Hogyan magyarázzam el a gyereknek?

Nem csak a mi világunk fordult most fel. A gyerekeinké is, hiszen egyszer csak se iskola, se óvoda, se bölcsőde. Van helyette ideges anya, morcos apa, idegesítő kis- vagy nagy testvér. Mikor lesz vége? Nem tudjuk. Ez a legrosszabb, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége.

Azt viszont biztosan tudjuk, hogy vége lesz. Ezért próbáljuk meg a legsérülékenyebbek számára elviselhetővé tenni ezt az időszakot. Sőt, ha sikerül, akár kellemessé is! (Erről majd a következő részben mesélek Nektek.)

A legfontosabb, hogy mi, szülők higgadtak maradjunk! Legalább a gyerekek előtt. Legyünk őszinték és válaszoljunk a gyerekek kérdéseire a maguk szintjén.

Például egy óvodás is megértheti a fognyüvő manók példája alapján a vírusfertőzés lényegét:

Ezek a kis rosszaságok nagyon sokan vannak és olyan picik, hogy nem is látjuk őket. Azért nem szabad egy ideig óvodába menni, mert a kis gonoszok ugrálnak emberről emberre és ha sok ugrik ránk, náthásak leszünk tőlük és doktor bácsihoz, doktor nénihez kell menni. Nagyon fontos, hogy ne fogjunk meg semmit, amikor nem vagyunk otthon és ne vegyük a kezünket a szánkba, mert rögtön beugranak a kezünkről a torkunkba, megharapják és fájni fog! Ha nagyon sokszor, nagyon alaposan megmossuk a kezünket, akkor le tudjuk mosni őket és nem kerülnek a szánkba. Mindenkinek így kell csinálnia, akkor néhány hét múlva minden vírus a lefolyóban lesz, eltűnnek és visszamehetünk az óvodába.

felforult-a-vilag

Iskolás gyerekekkel legyünk tényszerűbbek! Ennek a korosztálynak az esetében saját példamutatásuk a leghatékonyabb. Muszáj rászorítanunk őket az otthoni tanulásra és sokat segít, ha látják: fontos anyának, apának, hogy tanuljanak, haladjanak. Így nekik is fontos lesz. Tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, mert ott a tv, a tablet, a kis tesó, akinek nem kell tanulni és különben is, ki akarok menni!!!!!

Ha türelemmel és következetességgel követelünk, a gyerekek hamarabb alkalmazkodnak az új helyzetekhez, mint a felnőttek.

Mint a gyereknevelés más szituációiban, most is mutassunk példát és mi, szülők, csak akkor boruljunk ki, ha egy gyerek sincs a közelben. Mert kiborulni is ér, körültekintően.

Farkas Bernadett