Kicsi és „nagy” gyermekek részére
 
A család minden tagjánál kedvelt az édesség és a nagy kánikulában a frissítők. Egy tudatos háziasszony ezért gondol rá, hogy könnyen emészthető, jó édességet és frissítő hatású fagyikat állítson elő. Azt mindenki tudja, hogy a melegben voltaképpen nem a hideg, hanem a langyos ételek-italok hűtenek. A hideg nem hűt, sőt a hideg megemésztéséhez a testnek több meleget kell előállítania. Tehát mondhatjuk azt is, hogy a hideg italok és ételek kontraproduktívak, de mégis a pillanatnyi örömöt és kielégítés hitét adja nekünk. Csalós tehát az a felfogás, hogy a melegben hideget kell fogyasztani, mégis ez van a köztudatban és a sok-sok jégbüfé is ezt a hitet támasztja alá.

Alább néhány egészséges édesség és frissítő receptje olvasható. Az édességek között van sütést igénylő és sütés nélküli, lefagyasztott sütemény is. Az italokat tetszés szerint hűthetjük. Én a szobahőmérsékletű italokat helyezem az előtérbe.

 

Jégkocka gyümölccsel vagy fűszerrel

 

Hozzávalók

  • sima víz
  • tetszés szerinti bogyósgyümölcs (pl. eper, ribizli, cseresznye stb.)
  • tetszés szerinti fűszer (pl. kardamon, vanília, fahéj, rozmaring stb.)

Elkészítés
A jégkocka tartót öntsük fel vízzel és mindegyik formába tegyünk más-más megtisztított gyümölcsöt és fűszert. Tegyük be a fagyasztóba és fagyasszuk le. Akkor szép a jégkocka, ha a kiválasztott gyümölcs és fűszer a kocka közepén van, bezárva a jégbe.

 

Pálcikás csokifagyi

 

 

Hozzávalók

  • 100 gr tej- vagy keserűcsoki
  • 250 gr cukrozatlan tejszínhab
  • 60 gr kókuszvirág cukor vagy datolyaszirup
  • 30 gr csokimáz
  • 3 evőkanál karamellszósz vagy földimogyoróvaj
  • 3 evőkanál tört földimogyoró
  • 4 db fagyipálca

Elkészítés
Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokit. A tejszínhabot a cukorral verjük fel és keverjük a felolvasztott csokihoz. Adjuk hozzá a sütő csokit. A fagyi formákat öblítsük át hidegvízzel és töltsük meg a masszával, majd nyomkodjuk bele a fagyi pálcákat. Tegyük néhány órára a fagyasztóba. Készítsünk karamellaszószt. A fagyi találásakor meleg vízzel mossuk le a formákat, hogy a tartóból ki tudjuk venni. Tálalás előtt mártsuk bele a meleg karamellszószba és a tört földimogyoróba forgassuk bele. A „nagy” gyermekek részére az olvasztott csokihoz adhatunk ízlés szerint 1-2 evőkanál konyakot.

Pálcikás grapefruit fagyi
 

 

Hozzávalók

  • 4 db grapefruitból nyert grapefruit lé, ez kb. 400 ml
  • 80 ml bodza szirup
  • 4 db fagyipálcika

Elkészítés
3,5 db grapefruitból préseljük ki a levét, ez kb. 400 ml. A megmaradt fél grapefruitot vékony darabokra vágjuk fel. A levét keverjük össze a sziruppal. A fagyi formákat öblítsük át hideg vízzel és mindegyikbe tegyünk egy darabka grapefruit gyümölcsöt, majd öntsük rá a levet és állítsuk bele a fagyipálcákat. Tegyük néhány órára a fagyasztóba. Tálalás előtt mossuk át meleg vízzel, hogy könnyen kitudjuk venni a formákból a fagyit. Ízesíthetjük még a „nagy” gyermekek részére menta likőrrel.

Pálcikás müzli fagyi

 

 

Hozzávalók

  • 400 ml natúr joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • 200 gr málna/eper/ribizli, de mindhármat keverhetjük egymással és együtt adja ki a mennyiséget
  • 200 gr BIO müzli
  • 4 db fagyipálca

Elkészítés
A mézet és a joghurtot keverjük össze. A gyümölcsöket mossuk meg, majd vágjuk apróra és adjuk a mézes joghurthoz. Mixeljük össze. A fagyi formákat öblítsük át hidegvízzel, majd töltsük bele a joghurtos, gyümölcsös müzlit és állítsuk bele a fagyipálcákat. Tegyük a fagyasztóba néhány órára. Fogyasztás előtt mossuk át meleg vízzel, hogy könnyen kijöjjön a formából. Ízesíthetjük konyakkal vagy vodkával is a „nagy” gyermekek részére.

Banán-pisztácia-mandula fagyi

 

 
Hozzávalók

  • 4-5 banán
  • 1 marék pirított, tört pisztácia
  • 1 marék pirított, tört mandula
  • 400 ml natúr joghurt
  • 3 evőkanál méz vagy juharszirup

Elkészítés
A banánt hámozzuk meg és egy tálba nyomkodjuk szét villával, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. A fagyi formákat öblítsük át hideg vízzel, és töltsük meg a masszával. Tegyük néhány órára a fagyasztóba. Fogyasztás előtt mossuk át meleg vízzel, hogy könnyebben kitudjuk venni a formából. A „nagy” gyermekek részére pici vodkát tehetünk bele.

Hideg kutya
 

Ez egy egyszerű, klasszikus német recept

Hozzávalók

  • 250 gr keksz
  • 250 gr stevia
  • 100 gr kakaópor
  • 150 gr keserű csokimáz
  • 250 gr Ghee vagy vaj
  • 150 ml rizs-, kókusz-, vagy mandulatej
  • cukrozatlan tejszínhab

Elkészítés
A tejet melegítsük fel egy edénybe. A vajat és a keserűcsokimázat olvasszuk fel a meleg tejbe. Adjuk hozzá a kakaóport és a steviát. Egy téglalap alakú sütőformát béleljünk ki frissen tartó fóliával. Egy sor kekszet tegyünk bele, majd vékonyan rakjunk rá a masszából. Aztán megint egy sor keksz és egy sor massza következik, amíg az összes hozzávaló elfogy. Tegyük 8 órára a hűtőbe (nem a mélyhűtőbe). Tálaláskor vágjuk vékony szeletekre és kínáljuk tejszínhabbal. A „nagy” gyermekeknek a kekszeket egy kis rummal is meglocsolhatjuk.

Almarózsa torta, vaníliakrémmel

 

 

Hozzávalók

  • 150 gr kókuszvirág cukor vagy stevia
  • 100 ml citromlé
  • 5 db piroshéjú, BIO alma
  • 300 gr. amorettin (olasz mandula keksz)
  • 120 gr vaj vagy Ghee
  • 1 tasak vanília puding ( hidegen vagy főzessél elkészíthető)
  • 0,5 liter rizs-, mandula- vagy kókusztej

Elkészítés
Egy edénybe kb. 2 liter vizet, 50 gr cukrot és a citromlevet beletesszünk. Az almákat mossuk meg, magozzuk ki és a héjával együtt vágjuk vékony darabokra, majd tegyük bele a citromos és cukros vízbe. Az így előkészített almákat felfőzzük, míg az alma puha és hajlítható lesz. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl puhára. A megfőtt alma szeleteket vegyük ki a vízből és hagyjuk kihűlni. A vizet lehűtve meg is ihatjuk. A kekszet törjük apró darabokra. Adjuk hozzá a vajat és kb. 30 cm átmérőjű olajozott vagy sütő papírral kibélelt tortaformába tegyük, majd jól nyomkodjuk le. A vaníliapudingot a megmaradt cukorral készítsük el, és hagyjuk kihűlni, majd öntsük a tortaformában lévő kekszre. A főtt almadarabokat a héjával felfelé rózsaformába összegömböjítjük. A vanília pudingba tesszük az így összetekert almákat. Az egész torta felületet beborítjuk almarózsával. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 percig süssük. Ha kész hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg pici steviaval. A „nagy” gyermekek részére a mandulás kekszet amorettivel meglocsolhatjuk.

Citromos-fodormentas víz
 

Hozzávalók

  • 1 liter sima, jó víz
  • 0,5 citrom leve
  • 3-4 fodormenta levél
  • 1 evőkanál juharszirup vagy kókuszvirág cukor (ez el is maradhat)

Elkészítés
A vízhez adjuk hozzá a citrom levét és az apróra szaggatott fodormenta levelet. Keverjük jól össze és édesítsük a cukorral. A szódavizet nem ajánlom, hosszú távon egészségtelen a gyomorra és a belekre. A „nagy” gyermekek egy kis fehér rumot adjanak hozzá.

Jó étvágyat! 
 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest