Élelmiszerek emésztési zavarai

 

 

Hogy lehet az, hogy fájó és gázos a hasunk, bőrbetegségeket kapunk, légzési zavaraink lesznek, fáj a fejünk, elgyengülünk egy jó evés után?

 

Ha a test érzékenyen reagál egy élelmiszeralkotó elemre, akkor ez a legkülönfélébb módon nyilvánulhat meg. A statisztika szerint ijesztően rohamosan nő az emberek tömege, akik valamilyen étel érzékenységgel rendelkeznek. Ebben szerepet játszanak a különféle külső és belső tényezők. A klímaváltozástól a levegő szennyeződéséig, a növény és a gyümölcs termelésében felhasznált erős kémiai anyagok… A mai búza már nem a „nagyanyáink búzája”, hiszen az 1970-es években gén-manipulált lett, a nagyobb haszon elérése érdekében. A kromoszómája már nem a régi, amihez az emberiség többezer éves fejlődése során hozzászokott. Ugyancsak majdnem minden zöldség és gyümölcs a nagy hozam érdekében gén-manipulált lett. Az üzletekben vásárolt egyformán kinéző, mag nélküli gén-manipulált termékek elősegítik a sokfajta, nehezen kezelhető új betegségeket. Nézzünk körül a természetben, ott nincs két egyforma gyümölcs, mindegyik más. A termőföldek ki vannak merítve, a mai sárgarépa vitamin tartalma átlagosan csak 25%-a a száz évvel ezelőttinek.

 

Ezért igaz a mondás: „Ma az emberek tele fazekak mellet is éheznek!”

 

 

 

 

 

 

Az állattenyészetben sok állatot kis, zárt helyen nevelnek fel. A betegségek elkerülése miatt tele pumpáljak antibiotikummal, ami az állatnak talán jó, de az ember tányérján már nem. Ezeknek az állatoknak már egy éves korukban egy két éves állat súlyával kell rendelkezniük (a haszon miatt), rendszeresen kapnak testgyarapító hormonális adalékokat, ami az ember tányérján is ott van. Oltások tömkelege, főtt takarmány, ami messze áll az állatok eredeti takarmányától. A teheneknek napi 40-50 liter tejet kell termelniük, holott a normális 4-5 liter lenne. Aztán a vágóhidak stresszje… Én biztos vagyok benne, hogy érzik a veszélyt és ez az állati Adrelanin is az emberek tányérján van, tehát gondoljuk át mit is eszünk az élelmiszerlánc végén és így nem is csoda, hogy a mai egészségügyi szakember által „ismeretlen” betegségek tömegével találkozunk. Azért, hogy az áru, minél olcsóbb legyen „kizsákmányoljuk” a természetet, és ez az élet minden területén visszaüt. A víz állománya is mindig rosszabb lesz, hisz minden összefügg mindennel!

 

 

 

 

 

 

 

A köztudatban lévő diéták tömkelege a rengeteg orvosság másodhatásai, a sugárzások veszélye, a műanyag elterjedése a ruházatban, mesterségesen elő álállított tej, sajt sonka, lekvárok (pl. a málna ízt egy pók váladékából lehet olcsón előállítani), a sok ételízesítő és konzerváló anyagok stb. nagyon rossz hatással lehetnek testünkre. A lakosság 50-60%-a szenved ezektől származó legkülönféle szervi betegségben.

 

 

 

 

Tévhitek a mindennapi étkezésben

 

A zsír nem minden esetben rossz zsír! A ’90-es években megpróbáltak, keveset enni belőle. Ez a hiedelem már rég megdőlt, azóta köztudott, hogy a jó zsírra igen nagy szükségünk van! Minden életfolyamatban részt vesz, hiánya megint új betegségekhez vezethetnek! A jó zsírból annyit ehetünk, amennyit csak akarunk, pl. kókusz, lenmag, lenmagdotter, kender, repce, de a jól ismert olíva olaj is kiváló. Kerüljünk a transz zsírokat, ezek a testet mérgezik. A margarinnak évekkel ezelőtt hatalmas reklámja volt, azóta kiderült, hogy egészségtelen. A margarin egy „műanyag”, ami a természetben nem fordul elő. Ezt a II: világháború alatt egy francia mérnök találta fel, annak érdekében, hogy a katonákat egy vajhoz hasonló olcsó műanyaggal élelmezni lehessen. Ha egy növényi eredetű zsírt 1-2 órára a szobahőmérsékleten hagyunk, akkor az folyékony lesz, ha visszatesszük a hűtőbe, ismét megszilárdul. Így ellenőrizhetjük, hogy az etiketten lévő „növényi” eredet megfelel-e a valóságnak.

 

 

 

 

 

 

Ezért ajánlom mindenkinek, a KETOGÉN étkezést, amely 75% jó zsírból, 24 % fehérjéből és 1% cukorból áll. Ez közel áll az ősember étkezési módjához. Felejtsük el minden testet sanyargató diétát és a jó-jó effektust (lefogyunk-visszahízunk). Ebből a KETOGÉN étkezésből az egész test profitál: a súlyfelesleg eltűnik, az agyi tevékenységek megújulnak, a betegségeink nagyrésze megszűnik.

 

A KETOGÉN étkezésben kiváló reggeli lehet, ha pl. 1-3 szelet jó minőségű sonkát átsütünk apróra szeletelt paprikával, hagymával, ráütünk 1-2 friss tojást és gluténmentes kenyérrel, mellé egy jó fűszeres teával elfogyasztjuk. A cukorral ellentétben hosszútávon energiát ad, nem éhezünk meg olyan hamar, mintha édességet ettünk volna (receptek tömkelege az interneten is található).

 

 

Együnk nyers ételeket

 

Egy egész egyszerű és pénztárca kímélő étkezési mód a nyers dolgokkal való táplálkozás. Ugyanis a főzéssel a nyersanyagokban lévő kevés vitamin és enzim, is eltűnik, már 40 celsius fok felett, ezért az életfontosságú dolgokhoz nem jut a testünk. Itt is érvényes a mondás, miszerint: „A teli fazekak mellett éhezünk.”

 

A nyers étkezési mód egyszerű, laktató és sok energiát ad, az agy működése is jobb lesz, betegségeink száma csökken. Alzheimer és Demencia betegségekre is kiváló hatással van. Természetesen alkohol, kávé néha megengedhető.

 

 

 

 

 

 

300 évvel Christus előtt maradt fent Hypokrates bölcs mondása:

 

A Te élelmiszered, a Te gyógyszered, és a Te gyógyszered a Te élelmiszered legyen.”

 

 

 

A mai kor emberének az élelmiszer allergiája, élelmiszer megemészthetetlensége (intolerancia), a laktóz, fruktóz problémák, a ritkábban előforduló hisztamin tartalmú élelmiszerek (Psedoallergia), glutén problémák (Zöliakie) stb. mind mind a fent megemlített dolgok egyenkénti vagy együttes (szinergetis) hatásának a következménye.

 

 

Tehát mindenkinek ésszel kell dönteni, tudatosan kell cselekedni ahhoz, hogy

 

"QUO VADIS"

 

 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva

 

Természettudományok docense

 

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest