Fürdött már a kedves Olvasó az erdőben vagy még nem is hallott róla?

Az erdei fürdés nem jelent egy melegvizes kádat az erdőben, még csak nem is valami erdei só, amit a fürdő vízbe beletesznek. Ez a fajta fürdési tevékenység japánból származik. „Shinrin Yoku” a neve és a jelentése: „fürdés az erdő atmoszférájában”. Ez egy úgynevezett „erdei wellness”, aminek egészség javító hatása van, a stresszt leépíti, az immunrendszert erősíti és pozitívan hat a test-lélek és a szellem egyensúlyára.

Ha az erdőben sétálva tudatosan koncentrálunk a friss erdei levegőre, a susogó levelekre, a madarak csicsergésére, a különböző kéregű fákra, a puha mohára, a fény és az árnyék változására, akkor új erőt és életenergiát kapunk. Mindenkinek jót tesz a csendben egy fa kérges oldalához dőlve meditálni vagy egy szép vastag fát átölelve befelé fordulni.

A különböző stúdiumok bebizonyították, hogy egy ilyen erdei fürdésnek hatalmas gyógyító hatása van, mert a stresszt természetes módon leépíti. A fák egy bizonyos anyagot a terpene-t (illóolajokat) bocsájtanak ki a levegőbe. Ezt az anyagot az ember a légzésével, valamint a bőrön át tudja felvenni. Ez aktiválja és erősíti az immunrendszert.

 


 

Terpene (Ter-pen) az illóolajokban létrejövő szerves kapcsolatok. Már az őskorban is ismerték, és használták gyógyításra. Több, mint 8. 000 Terpene és több, mint 30. 000 Terpenoide ismert (terpénekből levezethető szénhidrogének és oxigén tartalmú származékok). Ezek egyben védő és csalogató hatással is bírnak a növények életében.

Az erdei fürdés pozitívan befolyásolja a vegetatív idegrendszert, a vérnyomást csökkenti, illetve normalizálja és a lélegzést elmélyíti. A stresszhormon, Adrenalin mennyisége csökken, a szív működését védő hormon a Dehydroepian-drosteron mennyisége viszont nőni fog.

Japánban az erdei fürdés gyógyhatását már kb. 50 éve ismerik és eredménnyel használják. Ott nem csak erre a célra használt erdők vannak, pihenést és gyógyulást szolgáló erdei utakkal és erdei terápiás központokkal. Németországban is van olyan erdő, ahol a séták alatt, a gyógyhatás elérését szorgalmazó, erre a célra kiképzett szakemberek irányításával történik a stressz leépülése.

 

A tradicionális kínai orvoslás szerint a stressz minden megbetegedés kiinduló pontja. Ha a stressz tartós lesz vagy gyakran visszatér, akkor a test leggyengébb pontján kialakul egy betegség.

Az erdei fürdések alatt a résztvevők nemcsak a helyes légzés technikát sajátítják el, hanem a stressz levezető gyakorlatokat is megtanulják, amit aztán a hétköznapokban, a munkában és otthon is hasznosíthatnak. Erdőbe menni nem sokszor van módunk, de sétálni egy parkban, egy tó és egy patak mentén vagy a munkahelyünk és a lakóhelyünk környékén már több lehetőségünk van. Keressünk egy csendes helyet, távol az autók zajától, ahol jobb a levegő és behunyt szemmel magunk elé idézhetünk egy erdőt minden szép kellékével. Ha lehetőségünk van, ne hagyjuk ki, hogy átölelünk egy szép vastag fát pár percig. Ezt persze a meditációban magunk elé képzelhetjük, a hatása ugyanolyan jó, mintha az erdőben lennénk. Érezhetjük a természet energiáját és feltankolhatunk. Aztán már elég lesz erre a percre visszagondolnunk és a tudatalatti segítségével ugyanazt a hatást tudjuk elérni, mint a valódi erdőben

A gyakorlat leírása

Álljunk vállszélességű terpeszben, a két lábunk nagyújait egy kicsit állítsuk szembe egymással. A két térd legyen kicsit megrogyasztva. Mindkét karunkat emeljük fel, szélesen tárjuk ki, mintha egy nagy vastag törzsű fát szeretnénk átölelni.

 

Képzeljük el, hogy a fa előtt állunk és a valóságban öleljük át. Lehunyt szemmel, így állva maradunk mozdulatlanul kb. 5-6 percig. A TCM-ben, a Tradicionális Chinai Medicinnel használt Qi Gong-nál is van egy ilyen rész, melyet az „élet fájának” neveznek. Ott ezt a gyakorlatot 20-30 percig rezzenés nélkül állva tartják. Közben elképzeljük a célt, amit szeretnénk elérni. Minél tökéletesebben látjuk az elért célt, annál hamarabb fogja a tudatalatti ezt megteremteni számunkra.

Meglátják, hogy nagyon egészséges a hatása , csak el kell kezdeni!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest