A civilizáció és a modern élet egészségügyi szempontból sok buktatót és akadályt is hozott magával. Nem véletlenül beszél az orvostudomány „civilizációs” betegségeről. Egyrészt az emberek igen sok információhoz jutnak, mint azelőtt sohasem, másrészt ezek az információk tudatosan vagy tudattalanul egy nagy áttekinthetetlen káoszt teremtenek a laikusok számára. Ebben az információs világban, ahol a hangsúly a rohanásban, a pénz keresésben van és ez elkerülhetetlenül magával hozta, hogy a mai kor embere eltávolodott a természettől. Akár hisszük, akár nem, mi éppúgy, mint az állatok és a növények, a természet gyermekei vagyunk. Ugyanúgy vonatkoznak ránk a természet több évezredes törvényei ma is, mint régen, ami az evolúcióink során hatott ránk.

 

Tehát az emberiség kapcsolata a természettel sokkal hosszabb múltra tekint vissza, míg az a bőség, ami ma a világ bizonyos területein élő emberre jellemző az kb. hatvan éves múlttal rendelkezik. Ebből is láthatjuk, hogy a szerveink működését és ritmusát nem az utóbbi kor, amiben most élünk, hanem az előbbi határozza meg, ahol nem volt megszokott a mindennapos teli has.

 

 Az élvezeti cikkek, a mindig olcsóbbá váló élelmiszerek, az idő megtakarítása miatti előfőzött ételek, a sok kémiai anyag, a káros sugárzás, a levegő tisztátlansága, stb. mind megterhelik a méregtelenítő és kiválasztó szerveinket.

 

Így jött létre a Detox és újabban a szilárd ételek teljes elhagyása, a méregtelenítés miatt. Mellette csak sima vizet, édesítés nélküli teákat, zöldségléket, kombuchat /amennyit csak akarunk/ szabad inni, hogy a mérgező anyagok a testből kimosódjanak. Ugyanakkor a test átvált egy egészséges „éhezési anyagcserére”, amelyet egyes tudósok „keton anyagcserének” neveznek. Az éhség ugyanis ismerős az emberi sejtmemória részére, az állandó bőség amiben most élünk viszont ismeretlen, mert csak néhány évtizede tart.

 

 Ebben az éhezési anyagcserében nem terheljük a gyomrot ételekkel, csak egyszerű italokkal. Így a gyomornak és a beleknek lehetőségük van pihenni és regenerálódni. Több energiánk marad az immunrendszer erősítésére és a testünk gyógyítására. Ezért kötelező érvényű, hogy a beteget sohasem erőltessük ételek elfogyasztására, ha nem akar enni. Tévhit az, hogy ilyenkor a test legyengül. Épp ellenkezőleg, több energiánk lesz dolgozni, sportolni, vagy gyógyulni! Nem csak a test, hanem a lélek és a szellem is megerősödik.

Azt tudjuk, hogy az anyagcsere végtermékei és a mérgek a máj, bél, vese, a légzés és a bőrön keresztül automatikusan kiválasztódnak. 

Akkor miért fontos a detox?
 

Ezek kiválasztását végző szervek még az emberiség „őskorában” jöttek létre, amikor az emberek még mozgásban voltak és a környezetük nem volt olyan, mint manapság (mobiltelefon, televízió, PC, autó, váltakozó műszak, kész ételek és gyors étkezés, fehér liszt és cukor, sok kávé és alkohol , kevés mozgás, rossz levegő). Ezek mind a testet savasítják, a belek nyálkahártyáját és a belek bolyhait megtámadják, ahol a felszívódás történik. Ezzel együtt a belekben élő és az emésztésben segítő, az immunrendszert erősítő, „jó” baktériumokat is károsítják.

Egy nem elégségesen feldolgozott élelmiszer sokáig marad a belekben. Egy állati termék is tovább időzik ott, mint egy növényi eredetű. Ha sokáig marad az étel a belekben, akkor elkezd erjedni, mérgeket és alkoholt hoz létre. Itt fel kell hívnom a figyelmet a késői vacsorázás veszélyeire. Ehhez jön még sok gyógyszer, az antibiotikum, konzerváló és ételszínező anyagok, ételízesítő anyagok, rovarölő szer, gyomírtószer, a csomagolásban és az élet minden területén használt alumínium, a kész ételeket puhán tartó műanyag adalékok/amit az étellel elfogyasztunk/, az állattenyésztésben felhasznált súlynövekedést elősegítő szerek, állatoknál használt antibiotikum és hormon adalékok, mikroplasztik mindenhol, de főleg a halak húsában, rákkeltő kozmetikumok, a kész ételekben található stabilizátorok, a szennyezett levegő és víz , a fluoridok mergezö hatása, stb. 

 

Ezek a mérgek az étkezéssel, a légzéssel és a bőrön keresztül jutnak be a testbe. A kiválasztásban és a méregtelenítésben résztvevő szervek részére hosszú távon ez sok! A mérgező anyag egy része beépül a test zsírszöveteibe. Ide kerül mindaz, amit a test nem tud kiválasztani vagy leépíteni. A detox alatt fogyunk, a zsírszövet leépül és a benne lévő mérgek, ezek úgynevezett „végső” raktárak, amihez korábban a kiválasztó méregtelenítő szerveink nem tudnak hozzá férni, ez mind most szabaddá válik a kiválasztás számára. Ugyanitt a zsirszövetben voltak a rákkeltő anyagok is (PCBs), nehéz fémek (amalgán, cadmium). Ez mind szabad gyököket hoznak létre, ami krónikus gyulladásokat von maga után. Egy ördögi kör!

Sok helyen a világban a vallás előírja a méregtelenítést (koplalást). Ha valaki rendszeresen méregtelenít, tehermentesíti a kiválasztást végző szerveit, gyógyítja és regenerálja is őket és az egész testet.

Belek

„Sehol sincs olyan közel egymáshoz a test és szellem, mint a belekben ”- kínai bölcselet

Mindenki előtt ismeretes a „belső hasi mérgezés”, a belekben kb. 100 millió idegsejt van. A „második agyunk”.  A gondolkozás a fejben, míg az intuíció a hasban történik. 

Máj

Az emberi test legnagyobb mirigye, egy kémiai labor. A belekkel és a vesékkel méregteleníti a vért. Előállít egy fehérjét, ami a véralvadást megakadályozza. Koleszterint termel, amely létfontosságú a hormonoknak,  jelzőanyagoknak és a sejtek membránjai részére. Az epe a zsíranyagcserében fontos. Egyetlen szervünk, ami nem fáj, ha fáj akkor már késő! A keserű anyagok jó hatásúak a májra és a máj rendszeres tisztítása is fontos.

Vese

Kiválasztja azt, ami káros vagy nem lehet újra felhasználni. Meghatározza a víz és az ionháztartást. Egy szűrő rendszer a vérkeringésben. Ezért is fontos eleget inni, a detox kúránál 2-3 litert naponta. Nagyon jó a zöld zab tea. A detox méregtelenít, de egyben a kúra „stressz” is a testnek. Nem mindenkinek ajánlott. Nagymamám receptkönyvében szereplő méregtelenítők: keserű zöldségek és magok, algák, gyógyföld, articsóka, moringa, graviola, csalán, enzián, zöld zab, zöld tea, gyömbér, kurkuma, máriatövis, kender, chia, quinoa, köles, hajdina, amaránt,stb.

Megállíthatatlanul jön a tavasz. Ahogy a lakásban nagytakarítást végzünk, úgy ajánlatos mindenki számára a test tisztítása és méregtelenítése is. Én mindig tavasszal és ősszel csinálom, 3-14 napig.

 

Sok sikert és jó egészséget!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest