Nemesfém ékszertervezés irányzatai

 

 

Az élet minden területén tudjuk, hogy csak a változás az állandó. Így van ez a nemesfém ékszertervezés – és készítés esetében is. Mindig van valami, ami divat, ami trendi.

 

 

Ékszertervezés általában

 

 

Kezdjük az alap- vagy hordozó anyaggal. Ékszereket általában aranyból készítenek, de itt is ismerünk sárga, fehér vagy rózsaszínű aranyat. Magyarországon kb. 20 évvel ezelőttig a sárga aranyból készített ékszerek voltak többségben. A fehér arany ékszert sokan ezüstnek hitték. A rózsaszínű vagy röviden csak rózsa arany az arab országokban és Oroszországban népszerű, szinte egyeduralkodó.

 

 

 

 

 

z ékszer másik fő alkotórésze, amit belefoglalnak: lehet ásványi kő, gyöngy, vagy borostyán is. Az ásványok köréből legismertebb a gyémánt, de gyakran foglalják ékszerbe a smaragdot, a zafírt, az ametisztet, a rubint, az akvamarint, a holdkövet (féldrágakövek).

 

A gyöngyök között régebben az igazgyöngy, manapság már a tenyésztett gyöngy is népszerű.

 

A borostyán az ősvilági fenyőfáknak ásatag gyantája; rokon azzal a gyantával, melyet a tűlevelű fák manapság is kiizzadnak. Az ősvilági fenyőfák gyantája a földbe kerülve,hosszú idő múltán kővé keményedett meg s ebben az alakban szerepel ma, mint ásvány.

 

Az ásványt, ha ékszerbe foglalják, előtte valamilyen formára csiszolják és ezzel nemcsak optikailag szépítik, hanem arra is alkalmassá teszik, hogy befoglalható legyen. A gyémántok csiszolásánál már ismertettük a különböző formákat (a kör alakú briliáns formától az ún. fantázia csiszolásokig).

 

 

 

 

 

Ékszertervezés

 

 

 

 

 

 

 

Külön ékszertervezési koncepció, hogy egy centrális kő uralja az ékszert vagy több, kisebb kőből álljon össze. Mindkettőre számos példa van és úgy a gyűrűk, a medálok, a fülbevalók, mint a karkötők és brossok terén.

 

 

 

Nézzük akkor a legújabb trendeket!

 

 

 

A kizárólag gyémántból készült ékszerek között megjelentek az 1-3 kicsi követ tartalmazó gyűrűk és medálok, hordozó anyaguk fehér vagy sárga arany.

 

Azoknak, akik kedvelik a viszonylag nagyobb köveket, sőt ezekből ékszer garnitúrát is viselnének (fülbevaló, lánc medállal és gyűrű), azoknak jó hír, hogy az előbb említett féldrágakövek önállóan vagy pici gyémánttal kombinálva is megvásárolhatók.

 

 

Tenyésztett gyöngyöt medálba vagy gyűrűbe foglalnak, és ezzel különleges ékszerhez lehet jutni.

 

 

 

 

 

Az ékszertervezés legújabb trendje az ezüstbe foglalt gyémántkőből készített medál. Egyfajta optikai tuningnak köszönhetően a kő nagyobbnak látszik. Ezt fokozza, hogy a test rezgését felveszi és a medálban magában is mozog. A briliáns formára csiszolt gyémánt a fény 98 %-át visszaveri, szabályosan ragyog a medál viselője nyakában.

 

 

Elérhetőség:

 

Marczi Erika

 

+36/30-280-7475

 

[email protected]