Ha a tető a fejünkre szakadna?

Ha unatkoznánk?

Ha egyedül vagyunk?

Ha már a rémhírekből elegünk van?

Ha már minden elképzelhető házimunkát elvégeztünk?

Ha nincs kedvünk olvasni?

AKKOR ELŐ A KÁRTYÁKKAL!

Otthon vagyunk a karanténban… Nálam eddig sohasem fordult elő, hogy valahol vagy otthon unatkoztam volna. Még egy percig sem. Hisz annyi munkánk van, különösen nekünk Nőknek. A nagytakarítástól a főzésig, a leszakadt gombok félvarrásától a családtagok kedvenc süteményének az elkészítéséig, a ruháink szortírozásától a tanulásig. A COVID-19-el foglalkozó rádiós- TV-s – internetes közlések megnézésétől a kert-balkon vagy terasz pucolásig, az áttelelt növények kipakolásától az új növények elültetéséig, a kerti bútorok tisztításától a fák-bokrok megnyírásáig, stb. mind elintézendő feladat.

Ha mégis egy-egy unalmas percünk lenne, akkor elő a kártyákkal, amit egyedül (magunkban) is játszhatunk.

Minden kártyás játék lényege, a szabályok ismerete és betartása. Hogy egy kártyajáték honnan származik, hogy alakult át az idők során, az mind mérvadó, ezért számtalan variációja lehetséges.

A kártyajátékok a szerencsére vagy az „önfeledt” időtöltésre épülnek. Vannak olyan kártyajátékok, ahova a teljes koncentrációdat kell bevetned és vannak egyszerűbbek. Fiataloknak és idősebbeknek is más az igényeik ebben. Játszhatjuk őket egyedül vagy több személlyel.

Klasszikus kártyajáték pl. a Skat, Fekete Péter vagy a Bridge (bridzs)

Népszerű kártyajáték pl a Poker, Ulti

Modern kártyajáték pl. a Solitare vagy az Uno

A kártyajátékban még közös az is, hogy minden időben a rendelkezésünkre áll, csak a megfelelő kártyát kell beszerezni hozzá. Ha igazi kártyások vagyunk, akkor olyan kártyajátékokat kedvelünk, ahol „ellenség” van jelen, többen játsszák.

Egy személy esetén, egy személyes kártyajátékban is lehetünk sikeresek, élvezhetjük a játék örömét, akkor is, ha a másik játékos nincs jelen.

Hogyan tudja az unalmat egy személy a kártyával elűzni?

A kártyajáték nemcsak erősítik a szemünket, de a kombináló képességünket is fejlesztik. Minden agyi tevékenységgel nő a szellemi képességünk, nő a tudatosságunk is.

Rendszerint ahány résztvevő van, annyi pakli kártyát használnak.

Fekete Péter

32 lapos francia vagy magyar kártyával játsszuk. Az enyémen párosával állatok vannak pl. kutya nő és kutya férfi, stb. A Fekete Péter 2 db fekete kandúr macska adja. A kártyát jól összekeverjük és elkezdjük előttünk az asztalon kirakni őket. A párokat egymás mellé. Ha a Fekete Péter kártyához kerülünk, akkor kezdjük az egészet előröl.

elo-a-kartyakkal

Bridge (Bridzs)

A bridzs egyike azon kevés kártyajátékoknak, a póker vagy az ulti mellett, amit több millióan játszanak. 1999-ben lett olimpiai „sport” belőle. 2002-ben a téli olimpián már be is mutatták. Élvezetesebb, ha többen játsszák.

Solitare

Az 52 kártyát jól összekeverjük. A felső kártyát „arccal” elénk az asztalra tesszük. Mellé tesszük 8 kártyát „háttal” egy sorban. A többi kártyát is ugyanígy rakjuk le. Aztán az első kártyát nézve, inspiráljuk magunkat, kérdezünk valamit. A háttal fekvő 8 kártyát egymás után fordítjuk „arccal” felénk. Próbáljuk a kérdésünkre az így kapott választ „kiolvasni” belőlük. Aztán a második sor első kártyájánál új kérdést tehetünk fel, stb.

elo-a-kartyakkal2

Póker-pasziánsz

32 lapos francia vagy magyar kártyával játsszuk. Ha francia kártyánk van, akkor vegyük ki a 2-3-5-6-os lapokat. A paklit keverjük össze, ez  a talon (bank). A talonból egyszeri átlapozás során, ha a 7-es számú előkerül, arra sorozatot építünk fel, színre való tekintet nélkül. 7-8-9-10-J-D-K-ÁSZ. A talon lapjait nézzük át, míg egy 7-est találunk. A nem 7-eseket tegyük félre, a „segéd” talonba. Ha a következő lap is 7-es lenne, akkor helyezzük a már kint lévő első 7-es mellé, így két sorozatot kell összeállítanunk. Ha pl. 8-ast húzunk, akkor az egyik 7-re teszünk, mint a sorozat második tagját. Ha egy lap nem sorba követi a már az asztalon kint lévőket, akkor a „segéd” talonba kerül. A „segéd” talonba próbáljuk a pillanatnyilag nem megfelelő kártyákat úgy elhelyezni, hogy azokat később minél könnyebben fel tudjuk használni. Tehát a „segéd” talonba a magasabb értékű lapokra helyezzük az alacsonyabb értékű lapokat.

elo-a-kartyakkal3

Vidám időtöltést kívánok!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest