(Glycyrrhiza Glabra)

Földközi-tenger területen elő őshonos növény. Száraz, napsütötte helyeket, homokos talajokat kedvel. Közismert neve „édesgyökér”, a gyökérből előállított lakric után híres. Neve glycyrrhiza  jelentése: glykys=édes, rhiza=gyökér.

2012-ben az év gyógyszernövénye címet kapta. Édesgyökér több éves növény, 150 cm magasságot is elérheti.

Már a középkorban ismerték az édesgyökér sokrétű gyógyhatását. Az ősi Egyiptom népe nagyra becsülte a lakrict, (szalmiák) és egy közkedvelt italt a „Mai sus”-t készítettek belőle. Már abban az időben felhasználták gyomorgyulladásos panaszokra, gyomorfekélyre eredménnyel. A benne lévő saponine hozzájárul, hogy az édesgyökérnek, antibakteriális-antivírusos, antimykotikus (gomba ellenes) hatása van. Őshazájában eredménnyel használják és használták, májzsugor és krónikus Hepatitisz gyógyításra. Érdekes, hogy a lakritcot ma is felhasználják a dohányzásról való leszoktatásnál. Édesgyökér rágva, kiváló fogtisztító szer, mint természetes fogkefe működik. Hívják még medvecukornak, törökborsnak, fekete boszorkánynak, sötét anyósnak stb.

Gyógyhatása: fájdalom csökkentő, vízkivezető, vértiszító, görcsoldó, antioxidatív, gyulladáscsökkentő, slejm oldó, székrekedést javitó stb. Felhasználási területe széles: tüdőgyulladás, csúz, köhögés, fejfájás, farkaséhség, gyomorfekély, hepatitisz, migrén, alacsony vérnyomás, rheuma, nyelőcső égés, túlsúly esetén stb. Gyógyászatban rendszerint a gyökere lesz felhasználva.

Édesgyökér tea

edesgyoker4

Hozzávalók

2-3 kávéskanál édesgyökér

1/2 liter felforralt víz

Elkészítés

A gyökereket vízzel leforrázzuk, lefedjük és ca. 15 percig hatni hagyjuk. Szűrjük. Naponta 1-2 csészével fogyasztjuk

Megfázás elleni tea

Hozzávalók

40 g édesgyökér

30 g fenchel

15 g ánizs mag

15 g lándzsás útifű levél

Elkészítés

Ugyanaz, mint az édesgyökér tea elkészítése.

Lakritc (szalmiák) likőr

edesgyoker2

Hozzávalók

50 ml vodka vagy más ízetlen ca. 30 %-os alkohol

300 g szalmiák édesség

Elkészítés

Jól záródó széles nyakú üvegbe betesszük a szalmiák édességet, az alkoholt ráöntjük. Bezárjuk. Egy héten át minden nap, pár percig rázogatjuk. Alkoholban a cukor feloldódik. Hamarabb oldódik fel, ha meleg helyen tároljuk

Egy hét után szép likőrös üvegben tároljuk.

Lakritc puding

edesgyoker

Hozzávalók

100 g lakritc (medvecukor)

700 ml kókusz vagy rizs ital

80 g kókuszvirág cukor

3 db tojássárgája

20g keményítő vagy tapióka liszt

Elkészítés

Lakritcot apróra vágjuk. Tej, cukor (70 g) és lakritc egy edénybe kerül. Kevergetve lassan melegítjük. Főzni nem szabad. A tétején képződő “bőrt” eltávolítjuk. Ca. 15-20 perc múlva a tej sötét színű lesz. Keményítőt (tápiókát) kevés vízzel simára keverjük. A tejhez adjuk kevergetve. A tojássárgáját a megmaradt cukorral (10 g) simára keverjük, a lakritcos tejhez adjuk. Ha az így kapott puding csomós, habverővel simává tesszük vagy leszűrjük. Hűtőbe tesszük megdermedni.

Találjuk édesítetlen tejszínhabbal, „nagy gyermekek” részére tojáslikőrrel meglocsolva.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest