Kislánykorom jelentős része a Sissi-filmek kíséretében telt. Természetesen az egész családom is kívülről fújta és párhuzamosan az agyára is ment Erzsébet királyné sziruppal erősen feljavított élettörténetének végtelenített verziója, de az én lelkesedésem évekig nem csappant. Teljesen lenyűgözött a filmekben megjelenő csodás táj és a kastélyok, a gyönyörű Romy Schneider, meseszép ruháival és lobogó szoknyás, féloldalas lovagló stílusával. Akkor fertőződtem meg a lovak és a dámalovaglás iránti rajongással.

Erzsébet királyné korának egyik legjobb női lovasa volt, Magyarországon ő honosította meg és fejlesztette tökéletesre ezt a rendkívül látványos és nehéz lovaglási stílust, a dámalovaglást. A féloldalas lovaglást az illem és az eleganciára törekvés hívta életre, hiszen egy XIX. századi hölgy lába nem látszódhatott ki a szoknyája alól, nem lóghatott kétfelé és még sok más, mára értelmetlen szabálynak kellett megfelelnie, ha lóhátra kívánkozott. Az elszánt nőket természetesen akkor sem lehetett eltántorítani, ezért az 1930-as évekre a nyeregtervezők kifejlesztették a minden szempontból legmegfelelőbb, legbiztonságosabb nyerget a féloldalas lovagláshoz.

A modernizáció és az öltözködési szabályok fellazulása és a világtörténelem viharai szinte teljesen elsöpörték a dámanyerges lovaglást, ám mindig maradt a történelem során egy maroknyi nő, aki megőrizte ezt a látványos és elegáns lovaglási stílust világszerte és Magyarországon is.

damalovaglas-napjainkban

Hazánkban egy lelkes kis csapat őrzi, ápolja és tanítja a dámalovaglást Tökön, Koltai Polett vezetésével. Főként kosztümös filmek forgatásának részesei, bemutatókon lépnek fel zenés karüszelekkel és akrobatikus mutatványokkal, mint például ugratás vagy ültetés oldalnyeregben.  Minden fellépésük, mutatványuk csak addig tűnik könnyűnek, amíg ki nem próbálja valaki.

Aki dámanyeregben szeretne lovagolni nagy, de nem teljesíthetetlen feladatot tűz ki maga elé. Jó kondíció és lazaság egyaránt szükséges a nyeregben maradáshoz, a lóval való sikeres közös munkához pedig szeretet, türelem és alázat szükséges, mert a lovak egyenrangú munkatársak a lovaglás minden ágazatában.

Az eredmény azonban életre szóló élmény. És izomláz. És sajgó fenék. És nagy mosoly. Tudom, mert kipróbáltam. Végre!

Farkas Bernadett