A kutya nem eszi meg a telet, szokták volt mondani. És csak reménykedhetünk abban, hogy a tavaszias telünket nem követi egy télies tavasz. Minden esetre, akár hány fokot mutat is a hőmérő, január 6.-val, azaz a vízkereszttel beköszönt a vigasságok, dinom-dánom mulatságok és bálok időszaka. A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló ünnepség sorozatot pogány hagyományoknak köszönhetjük, melyhez vallási ünnep nem, de annál több néphagyomány fűződik, és melyet sok harc után fogadott el a keresztény egyház.

Bár a farsang hazája Olaszország, de ma már a világ minden táján színes felvonulások, karneválok kísérik ezt az időszakot. Ki ne hallott volna a riói vagy a velencei színpompás karneválokról, vagy a néphagyományokat felidéző Busójárásról.

 

Akik nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy részt vegyenek ezeken a híres-neves felvonulásokon, azokra a különböző báli vigadozások várnak. Nem véletlen, hogy a legjelentősebb bálok, – az orvosok, a jogászok és sorolhatnánk a többi szakmát is – ebben az időszakban rendezik éves báljaikat, de az iskolák szalagavatói is zömében erre az időszakra esnek.

 

És ha már bálok, jelmezbálok, akkor szólni kell arról is, hogy ki miben és hogyan jelenjen meg a bulin, a bálon.

 

Nézzük először a gyerekeket.

 

Már az oviban is nagy izgalommal várják a kicsik a jelmezes felvonulást. Divatlapok, női- és kézimunkalapok számos ötlettel próbálnak segítséget nyújtani jelmezek készítéséhez azoknak az ügyes kezű, vállalkozó szellemű szülőknek, akik még némi szabadidővel is rendelkeznek és készek arra, hogy maguk készítsenek jelmezt szemük fényének. De ma már egyre gyakoribb, hogy játékboltokban, vagy web-áruházakban vesznek vagy rendelnek kész jelmezeket. A kicsi lánykák szívesen választják a katicabogár, a méhecske, a pillangó, a hercegnő jelmezt, míg a nagyobbak a boszorkány vagy a Monster High szereplők ruháiba bújnak szívesen. A fiúk, a fiús mesék hősei, mint super man, pók ember, nindzsa, muskétás közül választanak.

 

…és most következzenek a lányok és asszonyok!
Kosztümös, álarcosbálon mindenki olyan jelmezben rejti el magát, ami ízlésének és fantáziájának tetszik. A tarka forgatagban lehetünk királynők és apródok, démonok vagy szellemek, harlekinek vagy lovagok, vagy egy pompás báli ruhában, arcunkat pazar álarc mögé rejtő úrhölgyek.

 

Más a helyzet, amikor bálba, táncmulatságba megyünk. A felkészülés ekkor sem jelent kisebb feladatot. Jól kell ismerni magunkat, az alkatunkat. Tudni kell milyen fazon, milyen szín áll jól? Mit bír el a pénztárcánk, mert egy szép báli ruha bizony nem két fillér. Fontos tudni azt is, hogy a buli, a bál, ahová hivatalosak vagyunk, milyen szintű eleganciát kíván meg. És persze éveink számáról sem szabad megfeledkeznünk.

 

Ma már itthon is válogathatunk pénztárcárnak megfelelően a szebb-szebbnél szebb koktél – és báli ruhákban, csak tudni kell, hogy hol keressük azokat. A hazai tervezők szalonjaiban, butikjaiban igazán egyedi ruhaköltemények közül lehet választani. Selymek, csipkék, tüllök, organzák művészi redőzésekkel, vagy sima lágy, testet sexysen hangsúlyozó szabásokkal, fényűző vagy visszafogott megjelenésben egyaránt megtalálhatók a báli ruha kollekciókban. Természetesen az árak aszerint változnak, hogy mennyire egyedi a ruha, egy darab készült – e belőle, vagy egy kisebb széria.
Érdemes tehát böngészni a neten és megnézni jó néhány tervező kínálatát.

Ha nagyon elegáns bálra kapunk meghívót, oda kell figyelni arra is, mi áll a meghívón, mint megjelenési elvárás: black tie vagy white tie?

És akkor nem beszéltünk még a sminkről és frizuráról, a kiegészítőkről, a cipőről és még egy sor dologról, mint a farsangi menük, dekorációk, babonák, szokások, melyek izgalmassá és maradandóvá teszik a farsangi vigadalmakat.
Zárjuk farsangi szösszenetünket Babits Mihály Tél c. versének két sorával:
„…Dínom-dánom, dáridom,
mostan áll a farsang…”

 

Ács Klára