A fájás, sok betegség mellékhatása. Senki sem tudja elviselni hosszú távon. Az életet elviselhetetlenné teszi. Hallott a kedves Olvasó a „biológiai” fájdalom terápiáról? Egy régi dolog, új felfedezése. Nem injekció, nem is tabletta!

“Tűnj el oda, ahol a bors nő!”– mondja a német közmondás

Mit jelent ez?

Azt, aki felbőszített, aki a mérgünket okozta, az elküldjük (a magyar „melegebb éghajlatra”), a német messze távolba, oda, ahol a bors nő, valahol Dél-Amerikába. Cayenne főváros Dél-Amerikában van, onnan jött a bors Európába. A Cayenne bors a paprikával rokon. Ma a csili vagy Cayenne bors, Dél-Amerika, Ázsia és Afrika tropikus és szubtropikus területein, mint több éves növény terem. Európa melegebb részein és Törökországban, mint egy éves növény honos. Sok fajtája ismert, ezek nagyság, szín, csípősség tekintetében eltérnek egymástól. Csípős ízért felelős a kapszaicinoide, aminek fő része a kapszaicin. Ha gyakran használjuk, akkor az égető érzés nem lesz olyan erős, mint először.

Kívülről, Cayenne kenőcsöt vagy flasztert használjunk, fájdalom csillapításra, főleg a fájdalommal járó mozgásnál. Izomfeszülés a gerincoszlopnál, hátfájás, gyulladt, degenerált ízületi betegség, gyulladt bőr és izomzat, diabetikus idegsérülés, viszketés, pszoliázis, arthrose (ízületi gyulladás), arthritis (ízületi kopás), rheuma (reuma), csúz, övsömör esetén jó hatású a kapszaicin krém. Hatóanyag a Cayenne bors extraktum.

fajdalom2

Capsaicin a bőrön át felvéve, a VR1 receptorokkal kapcsolatba lép. Ezek felelősek a fájdalom agy felé történő továbbításban. Egy anyagot bocsájt ki, ami hisztamint tesz szabaddá, a helyi vérereket kitágítja. A bőr meleg és piros lesz. Véráram fokozódik, anyagcsere végtermékek elszállítása javul. Fájdalom és a gyulladás csökken. Néhány nap után a kapszaicin krém égető érzése kisebb lesz, kialakul a fájdalom csökkentési effekt. Krémmel való masszírozás, fokozza ezt a hatást. Növényi alkotókból áll, egyszerű használni, nincs káros mellékhatása. Fájdalom esetén először az jut eszünkbe, hogy a fájó testrészt pihentetni kell. Valójában épp ellenkezője fontos. Gyenge mozgások, ami a fájdalom mellett is megtehetők. pl. séta, nordic walking, vízben való tornázás és a kapszaicin krém megteszi a hatását.

Gondoljunk a kilókra is. Túlsúlyos embernél, minden kilóval több terhelés jut a mozgási apparátusra. Nem szabad gyors diétát beiktatni. Ez az anyagcserében olyan reakciót válthat ki, ami a fájdalom érzést növeli. Ezért a testsúly mindig lassan csökkentsük. A kapszaicin krémmel való kezelés után, a fájdalmat hosszú távon kiiktathatjuk az életünkből.

Belülről is tehetünk valamit a fájdalom ellen. Egy liter sima vízbe, 1 csepp 500 000 HU Cayenne extraktumot csepegtessünk. Összerázzuk, naponta 4-5 kortyot iszunk belőle.

A természetgyógyászat tudósai megfigyelték, hogy aki elegendő Cayenne borst fogyaszt, annál sokkal kevesebb a szív (keringési) és a mozgás apparátus betegségek száma. A magyar konyha előszeretettel használja az erős paprikát és borst. Egyszerű módon Cayenne tinktúrát is előállíthatunk, ami megfázás és minden fajta bakteriális megbetegedések első jeleinél segíthet.

Cayenne tinktúra

fajdalom1

Hozzávalók

200 ml 40-60%-os alkohol

5-6 db nagyon csípős chili paprika, vagy Cayenne bors por

Elkészítés

A kis paprikát megtisztítjuk, apróra felvágjuk. Alkohollal összekeverjük. Jól záródó üvegbe öntjük. Naponta összerázzuk. 10 nap után leszűrjük, vagy turmixoljuk és aztán szűrjük. A magmaradt zaccot ne dobjuk ki. “Ehető hulladék!” Felhasználható sütéshez, főzéshez, salátákhoz, szószokhoz, töltelékhez, grillezeshez.

Próbáljak ki!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest