A Feng Shui egy ősi tudáson alapuló térrendezési tudomány, amely képes olyan körülményeket biztosítani a városlakók számára is, mintha az érintetlen természetben tartózkodnának. A Feng Shuit a terek akupunktúrájának is nevezik. Ez egy filozófia, nem tartozik egy valláshoz sem, ezért bárki szívesen használhatja. Energetikáját életünk jobbá tételéhez tudjuk felhasználni.

 

A chi jótékony hatása mellett léteznek életünket negatív módon befolyásoló energia fajták is, amelyeknek ismerete feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megértsük lakásunk energetikáját, vagyis hogy miként segíti jólétünket, egészségünket, illetve miként orvosoljuk a negatív hatásokat.

 

Az egyik ilyen negatív energia-forma a shá, a másik a vágó energia. Jelen részben csak a shával foglalkozom.

 

 

A huzat energia – a Shá

 

 

Shá

Ugyanúgy, mint az emberi testben, környezetünkben is előfordulnak a harmóniát és a Chi, (vagy qi, ejtsd:csi) áramlás egyensúlyát veszélyeztető dolgok. Ide tartoznak többek között az energetikai lékek, mint a pontosan egymással szemben álló ajtók és ablakok. Egyenes szakaszokon felgyorsul a Chi, s néhány méteren belül átalakul egy támadó Chi nyillá, amit Shá-nak neveznek.
Gondoljunk csak bele, miként megyünk végig egy csupasz egyenes folyosón?- Igen, sietve. Célunk az, hogy minél előbb a végére érjünk. Nem andalgunk, hanem gyorsan szedjük lábunkat. Ezzel a példával tudom illusztrálni a Chi felgyorsulását a folyosón, amely aztán a folyosó végén található ajtón átdönget, s teljes erejéből a mögötte levő embernek támad. A negatív következmények sokrétűek és annál hangsúlyosabbak, minél tovább tart a támadás. Ez lehet a tartós fejfájástól kezdve más testi panaszokon át egészen a csökkent koncentráció és teljesítőképességig bármi. Ha emögött még egy ablak is található, akkor különösen  kellemetlen, tartós huzat-energia, azaz shá  keletkezik. 

 

A lakás a Feng Shui filozófiája szerint az emberi test tükre. A folyosó az érrendszert vagy a beleket szimbolizálja.
Egy előadásom után, mikor a Shá hatásáról beszéltem, egy hölgy azonnal felkeresett, és arról panaszkodott, hogy állandóan hasmenése van. Felismerte, hogy otthona folyosója túl hosszú és a bejárati ajtajával szemben a nappali ablaka található, szép kilátással a kertre. Ajánlásomra egy gömbölyű szivárványkristályt tett fel az ablakra, szemmagasságba. Eltelt néhány nap, és a néni telefonált, hogy egészségileg teljesen rendbe jött. Mi történhetett? Csodáról beszélünk?- Nem, nem. A Feng Shui nem csodaszer! Milyen könnyű is lenne az életünk, ha ennyiből állna az orvoslás. A fenti esetben két dologról beszélhetünk: az egyik az, hogy mivel a lakásunk a testünk térképe, a megfelelő helyen – itt az ablakba helyezett kristálygolyóval – szinte egy külső akupunkturát végzünk. Ezért is hívják a Feng Shuit a tér akupunkturájának is. A másik dolog pedig az, hogy a gondolataink megvalósulnak, manifesztálódnak. Hányszor és hányszor fordult elő már mindannyiunkkal az, hogy amitől féltünk vagy tartottunk, az bekövetkezett? És miért épp nem a jó következik be gyakrabban? Azért nem, mert a rosszra vagy az aggodalmainkra többet gondolunk. Így nagyobb energiát kap. Minden gondolat egy energiarészecske, amely megkerülve a Földet visszatér hozzánk. Amikor az ember még nem volt elvárosiasodva, sokkal érzékenyebb volt. Érezte, hogy a szomszéd törzs, mikor támadja meg a saját törzsét. Igaz? Hihetetlenül hangzik ez ma, de így volt. Napjainkban is léteznek érzékeny emberek, akik a Feng Shui energiáira is azonnal reagálnak, akár azok jó vagy rossz energiák.

 

 

176514_760979898_big

 

 

Hogyan orvosoljunk?

 

 

Tradicionális Feng Shui eszköz az energia feltartóztatásra az ablakok előtt a kristályok, növények, ablakképek.

 

Ha a bejárattal szemben ablak, vagy ajtó van, akkor a Csi felgyorsulva távozik el. Ilyenkor az életerő nem kering a lakásban, az ott lakók fáradékonyabbak lesznek. Shá keletkezik még hosszú folyosókon, valamint hosszú egyenes utakon is.

 

 

Ötletek a Shá megállítására

 

  • Ha ajtóval szemben ablak van, a Shá orvoslására tehetünk ablakképet, kristálygolyót az ablakra szemmagasságban, vagy használhatunk magas növényeket. A függöny is lehet megoldás. (Az ablakkép lehet egy áttetsző matrica, egy üvegből készült dísztárgy, ami átengedi a fényt. Lényege, hogy a tekintetünk megakadjon rajta.)

 

  • Hosszú, egyenes folyosókon is nyugtalanító energia, Shá keletkezik. Ezért a folyosó közepén a mennyezetre függesszünk fel kristálygolyót olyan magasságban, hogy mindenki kényelmesen elférjen alatta. Ha elég széles a folyosónk, akkor tehetünk kisebb bútordarabokat a két oldalára, de ne legyenek szemben egymással!

 

Járjuk körbe otthonunkat, és nézzük meg, hol van két ablak, vagy ajtó pont egymással szemben, vagy ajtó ablakkal szemben. Hol keletkezeik Shá? Orvosoljunk bátran a tanultak szerint, és vegyük észre a változást, ami 2-3 nap elteltével már érezhető.

 
Szilvásy Judit okl. építőmérnök

Feng Shui mester – oktató

 

06/30 95 095 95

 

www.fengshui.hu