Már ideje lenne egy nézőpont változásnak. A rosszul megállapított szavatossági idő változásra, az élelmiszerek egy nappal előtte vagy utána történő tömkeleges kidobásáról van szó. Hiszen a szavatossági lejárat után, még sokáig egészségesek és élvezhetőek egyes ételek.

Gondoljunk a több millió emberre, akik a föld más részén, de Európában is éheznek, nincs meg a napi betevőjük. Olyan esetről is hallottam, itt Németországban, hogy valaki a kidobot megsemmisítésre váró „szemétből” saját használatra kiválogatott néhány élelmiszert, aztán ezt az embert lopás vádjával bíróság elé állították. Ez nem is olyan rég történt. A bőség és a hiány. A meggondolatlanság és a kínzó éhség. Nálam a „hulladékok” felhasználása már korán elkezdődött. Nagymamától tanultam a dinnyehéj lekvárt. Ezeknél a recepteknél figyeljünk, hogy BIO termékekkel dolgozzunk.

Dinnyehéj lekvár

 

Hozzávalók

  • megmaradt dinnye héja (lehet görögdinnye vagy sárgadinnye)
  • 1-2 db BIO narancs
  • 3-4 evőkanál juhar- vagy cukornád szirup
  • csipetnyi őrölt fahéj és kardamon
  • ½ BIO citrom leve és reszelt héja

Elkészítés
A dinnyehéjakat jól mossuk meg szódabikarbónás vízben, majd friss folyó vízben is. Vágjuk fel apró darabokra. Tegyük egy mély edénybe. Az édesítőszert, a fűszereket, a citromot és a narancsokat (héjával együtt) adjuk hozzá. Aprítsuk fel botmixer segítségével. Tegyük jól záródó üvegbe és tároljuk a hűtőbe.

Dinnyehéj saláta

 

Hozzávalók

  • megmaradt görögdinnye héja
  • 1 teáskanál parajdi só
  • 1-2 kávéskanál juharszirup
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál lenmag vagy kenderolaj

Elkészítés
A héjakat mossuk meg szódabikarbónás vízben, majd tiszta folyó vízben is. A répahámozó segítségével a dinnyehéj külső, sötétzöld héját távolítsuk el. Így csak a halványzöld héjrész használjuk fel. Ezt az uborka vágóval vagy reszelővel aprítsuk fel. Hintsük meg a sóval és hagyjuk állni ½ órán át. Majd nyomkodjuk ki a levét, és egy házilag készített lenmag- vagy kenderolajos öntettel öntsük le.

Öntet elkészítése: 1 dl vízbe tegyük bele a juharszirupot, az almaecetet és az olajat. Keverjük össze az apróra vágott görögdinnye héjával. Ha még szükséges, akkor sózzunk utána.

Retek-zeller-sárgarépa levél leves,

Hozzávalók

  • egy csokor sárgarépa zöldje
  • egy csokor pirosretek levele
  • egy zeller zöldje
  • csipetnyi parajdi só
  • csipetnyi pirospaprika
  • csipetnyi kurkuma
  • csipetnyi kubeben bors
  • 1 kávéskanál kókuszzsír vagy -olaj
  • 1 kávéskanál csicseriborsóliszt vagy cirok liszt
  • maroknyi dióbél
  • 2 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés
A zöldeket szódabikarbónás vízben mossuk meg, majd tiszta folyó vízben is. Egy lábasba a kókuszzsírt vagy olajat melegítsük fel. Tegyük bele a lisztet és a pirospaprikát, vigyázva keverjük, hogy le ne égjen. Adjuk hozzá a zöldeket és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd lassú tűznél főzzük 25 percig. A tűzhelyről vegyük le, és botmixer segítségével keverjük simára, borsozzuk. A dióbelet vágjuk apró darabokra és forró teflon serpenyőbe pirítsuk meg egy kicsit. A tányéron lévő levest a pirított dióbéllel és a reszelt parmezán sajttal szórjuk meg. Ízesítsük kurkumával.

Retek levél pesto
 

Hozzávalók

  • egy csokor pirosretek levél
  • 50 gr reszelt parmezán sajt
  • 3 evőkanál fenyőmag
  • 50 ml lenmag vagy kenderolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • parajdi só
  • kubeben bors

Elkészítés
A zöldet mossuk meg szódabikarbónás vízben, majd folyó vízben is. Vágjuk apróra és tegyük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá az olajat, a fokhagymát és a sajtot. A fenyőmagot kicsit pirítsuk meg egy teflon serpenyőben. Ha kihűlt, a megpirított magokat is tegyük a turmixgépbe. A turmixolás után sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Zeller levél pesto és az újhagymazöldjeböl keszült pesto elkészítése is ugyan olyan, mint a retek levél pestonak.

Brokkoli levél chips
 

 
Hozzávalók

  • 2 marék brokkoli levél
  • 2 kávéskanál pirospaprika paszta
  • 1 kávéskanál csili por
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olaj
  • parajdi só

Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 120 Celsius fokra. A leveleket mossuk meg szódabikarbónás vízben, majd folyó vízben is és vágjuk apró darabokra. Egy edényben az összes hozzávalóval összedolgozzuk. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és tegyük rá az ízesitett leveleket. Csak egy sor levelet rakjunk, hogy hamarabb kész legyen. Süssük 20-25 percig.

 

Ananász bot sütemény

 

 Hozzávalók

  • 1-2 db ananász belső rudja
  • 3 db tojásfehérje
  • 200 gr csipkebogyó- vagy cirok liszt (lehet fele-fele arányban is)
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2-3 evőkanál juharszirup vagy kókuszvirág cukor
  • 2-4 evőkanál rizstej
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál almaecet
  • csipetnyi  parajdi só

Elkészítés
Az ananász belső rúdját, a szegfűszeggel főzzük meg. Ha puhább lesz, akkor vágjuk fel kis darabokra és mixeljük össze. A tojásfehérjét, a sóval verjük kemény habbá. Egy edénybe tegyük bele a lisztet, a tejet és a cukrot, majd keverjük jól össze. Adjuk hozzá az ananász bot pürét, majd a felvert tojásfehérjét, a szódabikarbónát és az ecetet. Egy süteményformát béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele a masszát. A tetejét kenjük meg tejjel. Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, süssük 30 percig. Félidőben a tetejét fedjük le sütőpapírral, hogy ne legyen olyan barna. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad már tészta.

 

Banánhéj torta
 

 

Hozzávalók

  • 4 db banán héja (a banánhéj végei nem kellenek)
  • 100 ml jó víz
  • 2 db tojás szétválasztva
  • 6 evőkanál stevia vagy kókuszvirágcukor
  • 40 gr Ghee
  • 300 gr mandula- vagy kókuszliszt (lehet fele-fele arányban)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál almaecet
  • csipetnyi parajdi só

Elkészítés
A banán héját mossuk meg szódabikarbónás vízben, majd folyó vízben is. Vágjuk apró darabokra és a vízzel turmixoljuk össze. Ez sötét színű lesz, ne ijedjünk meg. A tojássárgáját, a cukrot és a Ghee-t keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a banánhéj keveréket. A tojásfehérjéket a sóval verjük fel, majd adjuk a masszához az ecettel együtt. Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. A tetejét kenjük le tejjel. Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, 30-40 percig süssük. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a masszából semmi.

 

Krumplihéj tea
 

 
A krumplihéját mossuk meg szódabikarbónás vízben, majd folyó vízben is. Egy lábosba tegyünk annyi vizet, hogy belepje a krumplihéjat. Főzzük 3 percig. Ha langyosra hűlt, akkor már ihatjuk. A maradékot már ne melegítsük fel, azt hidegen fogyasszuk. Kiváló májtisztító.

 

Krumplihéj chipset is könnyedén készíthetünk, hiszen ugyanúgy készül, mint a brokkoli levél chips.

 

 

Barackmag

 

A barackmagokat mossuk meg és hagyjuk megszáradni. Törjük fel őket. A barack magja nagyon értékes, hiszen tele van vitaminnal, nyomelemekkel és ásványianyagokkal. Kicsit kesernyés az íze. Még jobb, ha vadonélő barackmagját használunk. Megtalálható benne a sokak által nem ismert B17- Vitamin, amelynek rákellenes hatása már bebizonyított, mégis sok egészségügyi szakember támadja, mondván, hogy kéksavat tartalmaz és mérgező.

Ezért is előírt Németországban, az üzletekben árult keserű barackmag zacskójára ezt feltüntetni, és azt is rá kell írni, az egészségügyi előírások szerint, hogy „Kettő darabnál több barackmag elfogyasztása nem ajánlott.” Én naponta sokkal többet eszem, 2003 óta. Tehát a hírnek csak a fele igaz. Kéksav van benne és a kéksav valójában mérgező. DE!  A kéksav csak az esetleges rákos sejtekre mérgező. Az egészséges sejtek viszont áttudják alakítani és glukózt állítanak elő belőle. A megpucolt barackmagot néhány órára jó vízben áztassuk be, majd tegyük turmixgépbe. 1-2 evőkanál juharszirup vagy nádcukorszirupot tegyünk hozzá és turmixoljuk jól össze. Tegyük jól záródó üvegbe és szobahőmérsékleten tároljuk. Ajánlott naponta 2-3x egy kávéskanálnyi masszát ebből megenni, megelőzés esetén  napi 1x is elég.

A szőlőmagot, dinnyemagot is elkészíthetjük ugyanúgy, mint a barackmagot.

 

Több tudatosságot! Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest