Sokkal többet tehetünk magunkért, mint amit általában feltételezünk. Ráadásul a legtöbb esetben egyszerű, könnyen elérhető megoldásokat alkalmazhatunk. Eszterhai Katalin Akaratunk gyógyereje című könyvének éppen az a különlegessége, hogy a régmúltból merítve és a mai kor ismereteit összegezve ad megoldás készleteket. Megkértük a szerzőt, hogy osszon meg velünk néhány érdekességet a régmúlt egészség tanácsaiból, melyekkel a könyv elkészítése közben találkozott. Jó néhány tippet ma is érdemes kipróbálni. A mai kor embere néhány megállapítást mosollyal fogadhat, de a növények és fűszerek gyógyító erejét, évezredek tapasztalatai igazolják.

 

Aki Apicius receptkönyvből szeretne főzni, annak bőséges fűszerkészlettel kell rendelkeznie. A híres római szakács, állítólag 60 feletti fűszert tartott a konyhájában és naponta használta azokat.

 

 

A legenda szerint a tea arra rendeltetett, hogy boldoggá tegye az embert. A kamilla gyógyító ereje értékesebb volt mindennél, a gyógynövények királynője, bűvös ereje az istenektől származik,  Vallották az egyiptomiak.

 

 

 

Ha naponta iszunk egy csésze krizantémból készült teát, testünk, lelkünk megfiatalodik, de nem csak a látást javítja, hanem egyedüli orvossága a szédülésnek is.

 

A csillagánizs minden rosszat jóra tud fordítani és minden átkot képes áldássá változtatni.

 

 

 

A mungobab javítja a látást, megerősíti a bennünk lévő élet energiát, táplálja a bőrt és megfiatalítja azt, aki rendesen fogyasztja.

 

A szent bazsalikom legnagyobb érdeme, hogy aki rendesen fogyasztja, akármilyen idős is fiatalos marad testben és lélekben. Tekintetében meglátja a mennyeit a mindennapokban és bátran elfoghatja az áhítat, ha egy csillagfényes éjszakán az égre pillant.

 

A rozmaringot a régi rómaiak isteni doktorként ünnepelték, gyógyereje csodákra képes. A hagyomány szerint boldogságot ad, megnyitja fölöttünk az eget, bölcsességet hoz, ösztönöz a célok elérésére és növeli az akaraterőt.

 

 

 

A petrezselyem zöldje az egészséges élet és az öröm forrása.

 

Ha naponta fogyasztunk gombát karcsúak maradunk, soha nem fogyunk ki az energiából, remek lesz a bélműködésünk, tisztul a májunk, vesénk, élesedik a látásunk és védve érezhetjük magunkat a daganatos betegségekkel szemben. Ha mindennapi eledelünk lesz, egy életre boldogok leszünk.

 

A goji, az a sejtelmes fényű korall piros bogyó az örök ifjúság, a hosszú élet gyümölcse. Aki rendszeresen fogyasztja, jól érzi magát a bőrében, ragyogni fog.

 

 

 

A fodros kel szívet-lelket gyógyító ereje nem titok, benne van a hét áldás, amire szervezetünknek szüksége van. Ha kell hűt, ha kell melegít, időnként szárít vagy hidratál, egyszer édes, másszor keserű. A fodros kel magába rejti az élet minden titkát, benne van az egészség és aki eszi, itt a földön megtapasztalja az égi boldogságot. A fodros kel kiváló az emésztés serkentésére, megszünteti a fejfájást és tisztítja, sőt látóvá teszi a szemet. Már egy maréknyi fodros kel harcba indul az egészségért, vidámabbá teszi azt, aki fogyasztja, serkenti az agyműködést, felkelti a szerelem utáni vágyat, fényt varázsol a szembe.

 

 

 

 

Minden egyes diószem magába hordozza az egészség és a gyógyulás ígéretét, megfiatalítja az érzékszerveket, hatással van a belek működésére, táplája, megerősíti a testet és a bennünk lakozó életenergiát. A dió az istenek eledele, földöntúli erőt, önfeledt boldogságot és örök életet ígér.

 

 

 

 

Ha a spenót ételünké válik erősebbnek, szebbnek, kívánatosabbnak, egészségesebbnek érezzük magunkat.

 

A napraforgómag örök szerelmet, reményt és fényt ígér.

 

A fokhagyma az élet fűszere, amely képes megmenteni mindenkit a haláltól, illata miatt büdös rózsának, gyógyító ereje miatt csodatevőnek, a táplálkozás keresztes lovagjának tartják. Ha a fokhagymát vörösborba áztatják, amihez még koriandert keverünk a szerelem és az ahhoz járuló testi gyönyör megadatik annak, aki ezt a nedűt issza.

 

 

 

A vad fekete áfonya olyan a szemnek, mint a földbe vetett magnak az eső. Táplálja, életre kelti, élteti azt. A vadfekete áfonya segíti a légzést, javítja a látást és ha valaki fiatal szeretne maradni, annak mindennap vad fekete áfonyát kell enni, mert ettől a gyümölcstől az emberen nem fog az idő és nem romlik a memória sem.

 

 

 

 

Ha a kurkuma részévé válik a mindennapi életünknek, nem csak ételek ízére, de testünk, lelkünk állapotára is jóhatással lesz. A kurkuma visszahozza az életkedvünket, feloldja a régről megőrzött fájdalommal, csalódással, keserűséggel teli, torok szorító csomókat. Megerősíti a vágyat a szép és a jó iránt, és erőt ad, hogy a vágyainkat megvalósítsuk. Ha a sok gyógynövény és fűszer közül csak egyet választhatnánk, amely biztos gyógyulást ígér, válasszuk a kurkumát, mert nincs még egy olyan fűszer, amely minden mellékhatás nélkül ennyi jót tehet az egészségünkért. – vallják a medikus tudományok mesterei.

 

 

 

 

Ha száz napig mindennapi eledelünké válna a fekete szezámmag a bennünk lévő valamennyi krónikus betegségnek nyoma vész. Ha egy évig fogyasztjuk szebb lesz a bőrünk, arcunkról eltűnik a múló idő nyoma, ha két évig őszülő hajunk visszakapja eredeti színét, ha három évig lesz valamilyen formában része az étkezésünknek.

 

 

 

 

Idős korban együnk gyömbért, és szeretni fogunk és szeretve leszünk, mint ifjú korunkban.

 

Minél keserűbb ételeket eszünk, annál egészségesebbek leszünk.

 

A zsályának mágikus ereje van, a halhatatlanság vagy legalább is a hosszú élet alapja. Nemcsak elűzi a betegségeket, de visszafordítja az időt, kifényesíti a szemünkben a csillagot és újra fiatallá varázsolja az öreget.

 

Az örök élet felé tart, aki naponta ginszenget eszik. A ginszeng megállítja az időt, az örök ifjúság istene, értékesebb, mint az arany, növeli az erőnlétet, javítja a memóriát, a vér minden betegségét gyógyítja, valamennyi belső szervünkre jó hatással van. A ginszeng fényesíti a szemet, kinyitja a szívet, fogékonyabbá teszi az embert a jóra és meghosszabbítja az életet. 

 

 

 

 

Az éveket, a szerelmeket és a pohár borokat soha nem szabad számolni. A bor folyékony szerelem, ragyog, illatozik, bódít. Az ember olyan, mint a bor, némely ecetté válik, ám a legjobbak az évekkel együtt érnek.

 

A 16. században az emberek karmadont kevertek a kávéjukba, az olaszok szegfűszeget és fahájat is adtak a sötét nedűhöz, hogy fokozzák a nemi vágyat. Zúzódásokra a legjobb a mézzel elkevert porrá őrölt karmadont rakni. Dél-Ázsiában azt mondják, hogy nem ajánlatos csókolózás előtt kardamont rágni.

 

 

 

 

Aki Szilveszter éjjel szert tesz egy szerecsendióra és azt az újévben a zsebében hordja, bármilyen nagyot botlik, nem eshet bántódása. Hordozója elkerüli a gutaütést, nem lesz aranyere, élesedik a memóriája, és a szédülés sem bántja majd.

 

Az asszony, aki visszautasítja a szerelmet, megváltozik, ha gyömbéres, mentás mustárkeveréket eszik.

 

Ha valaki babérlevelekkel illatosított ágyban alszik és belélegzi annak fűszeres illatát, annak minden álma valóra válik. A babérnak mágikus ereje van, viharban mindig legyen nálunk babérlevél, mert megvéd a villámcsapástól.

 

 

 

 

Az édeskömény még a vakok látását is visszaadja. Plinius, a régi római történész szerint, amikor a sasok a tolluk elhullatása után megvakultak, édesköményt ettek, hogy visszanyerjék látásukat. Ezt a gyógymódot több, mint 1500 évig valamennyi szembetegséggel foglalkozó orvosi könyv is ajánlotta. 

 

 

 

A tradicionális fűszerkönyvek szerint, ha az erősebb nem tehetetlen képviselője három gramm morzsolt szegfűszeggel ízesített tejet iszik, visszanyeri elveszettnek hitt férfiasságát.

 

A fűszerekről és ételekről még többet elárul Katalin a Csak a Nőknek Klub december 7-i évzáró rendezvényén.

 

Valamint teljes recepteket találnak az olvasók a szerző, az Akaratunk gyógyereje című könyvében.