjuk, akkor még nagyobb az eredménye.

Használhatjuk a konyhában, a gyümölcsök eltevésében, lekvárok készítésében, süteményeknél.

Egy élelmiszer, ami egyben egy kiváló gyógyszer mindenféle mellékhatás nélkül. Én már használom, eredménnyel.

Önök is próbálják ki!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest