Az Everness Fesztivál évek óta szorosan hozzátartozik a nyár nagy eseményeihez. Klein Csaba fesztiváligazgató az idei újdonságok kapcsán nem csak a programokról mesél. Az is kiderül, hogy miért érdemes a tudatosság fesztiválját választani azoknak is, akik még soha nem vettek részt hasonló eseményen.

 

 

Mik az idei év újdonságai?

  • A tavalyi év sikere alapján idén a hangterápiás teret megnöveltük és kibővítettük a programot. Emellett újdonság az is, hogy az adott nap tematikájába illő filmvetítéseket tartunk esténként, tehát szabadtéri moziként élvezhető tematikus vetítésekkel is bővül a repertoár. Nagyobb fókuszt kap a kézműves alkotótér is.

 

 

Feldmár András

 

Kik az idei év sztár előadói?

 

  • Sikerült néhány álmomat beváltani. Hosszú évek óta invitáljuk Feldmár Andrást, akit idén az Everness Fesztivál előadói között üdvözölhetünk. Neale Donald Walsch is elfogadta a felkérést, vele élő online közvetítésen találkozhatnak a fesztivál látogatói, akik természetesen kérdéseket is feltehetnek a beszélgetés során. Dan Millman, egykori világbajnok atléta, a Stanford Egyetem edzője, harcművészeti oktató és az Oberlin College professzora is élő internetes kapcsolaton keresztül lesz részese a Fesztiválnak. Izgatottan várjuk ezeket a beszélgetéseket. Emellett vannak népszerű visszatérők is. A Tribali zenekar idén sem hiányozhat. Ők a Fesztivál záró koncertjét adják idén is. Netanel Goldberg tavaly futott be nálunk, a fantasztikus hangú énekest idén is hallhatják. Szintén visszatérő előadóként velünk fesztiválozik majd Müller Péter. Nemzetközi jógaoktatók, külföldi tanítók is érkeznek.

 

 

Everness fesztivál

 

Azok számára, akik még sosem jártak az Everness Fesztiválon, mi lehet a legvonzóbb?

 

  • A Fesztivál minősége az, ami megkülönböztet bennünket más fesztiváloktól. A nyitottság, a közösség élménye, a megismerni vágyás az, ami a legfontosabb. A szabadság érzését sokan keresik, a Fesztivál vendégei ezt meg is tapasztalják. Számos programból választhatnak az 5 nap során, de semmi sem kötelező. Könnyedség, a választás szabadsága, egy kicsit ideális világ, amit persze jó lenne magunkkal vinni a hétköznapokba is.

 

Ezek szerint az Everness Fesztivál egyben egy start pont is lehet egy életmód, vagy életszemlélet váltáshoz?

 

  • Igen. Nagyon sokan a közösségi élmény és a pihenés mellett arra is használják a Fesztivált, hogy új módszereket, új előadókat ismerjenek meg. Ezáltal hozzájuk kapcsolódva, az év többi részében is folytatják a közös munkát. A tudatosság ünnepe az Everness fesztivál alcíme. Az ünnep nem kell, hogy néhány napig tartson. Az év folyamán táplálkozhatunk mindabból, amit a Fesztiválon átélünk. Egyébként komoly barátságok is születnek, sőt szerelmek is szövődnek. Több Everness bébi is született már, az itt létrejött kapcsolatok gyümölcseként. A másik, amit megfigyeltünk, hogy az Everness idején az emberek egymás felé nyílnak meg. Sokkal kevesebben és rövidebb ideig használják például a telefonjaikat. Még a fiataloknál is észrevehető, hogy a telefont félre tudják tenni egy időre.

 

 

Mennyire jellemző, hogy valaki egyedül érkezik?

 

  • Vannak, akik azért jönnek egyedül, mert szeretnének kicsit pihenni. Azonban a személyes nyitottságon múlik, hogy mennyi idő alatt talál valaki társaságot magának. A workshopon páros gyakorlatnál, vagy egy előadás, egy program során mindenképpen kapcsolódnak egymáshoz a résztvevők. Tulajdonképpen ebben is szabadság van. Mindenki annyira kapcsolódik a többiekhez és annyira vesz részt a programokban, amennyire neki jól esik. Itt senkinek sem kell magányosnak lennie, ugyanakkor mindenki annyira engedi közel a többieket, amennyire ő maga szeretné. Nem számít, hogy egyedül, vagy másokkal együtt érkezik. Ugyan azok a lehetőségei mindenkinek.

 

 

tudatosság fesztiválja

 

Eljöhet valamikor az az idő, amikor az lesz az általános életfelfogás, az emberi nyitottság, egymás felé fordulási képesség, ami az Everness Fesztiválon már tapasztalható?

 

  • Én úgy vélem, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen. Ennek már most is vannak megfigyelhető jelei. A barátságok, a szerelmek, az együttműködések, amik az elmúlt évek során születtek meg, azt igazolják, hogy mindez működőképes. Mi magunk is törekszünk arra, hogy ne csak a Fesztivál néhány napján adjunk lehetőséget a Fesztivált kedvelőknek. Az év során, több eseményen is kapcsolódhatnak hozzánk. Úgy vélem, hogy reális lehetőség, hogy a saját környezetükben érvényesítsék ezt a filozófiát, amit az Everness Fesztivál képvisel. A tervek között szerepel az is, hogy országos road show jöjjön létre. Reméljük, hogy az elkövetkezendő években a lehető legszélesebb körben és a legváltozatosabb formában találkozhatunk azokkal, akik érdeklődnek a tudatosság fesztiválja, és a tudatos élet iránt.

 

https://everness.hu/programok/fellepok