A diabétesz 1-es típusú cukorbetegség már a csecsemőkorban kezdődik, de kihúzódhat a felnőtt korra is. Az utóbbi 40 évben a diabétesz 1-es típusában szenvedő gyermekek száma erősen megnövekedett. Szerte a „civilizált’ világban, így Németországban is. A statisztikák szerint ott kb. 40. 000 gyermek és fiatalkorú érintett. Mivel a diabétesz 1-es típusa a felnőttkorra is áthúzódik, így Németországban összevetve kb. 400. 000 gyermeknek és felnőttnek diagnosztizálták a diabétesz 1-es betegséget. Szomorú tény, hogy a számuk évente 4-5 %-al nő!

Az orvosi szakkönyvek szerint, ez egy autoimmun betegség. Ha a szülők már diabétesz 1-es típusában vannak megbetegedve, akkor a gyermeküknek kb. 45 %-os esélye van arra, hogy előbb-utóbb náluk is fellép a diabétesz. Az öröklési esély mégis kevesebb a diabétesz 1-es típusánál, mint a 2-es típusnál. Az 1-es típusú rizikós diabéteszes gyermekek nagyobb százaléka, az életük folyamán nem is kap diabétesz 1-et, de a 2-es típusú diabéteszben majdnem mindegyik megbetegszik.

Mi ennek az oka?

 • az orvosok szerint a gének, és a külső tényezők játszanak a kialakulásban fontos szerepet.
 • a gének megszületésünk pillanatától kezdve adottak, de az életmód sokat változtathat rajta
 • a külső tényezők közül a legveszélyesebb az étkezés, az életmód, az infekciók (megbetegedések, fertőzések), és az oltások!!!!!

 

A diabétesznél az immunrendszer, a hasnyálmirigy inzulint termelő Béta sejtjeit támadja meg. Az ellenanyag a vérben kimutatható. Ha már ezeknek a Béta sejteknek csak a 20%-a aktív, akkor beszélünk diabéteszről. Az inzulin terápiával gyakran felerősödnek a Béta sejtek, de ez a hatás sok esetben csak átmeneti. Ha a gyermek néhány hónapos korában légúti-, gyomor- vagy bélbetegségben szenvedett, akkor nő a diabétesz 1-es típusának kialakulási veszélye. Ha a gyermek négy hónapos kora előtt glutén tartalmú élelmiszert kapott, akkor is nő a diabétesz kialakulásának a lehetősége. Ilyenkor a bélbaktériumok sérülnek meg. A hosszan tartó anyatejes táplálás csökkenti a diabétesz 1-es típusának a rizikóját épp úgy, mint minden más betegség ellen is védi a gyermeket! Egy enorm erősítést ad az immunrendszernek. Későbbiek folyamán az a gyermek, akit hosszan tápláltak anyatejjel nem lesz beteges, idegileg is erősebb lesz.

Németországban a tudósok egy része a „kötelező” oltások ellen emelik fel a szavukat. Szerintük a gyermekkori diabétesz 1-es típusánál negatív szerepet játszanak a gyermekkori oltások! Ez egy teljesen új irány, természetesen sok ellenvéleménnyel is ütközik.

A legegyszerűbb és leghatásosabb fegyver a gyermekkori diabétesz ellen, az immunrendszer erősítése, az egészséges étkezés és mozgás, a higiénia, valamint a szülők tudatossága.

 

A diabétesz, az immunrendszert gyengíti. Magas vércukor szintnél a nyálkahártya és a bőr is száraz. A vérbőség mértéke is alábbhagy, tehát ezek a részek nem tudják eredeti feladatukat optimálisan elvégezni. Egy gyenge bőrön vagy nyálkahártyán a kórokozók nyitott kaput találnak a test belső sejtjeihez, és ott jól tudnak szaporodni. Így elkezdődik egy állandó vércukorszint emelkedés és egy krónikus gyulladás. Ez mind az immunrendszer rovására megy. Ha most egy másik akut megbetegedés lép fel, akkor az immunrendszer már az előbbiek miatt nem tud elég gyorsan és aktívan reagálni.

A csecsemőnél és a gyermeknél az étkezéssel és a mozgással tudunk segíteni. A fehér cukor és a fehér liszt, valamint a „rossz” só elkerülésével. Figyeljünk a sok rejtett cukorra! A sós és a savanyú ételekben is jelentős mennyiségű cukor van.

Ügyeljünk arra, hogy ne tömjük a gyerekeket édességgel, ne ez legyen a „jutalom” valamiért. Ha a szervezet hozzászokik az állandó édesség fogyasztásához, akkor egy hasonló helyzet áll elő, mint a más „szenvedély betegségeknél”. Legyünk tudatosabbak és vegyük észre, hogy még a gyógyszerekben is glutén, valamint rejtett cukor van!

 

 

Felnőtt korban, több lehetőségünk van az immunrendszer erősítésére, ezek az alábbiak:

 • a fürdést, mindig hideg vizes tusolással fejezzük be
 • a tusolást meleg-hideg víz váltakozásával végezzük, és mindig hideg vízzel fejezzük be, ugyanígy az arc mosását is
 • a hajmosás után is hideg vízzel öblítsük le a hajunkat, és lehetőség szerint a szoba levegőjében szárítsuk
 • hasznos a Kneipp terápia, a hideg víznek „immunerősítő” hatása van
 • az étkezés – „Az vagy, amit megeszel!”-  Olyan az egészséged állapota, mondja a nagyon okos közmondás

Az egészséges étkezések között, nekem a legjobbnak tűnik a KETON étkezés, ahol 70% jó zsír és olaj, 26% gluténmentes fehérje és csak 4% (nem fehér, nem rafinált) cukor van benne. Az egészség védelmében nagyon hasznos a detox kúra és egy-egy étkezés kihagyása. 14-16 órás szünet az étkezések között, ebben az időben csak sima vizet és édesítés nélküli teákat igyunk. A Detox 1, illetve a Detox 2 című cikkemben már írtam a detox kúra helyes folyamatáról, illetve hatásairól.
A detox kúra  –  Egy operáció, vágás nélkül! – mondta May

 

A mozgás
A rendszeres mozgással a vér és a nyírok keringés is felgyorsul, ezzel az immunsejtek mozgása is. A rendszeres mozgás az izompólyák egészségét is biztosítja. A testben lerakódott, fel nem használt zsírszöveteket és a bennük lévő mérgező anyagokat leépíti.
Itt említem meg a joga hatásosságát a betegségek megelőzésében és a legyőzésében is. A jóga hajlékonnyá és ellenállóbbá tesz. A testi és a szellemi gyakorlatok, a légzéstechnikák, a meditáció, jó hatású a diabétesz mindkét típusára. A beteg álmatlanságban szenved, ami még jobban gyengíti az immunrendszert. A Yoga Nidrá-ban megtanulható a stressz levezetés, és egy mély ellazulásba való kerülés az elalvás előtt.

 

A jóga a vércukor szintet csökkenti. A stresszt leépíti, a félelmet megszünteti. Ezt egyszerűen ellenőrizhetjük, ha a jóga gyakorlatok előtt és után a vércukor szintet megmérjük. A jóga nyugalmat ad, figyelmet és a koncentrációt (a jó cél érdekében) is fokozza. Ez minden betegség esetén, így a diabétesznél is fontos.

Ne feledkezzünk meg:

 • a higiénia fontosságáról, a Tiszta kéz cikkben már írtam
 • ének, tánc, zene, nevetés, imádkozás, meditálás stb. minden, ami minket boldoggá tesz, erősíti az immunrendszert
 • a szülők tudatossága
 • szociális kapcsolatok ápolása

 

Alább egy egyszerű édesség recept, mindennemű rafinált fehér cukor és génmanipulált liszt nélkül.

Kókuszgolyó

 

Hozzávalók

 • 200 gr Ghee vagy Oleolux (fokhagyma és hagyma nélkül)
 • 100 gr kókuszvirág cukor vagy 4 evőkanál nyers cukornád, melasse
 • 1 rúd vanília vagy vanília por
 • 300 gr kókuszliszt
 • 150 gr kókusz reszelék
 • 1 db BIO narancs héja
 • 2 db tojásfehérje
 • 150 gr darált mandula
 • 50 gr darabos mandula
 • 10 evőkanál kókusztej

 

Elkészítés
Egy edényben keverjük össze a vajat, a cukrot, a narancs reszelt héjat, sót és a tojásfehérjéket. A lisztet, a kétfajta mandulát, a kókusz reszeléket és a tejet adjuk hozzá. Gyúrjuk össze, és a masszából vizes kézzel kb. 40 db kis gömböcöket formáljunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kb. 20 percig 180-190 Celsius fokon megsütjük. Kis kókuszvirág cukrot, a vaníliával keverjük össze és a kész labdákat forgassuk meg benne. Ez a művelet el is maradhat.

Ez egy olyan édesség, hogy nyugodt lelkiismerettel adhatjuk a család tagjainak.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest