A Zen Buddhizmus egyik alapja a Za Zen, amely egy különleges meditációs technika: a meditálók egymást egyesével sűrűn követve hangtalanul menetelnek órákon át. A meditáció lényege, hogy a tudatot gyakorlat közben semmi más gondolat nem zavarhatja meg. Ha a koncentrációs fegyelmet nem tartják be, megbotolhatnak, vagy hozzáérhetnek az előttük levőhöz. Ez figyelmeztet a koncentráció hiányára. A rituálé minden mozgása a meditáció része, amelyet igen nehéz a mindennapjainkban megvalósítani.

 

 

A Zen kert eredete

 

A Zen kert alapgondolata az ősi Japánba vezethető vissza. A VII – XII. századi japán vallás a természet erőiben és elemeiben kereste az istenekkel való kapcsolatot. Ezen erők és elemek között a leghangsúlyosabbak a levegő és az óceán voltak: az emberek igyekeztek ápolni kapcsolatukat a levegő és a tenger isteneivel. Az óceán hullámverésének ritmusában és a szél zúgásában találták meg az elmélyülést, a relaxációt, az isteneikkel való kapcsolatot, és ezt a ritmikusságot igyekeztek kifejezni pl. a kertjeikben is.

A XVI. században a Zen Buddhizmus érkezésével aztán szinte spártaian leegyszerűsödtek és letisztultak az alkalmazott díszítő formák, melyek mind a mai napig tartják magukat a kültéri és beltéri Zen kertekben.

 

 

A hagyomány

 

A hagyományos beltéri Zen kert elkészítésénél mindenekelőtt a Yin és a Yang kiábrázolását tartották szem előtt. Az ilyen Zen kertben fekete (sötét) tálcát használunk, melybe fehér (világos) homokot töltünk. A felhasznált kövek a szürke színt képviselik, amely egy átmenet a fekete és fehér között. A tradicionális Zen kert a Zen jegyében legyen annyira egyszerű és letisztult, amennyire csak lehetséges! Ez persze – ahogy alább látni fogjuk – a Zen kertnek csupán az egyik megközelítése.

 

 

Homok és kövek

 

A hagyományos felfogás szerint a homok a tenger, vagy a folyó vizét szimbolizálja, míg a kövek a tenger szigeteit, vagy a folyóból kiálló köveket, sziklákat. A Zen kertben általában olyan követ használunk, melyet a folyó lekerekített, elsimított. Ezeket a köveket kezelhetjük bútorápolóval, így visszanyerik nedves hatásukat, és előtűnnek rejtett színeik.

 

 

Hány követ használjunk?

 

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények. De íme, néhány alapszabály:

 • páros számú kövekkel stabilizálhatjuk az energiákat, míg
 • páratlan számú kövekkel energia-áramlást hozhatunk létre.
 • A lapos, fekvő, vagy inkább sötét színű kövek nőies Yin karakterrel rendelkeznek, csendes, nyugodt energiát generálnak, míg
 • az álló, vagy inkább világos színű kövek a férfias Yang karaktert képviselik, mozgékony, gyors energiát hoznak.
 • Egy kő – ha egyetlen követ használsz, legyen ez egy karakteres kő. Ez a Zent szimbolizálja – Minden az egyben.
 • Két kő – ha két követ használsz, egyik legyen férfias, a másik nőies, Yin és Yang – A szerelmesek.
 • Három kő – ha három követ használsz, egyik legyen férfias, a másik nőies, a harmadik gyermek jellegű – A család, az élő hármasság.
 • Négy, vagy több kő – használd tudásodat, engedd szabadon fantáziádat, és fejezd ki a saját gondolataidat férfias, nőies, Yin és Yang jellegű kövek felhasználásával.

 

 

Hogyan használjam?

 

Töltsd a homokot a tálcába, és kezdj el rajzolni a gereblyével! Rövid időn belül belefeledkezhetsz a rajzolásba, lecsitulnak indulataid, ellazulnak idegeid, és átadod magad az alkotás, a kreativitás energiáinak. Nincs kockázat, ha elrontottad, vagy újabb ötleted van, csak vedd fel a tálcát, néhány óvatos rázással simítsd el benne a homokot, és már kezdheted is elölről! Végül,ha már elégedett vagy az eredménnyel, helyezd el benne a köveket, vagy egyéb kiegészítőket, melyekkel kiegészítheted kompozíciódat.

 

 

Mozgósítsd az energiákat!

 

Valaki egy kültéri Zen kertet készített a háza mellett, hogy dolgozószobája ablakán kitekintve mindig gyönyörködhessen ennek látványában. Ám valahányszor meglátogatta egy-egy barátja, a Zen kert és a gereblye arra késztette a látogatót, hogy szabadjára engedje kreativitását, és az el is kezdett különböző formákat gereblyézni a homokba. A végeredmény nagy összevisszaság lett! A vendég távozása után a házigazda nem látott hozzá azonnal Zen kertje rendbetételéhez, ám rövidesen azt tapasztalta, hogy a kerttel szomszédos dolgozószobájában elkezdtek zavarosan menni a dolgok: semmit nem sikerült egyszerűen megoldania, felhalmozódtak a tennivalói, és összevisszaság lett úrrá az egyébként rendezett életén. Végül nekilátott, és rendbe tette a Zen kertjét, újra szabályos mintákat gereblyézett bele, mire a vele szomszédos dolgozószobában is szinte varázsütésre elsimultak az energiák, és visszazökkentek a dolgok a megszokott kerékvágásba.

Tanulság: használhatod a Zen kertedet a stressz levezetésére, meditációra, kikapcsolódásra, bármire, de figyelj oda arra, hogy amikor végül leteszed, szabályos, harmonikus ábrák, minták maradjanak benne, ne a stressz nyomai!

 

 

Motívumok és jelentésük

 

A Zen hagyományban bizonyos Zen kert motívumoknak megvan a sajátos jelentésük. Itt most csupán néhány példát említünk:

 • Hegy, hegyvonulat = az érettség békéből és csendből nő ki
 • Kör = sziget – az ösztönzés belülről jön
 • Sima, lágy egyenletes vonalak = vihar előtti csend
 • Hullámok = egyenletesen áramló energiák
 • Spirálok = (óramutató járásával megegyező irányú) férfias, vagy (óramutató járásával ellentétes irányú) nőies energiák erősödése.

 

Webboltunkban csodaszép Zen kertek között válogathatsz! kattints ide:

http://www.fengshuibolt.hu/?page=shop/browse&category=fengshuieszkozok_zenkert&

 

Szilvásy Judit okl. mérnök
Feng Shui oktató tanácsadó

www.fengshuibolt.hu