Az édesanyákat világszerte ünnepeljük, ugyan más-más napon, de a szeretet és az anyaságról való megemlékezés azonos. Idén május 5-én köszönthetjük az édesanyákat!

Honnan és mióta van ez az ünnep?
Az ókori Görögországból ered az anyákról való megemlékezés, amikor is tavaszi ünnepségeken köszöntötték az istenek anyját, Rheát, s vele együtt az anyákat is általában.
Később a történelem során Angliában is felköszöntötték az anyákat az 1600-as években. Ekkor keresztény színezetet is kapott az ünnep, s húsvét után a negyedik vasárnapon tartották. Szabadnapot kaptak a családjuktól távol dolgozók, ajándékul az anyák süteményét készítették el, s hazamehettek felköszönteni és egy napot együtt tölteni az édesanyjukkal.

 

Hogyan lett nemzetközi ünneppé?
Az Egyesült Államokban 1872-ben ünnepeltek először Boston városában, majd 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis nemzetközivé akarta nyilváníttatni a köszöntést. Ő az elhunyt édesanyjára emlékezve május 2. vasárnapját jelölte meg. Nagyon sok energiával küzdött a megvalósításért, végül elérte célját 1914-ben. A kereskedelem “felkarolta” a nemes kezdeményezést gyönyörű üdvözlőlapgyártással, édességkészítéssel, virágcsokrokkal, s Európa felé is elindította a az amerikai kezdeményezést. Anna M. Jaris élete vége felé már próbált elhatárolódni az addigra gyakorlattá vált anyák napi megemlékezések üzleti hátterétől, mert úgy vélte, hogy az eredeti kezdeményezése nagyon más köntöst kapott.

 

 

Magyarország?
Nálunk az ünnep ötletét egy államtitkár felesége vetette fel, aki Amerikában találkozott a megemlékezéssel. Az első anyák napját 1925. március 8-án szervezték a MÁV gépgyárban. A Vöröskereszt vezetői hamar a megemlékezés mellé álltak, és előkészítették az ünneppé való emelést országos szinten. 1928-ban már miniszteri rendeletben olvasható az anyák napi megemlékezés a többi hivatalos iskolai ünnepély mellett.

 

Ugye érzed, és teszed is mindennap az édesanyád léleksimogatását akár egy mosollyal, egy telefonhívással, egy pici üzenettel vagy egy öleléssel természetesen, valódian, szeretettel!

 

Móra Ferenc : Anyának

Álmomban az éjszaka aranykertben jártam.
Aranykertben aranyfán aranyrigót láttam.
Aranyrigó énekét a szívembe zártam.
Ahány levél lengedez szélringatta ágon,
ahány harmatcsepp ragyog fűszálon, virágon
Édesanyám, fejedre, annyi áldás szálljon.

Szabó Ági