Boldogasszony hava, Böjtölő hava, Jégbontó hava

 

Böjtölő hava:

A kifejezés eredete a farsangi időszakra utal, a húsvétot megelőző böjt előkészületének időszaka. Tulajdonképpen ez az egész februárra igaz.
Március már a böjtmás hava, ez a kifejezés is innen származtatható, hisz sokszor a farsangi időszak átnyúlik márciusra. Így lesz ez idén is: március 6-ig, Hamvazószerdáig tart a Farsang, régi nevén a Böjtölő időszaka, ami után megkezdődhet a 42 napos tavaszi böjt egészen Húsvétig.

Praktikák: aszalt szilva

Az aszalt szilva óriási antioxidáns tartalmú, de van benne vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin is. Így immunerősítő csemege a téli és a tavaszi időszakban is. Azt mondják a régi öregek, hogy egy szem aszalt szilvában több ásványi anyag és vitamin van, mint egy maréknyi áfonyában. Miért jó még az aszalt szilva? Sejtóvó, védi a szívet és erősíti az ér- és idegrendszert. A csontritkulás megelőzésében is segíthet.

Naponta 3- 4 aszalt szilva a rosttartalmával belek munkáját is könnyíti, és enyhe vízhajtó hatású is.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyszerűen nagyon finom is!

 


 

Gyakorlat

Nagyon egyszerű meridián aktiválási gyakorlat a következő, ami minden kibillent állapotban alkalmazható, mert az ujjink kéznél vannak, s körömperceinken sok meridián halad át: Fogjuk körbe egyesével az összes ujjunkat a másik kezünk mutató és a hüvelykujjával, majd morzsolgassuk legalább 20 mp-ig.

Felfrissülünk, és többek között élesedik a látásunk, a hallásunk és további érzékszervünk állapota is.

 

Jeles napok:

– Balázs napja (02.03.): Szent Balázs püspököt mindenfajta torokbetegségek gyógyítójának tartották már a VI. Században. Legendája szerint megmentett egy kisfiút, aki halszálkától fulladozott. Az édesanya hálából ételt és gyertyát vitt neki. Innen eredeztethető a Balázs-áldás vagy balázsolás szokása. Babits Mihály gyönyörű verse is ezt a hagyományt említi: https://www.youtube.com/watch?v=PXQTb8S8jhY 

– Dorottya napja (02.06.): időjóslás szerint, „ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja”, azaz ha Dorottya-napján fagy, akkor Julianna napjára megenyhül az idő (02.16.)

– Bálint-napja (02.14.): a magyar paraszti világban az időjárásból a várható termést jósolták. Ha hideg és száraz volt az idő, akkor bőséges betakarításra számítottak.

– Zsuzsanna napja (02.19.): ha ezen a napon a pacsirta megszólal, akkor a tavasz már nagyon közel van.

– Mátyás napja (02. 24.): Mátyás, szűrre ujjából ereszti ki a tavaszt; s ront, ha talál jeget, s ha nem talál, csinál.

 

Szabó Ági