„A férfiak fél életüket kezükkel a gatyájukban töltik.”

Ez természetesen csak egy csúnya, sztereotíp megjegyzés, amit ezerszer hallottam idősebb nőktől és mindig jót mosolyogtam rajta. Mert bizony van benne igazság és néha szó szerint is szembesülhetünk vele.

A férfiak nadrágban kotorászási szokásaiból kiindulva azonban szeretném felhívni a figyelmet egy olyan súlyos betegségre, ami pont alsógatyába süllyesztett kézzel szűrhető ki: a hererákra.

A férfiak még annyira sem szeretnek az egészségükre veszélyt jelentő problémákról tudomást venni, pláne tenni ellene, mint a nők. Erősen beleivódott a fejekbe, hogy a férfi mindig erős és bátor, mint egy római gladiátor, nem lehet beteg, csak puhány.

Pedig a férfiegészség is pont olyan törékeny, mint a női és a férfiak életében is ugyanolyan fontos a daganatos betegségek elkerülése vagy mielőbbi kiszűrése.

A hererák a leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés a 15 és 35 év közötti férfiak között. Korai felismeréssel 100 százalékosan gyógyítható, ehhez viszont elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat a pubertás kor kezdetétől.

Mit tehet egy nő, ha azt tapasztalja, a párja ignorálja az önvizsgálatot?

Fel kell világosítania a fontosságáról. Amennyiben nem sikerül meggyőzni a férfiembert, nagy valószínűséggel lehet találni olyan alkalmat, mikor egy gondos asszony alaposan megmogyorózhatja élete párját mindenféle hátsó szándék felmerülése nélkül.

Komolyra fordítva a szót: a férfiak (is) hajlamosak azt hinni, hogy „velük ez nem történhet meg”. Nem szabad hagynunk, hogy bárki ezt higgye, mert a rák nem kér időpontot és nem válogat! Viszont kiszűrhető és jó eséllyel gyógyítható.

Kedves Uraim, vigyázzanak az egészségükre! Tessék szépen belenyúlni az alsónadrágba havonta egyszer, kézbe venni a zacsit és alaposan áttapogatni! Nem kell senkinek megmutatni, beszámolni, pár perc alatt el lehet végezni. Az életüket is megmentheti. Tanítsák meg a fiaiknak is! Ki más tenné meg, ha nem az apjuk? Pár perc figyelmes önmarkolászás havonta egyszer nem sok, viszont sokat hozzátesz a hosszú, egészséges élethez szeretteink között.

fel-kezzel-1

Az önvizsgálat menete:

 A herevizsgálatra a legalkalmasabb időpontot egy meleg fürdő, vagy zuhany utáni percek jelentik, mikor a herezacskó izomzata ernyedt állapotban van.

  1. Először is a tenyérre helyezett herezacskót óvatosan emelgetve kell megvizsgálni annak súlyát; egyszerre mindig csak egy herét. Nem rendellenes, ha az egyik here egy kissé súlyosabb, mint a másik; az a fontos, hogy később ebben bekövetkezik-e változás.
  2. A hüvelyk- és mutatóujj segítségével óvatosan  körbe kell tapogatni mindkét herét, ellenőrizve, hogy nem tapintható-e rajtuk csomó, vagy nem nagyobbodtak-e meg. Ha könnyen összenyomódó, rugalmas duzzanat található rajta, nem kell megijedni, nem a hererák jele. Valószínűleg ez a herezacskóban lévő folyadék, ami vízsérv formájában jelentkezik, ám egyszerűen kezelhető.
  3. Ezután következik a mellékherék és ondóvezeték vizsgálata. A heréket a pénisz töve felé tapintva lehet érezni a mellékherét. Érintésre kissé érzékeny lehet, s akik először vizsgálják magukat, esetleg csomónak érezhetik azokat. Az ondóvezeték a mellékherék mögött elhelyezkedő, sima, kemény “cső”.  Mindkét odalát meg kell vizsgálni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben bármilyen eltérés tapasztalható. Ez lehet: fájdalom vagy kellemetlen érzés a herében vagy a herezacskóban, bármilyen szokatlan eltérés a két here között,  csomó vagy eltérés a here felszínén.

Farkas Bernadett