Sokan tesznek fogadalmakat az év elején. De a fogadalmak betartásához rengeteg akarat, kitartás és erő kell, ezért van, hogy a kezdeti lelkesedés alább hagy és pár hónap múlva már nincs a fogadalom és kitűzött cél a szemünk előtt a középpontban. Már a hátsó sorban kullog és nem is nagyon akarjuk előtérbe hozni… Te is voltál/vagy ezzel így? De szerencsére van erre megoldás!

Sajnos ez egy általános jelenség, hiszen nem mindannyian vagyunk képesek betartani és megvalósítani a fogadalmakat. Ennek számos okai is lehetnek. Ilyen pl. nincs elég kitartásunk, a környezetünktől nem kapunk elegendő visszaigazolást vagy egyáltalán nem kapunk semmilyen megerősítést, nincs türelmünk, túl gyorsan akarjuk megvalósítani a célt, lehetetlen határidőket tűzünk ki…

Ha már a hátsó sorokban sorakozik a fogadalmunk, akkor érdemes egy kicsit leülni és átgondolni, hogy pontosan mit is szeretnénk.

Hogyan?

Első lépésként vegyünk egy szép füzetet, ne sajnáljuk rá a pénzt! Legyen olyan füzet, hogyha ránézünk, akkor emlékeztessen a céljainkra, terveinkre. Legyen mindig szem előtt, ne dugjuk el a fiókba! Ha ez meg van, akkor készítsünk egy éves tervezési naplót, ez segíthet megvalósítani a célt. Írjuk le bátran a füzetbe, hogy mit szeretnénk elérni! Ne csak egyet, lehet többe is! A határidőt reálisan gondoljuk át!

Második lépésként térképezzük fel a célnak megfelelő lehetőségeket. Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Mi lenne az ideális körülmény célunk eléréséhez? Hogyan tudom azt megteremteni?
  • Mi az, ami nem volt optimális eddig?
  • Mi az, amin változtatni kell? Hogyan?
  • Pontosan mit akarunk elérni? (Ezt a lehető legegyértelműbben és konkrétan kell megfogalmazni?)
  • Mi az, ami hátráltatott eddig a célom elérésében? Mi tudok tenni, hogy ez ne így legyen?
  • Miért tettük a hátsó sorba a célunkat? Hogyan tudom ismét az első helyre tenni?
  • Milyen szokások, rutinok vannak jelen az életünkben, amit érdemes lenne elhagyni, ami miatt nem tudunk előre lépni?

Ha ezekre a kérdésekre pontosan és egyértelműen megfogalmaztuk a válaszokat sokkal könnyebb dolgunk lesz megvalósítani a célunkat. Szükséges még megnézni azt is -amennyiben tavaly se sikerült megvalósítani a célt- hogy mi az, ami miatt nem sikerült és miért, azt összehasonlítani a mostani körülményekkel. Csak akkor tudunk elindítani a megfelelő úton, ha ezek meg vannak.

A fent említettek fejében át kell szervezni a mindennapi tevékenységünket, hogy ne ismétlődjön meg újra és újra a kudarc. Legyünk türelmesek, szánjunk időt a céljaink megvalósítására. Ne kapkodjunk, hiszen nem megy minden egyik napról a másikra. Tegyük meg a kezdeti kis lépéseket, hogy a célnál győzelmet arassunk!

Hiszen:

die solo non exstructa Roma

vagyis ez annyit tesz:

Róma se egy nap alatt épült fel!

Bízz magadban, maradj stabil! Ha szükséged van segítségre állok rendelkezésedre!

Diaconescu Gabriella

Életmód tanácsadó, előadó tréner