Az olcsó lakberendezési áruházaktól a kézműves boltokig számos helyen lehet kapni lakásba szánt feliratokat. Kérdés, azok meddig használhatók és mikortól válnak elcsépelté.

Van néhány dolog, ami a 2010-20-as évek magyar lakásait összeköti a hetedik emeleti paneltől kezdve a rózsadombi luxusvilláig. Az egyik ilyen a színek, a minden eluraló szürkeség, vagy az Y-generáció színének kikiáltott rosé kapcsán a rózsaszín aranyba borult lámpaerők és kiegészítők, illetve a feliratok. Békásmegyeren az emeleti lakások előtt heverő lábtörlő kispolgáriasan hirdeti, hogy „Welcome”, a Svábhegyen pedig a villák elengedhetetlen kelléke, hogy a házigazdák szeretete „Love” formában manifesztálódjon.

Igaz, hogy az ízlésről felesleges vitatkozni, de az elmúlt években a betűdekor és a szöveges feliratok, idézetek és bölcsességek túlburjánzását éljük, minek nyomán sablonossá, giccsessé váltak a fából, rosszabb, az olcsósága miatt gyakoribb esetben MDF lapból készül feliratok, falra írt üzenetek. Ettől a lakás a legritkább esetben lesz otthonos, sokkal inkább tucatház.

feliratok-no-way

Egy feliratos poszter, falikép lehet ugyan hangulatos, de illenie kell a többi berendezési tárgyhoz és az egész enteriőrhöz. Így loft, bohém vagy eklektikus lakásokban működik leginkább, a fa verzió a coutry, etno környezetben. Ha ilyen faliképet alkalmazunk, akkor tisztában kell lenni, hogy nem mindegy mi kerül a feliraton kívül a falra. Modern stílusú festmények, vászonképek mutatnak mellette, a klasszikus jegyzett festők olajfestményei, akvarelljei máshova kerüljenek. Bőven elég egy ötletes grafikájú, találó felirat, nem szükséges egymás mellé több szöveges posztert rakni, mivel úgy biztosan elveszik az üzenet.

Az öntapadós tapéták is elfogadhatók bizonyos helységek esetén. Jól mutathatnak például az előszobában vagy nem teljes csempézés esetén a vizes helységekben, szintén amiatt, hogy nem zavarja őket más faldekoráció. A gyerekszobában is elterjedtek, de itt érdemes nemcsak a design, de biztonsági szempontokat is figyelembe venni, mivel ezek a tapéták, falragaszok és dekorációs tárgyak ritkán készülnek gyerekbarát anyagokból. A designt illetően kérdés: milyen hamar szeretnénk újradekorálni a törpe szobáját, mivel ő fogja a leghamarabb megunni az adott feliratot, és biztosan valami mást szeretne. Ezért a nonfiguratív, semleges háttér kifizetődőbb lehet.

Ha valaki ragaszkodik az inspiráló idézetekhez, érdemes táblafestékkel lefesteni egy falat, ahova a család kisebb és nagyobb tagjai rendre elhelyezhetik üzeneteiket. A háziasszony itt közölheti a napi menüt, a kisiskolás erre nézhet rá a reggeli matematikadolgozat előtt, amikor pedig vendégek érkeznek, akár ültetési rendként is funkcionálhat a folyamatosan változó dekoráció.

Képek: Pinterest

Jancsó Orsolya