Napjainkban egyre jobban tapasztaljuk, hogy a világ fenekestől felfordult. Szinte óráról-órára változik valami… Ezeket a hirtelen jött változásokat nem mindig könnyű kezelni és elfogadni. De mutatok egy remek módszert, mellyel minden apró változást a javadra fordíthatsz!

Az életet úgy lehet a legjobban megérteni, ha egy játékhoz hasonlítod. Minden szenvedés, fájdalom és szomorúság ellenére fent kell, hogy tartsuk az érdeklődésünket, jókedvünket. Csak a pozitív dolgokra helyezzük a hangsúlyt és a figyelmet minden nehézség ellenére.

Hiszen, ahogy a jó öreg mondás is tartja: MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI JÓ!

Természetesen problémák mindig is voltak, vannak és lesznek. Ez nem azt jelenti, hogy hátat kell fordítani vagy odébb rakni, hanem képesnek kell lenni arra, hogy felülkerekedjünk az akadályokon és legyőzzük azokat. A szándék nagyon fontos! A szándék meghatározása, tudatos terv arról, hogy mit fogunk tenni vagy milyen hatást érünk el a probléma leküzdésében.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan dolgot feltudsz sorolni, amit elterveztél és megvalósítottál, minden nehézség ellenére!

Mit jelen a probléma?

Egy vagy több egymással szemben álló cél vagy szándék egy másik céllal vagy szándékkal szemben áll. Ez aggasztja a személyt és amikor a személynek problémái vannak, az testileg és szellemileg is érzi.

Hogyan?

Az első és legfeltűnőbb jel: az érzelmi szintünk lemegy.

Ilyenkor elkezdünk aggódni, létre jön egy tartós lelkigyötrődés a jövő bizonytalansága miatt. Ez megmutatkozhat stressz, félelem formájában. De egy „fenyegető veszély” megoldatlan helyzetet, rossz hangulatot is eredményezhet. Létrejön a szorongás.

A jelenlegi szituációban, amely az egész világot érinti sok alkalmazott és cégvezető aggódik a kilátástalanság miatt. Sok-sok kérdés vetődik fel mindenki gondolataiban, melyekre nem biztos, hogy azonnal választ kapunk.

Sok család is aggódik. A „hogyan oldjuk meg?” kérdés mindenki fejében jelen van. A gyerekek aggódnak a szülőkért, a szülők aggódnak a gyerekekért.

Amikor valaki bizonytalanságban van, akkor erőssé válik a probléma. A személy visszahúzódik a területtől és hajlamos megszüntetni a problémával való kommunikációt. Ekkor azonban megszűnik az, hogy megoldásokban gondolkodjunk. Ezt a jelenetet egy birkózó meccshez tudnám hasonlítani: az ember és a probléma birkózik és a probléma győz, szó szerint legyűri a személyt…

NEKED KELL A PROBLÉMÁT LEGYŐZNI ÉS NEM A PROBLÉMÁNAK KELL GYŐZNIE FELETTED! GYŐZTESNEK SZÜLETTÉL, KORLÁTLAN ERŐD VAN! BÍZZ MAGADBAN!

Mi a megoldás?

Hatékony kommunikációba kell lépni a problémával.

Hogyan lehet ezt megtenni?

Keressün egy csendes, nyugodt környezetet, ahol 30-40 percet magunkra fordítunk és egy papírra elkezdjük leírni a problémákat.

Szép sorban írjuk le egymás alá a nehézségeinket, készítsünk listát. Ezután vegyük sorra őket és olvassuk el az elejétől kezdve. Soronként haladjunk és minden egyes problémánál tegyük fel a kérdést: Hogyan fogok ezzel megbirkózni?

A választ írd a probléma mellé.

Ezzel máris elkezdtél kommunikálni a problémával. Ezt addig folytasd, amíg már nem aggódsz a probléma miatt és a megoldás a kezedben van. Csak cselekedni kell!

Ha segítségre van szükséged, állok rendelkezésedre!

Diaconescu Gabriella

Életmód tanácsadó, előadó tréner