Szól a sokak által ismert dallam. A nyár lassan véget ér és a gyermekek szeretnék még kihasználni az utolsó napokat a szünetben és élményeket gyűjteni. Ezzel nincs is semmi baj! Sőt, játszanak és legyenek gyermekek. Azonban az iskola lassan a kapuit nyitogatja és érdemes kicsit felkészíteni erre a csemetédet. Viszont az is elő fordulhat, hogy gyermeked nem szeretne iskolába menni. Ilyenkor a szülők nagyon sokat segíthetnek a helyzeten.

Hogyan?
Menjetek el együtt megvásárolni az iskolai felszereléseket és hagyd, hogy ő válassza ki pl. a füzetet, iskolatáskát és ruhákat. Egy hercegnős vagy egy kisautós füzetben még a matematika tanulás is könnyebb és vidámabb lesz.

Tanuljatok közösen. Segíts neki a házi feladatban, ha elakadt. Amiben csak tudsz, legyél a segítségére. De csak óvatosan! A ló túloldalára se ess át. Ha lehet, akkor csak vezesd rá a megoldásokra. Hagyd, hogy ő oldja meg a feladatot!

 

Beszélgessetek! Sokat! Ha úgy látod, hogy szükséges és igényli gyermeked a beszélgetést, ne sajnáld rá az időd. Beszéljétek át, hogy mi vár rá majd az iskolába, az órarendet, hogy melyik óra miről fog szólni. És ha úgy látod, hogy nyomja valami a lelkét, akkor kérdezd meg, hogy mi bántja. Lehet, hogy az egy rossz jegy, vagy csak össze veszett a legjobb barátjával. De ha elmondja és beszéltek róla, akkor neki is könnyebb lesz megoldást találni a problémára.

A gyerekek nem felnőttek! Még szükségük van a szórakozásra. Vegyétek sorra, hogy milyen külön órákra járhat. Válasszátok ki a neki legjobban tetsző és legjobban hozzá illő elfoglaltságot. Egy nehéz dolgozat után bizony jól jön pl. egy foci vagy rajzszakkör. De fontos lefektetni a szabályokat is. A különóra ne menjen a tanulás rovására.

 

Jutalmazd meg, ha jól teljesített az iskolában. Tudja, hogy a kitartó és kemény munkának idővel beérik a gyümölcse.
Az iskolai évek fontosak a gyermekek életében, szinte ott nőnek fel. Segíts neki, hogy ez a sok év minőségi, hasznos és boldog legyen!

Nyári Szimonetta