A húsvéti tojások festése, patkolása, kifúvása, különleges díszítése és ajándékozása évszázados hagyomány a keresztény kultúrkörben. E különleges tojások között is a legkülönlegesebb, legdíszesebb és legdrágább, a ma már műkincsnek számító Fabergé tojás.

 

 

A fabergé tojás rövid története

 

A műkincsnek számító tojásokat III. Sándor orosz cár megrendelésére tervezte Peter Carl Fabergé, az Oroszországban élő francia származású aranyműves. Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel a mestert: készítsen olyan ajándékot, amely egyszerre húsvéti és meglepetés is. Az első legendás Fabergé tojás 1885-ben készült. A tömör arany tojást kés finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. Belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el a mester, ami nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”.

 

 

01

 

 

02

 

 

Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. Összesen 71 ilyen különleges tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharait.

 

 

03

 

 

04

 

 

05

 

 

Egy évszázad után újra gyártanak húsvéti Fabergé  ékszertojásokat. 99 évvel az utolsó Fabergé tojás legyártása után készült az első ékszertojás, amit 2015 februárjában mutattak be a katari Dohában, a világ egyik legnagyobb óra- és ékszerkiállításának VIP-nyitógáláján, az Al Fardan ékszergyár standján.

 

 

06

 

 

A Fabergé gyöngytojás elnevezésű, "katari ihletésű" iparművészeti remekművet 139 hófehér, katari gyöngyhalászok által a felszínre hozott természetes gyöngy, több mint 3300 gyémánt és sok egyéb drágakő díszíti.

 

Az első világháború óta készült első Fabergé tojás a főleg gyöngysorairól ismert Al Fardan kereskedőház megrendelésére készítette a Fabergé cég. A gyártó szóvivője, Alize Morand azt mondta, ezzel a példánnyal akarják "felvezetni" az utolsó cári ékszertojás 100. évfordulóját, és a közeljövőben további Fabergé tojásokat dobnak piacra.

 

A fellelhető, kis számú eredeti Fabergé tojás múzeumok féltett kincse, de kaphatók olcsó utánzatai is, melyek még másolatok formájában is kedveltek.

 

 

Elérhetőség:

Dr. Marczi Erika

minőségi ékszerek szakértője

 

E-mail: emarczi@hu.inter.net

 

Telefonszám: 30-2807475