Feng Shui – Lakberendezés – Az öt őselem a Nap égi vándorlásával összefüggő öt iránnyal dolgozik. Attól függetlenül, hogy milyen tájolású az otthonod, ami lehet csak egy lakás a tömbben – reggel a Keleti rész fogja magába szívni a felfelé mozgó Chi-t. Ezt Fa energiaként ismeri a Feng Shui. Ide érdemes ágyat, relax szobát vagy a legkisebbek szobáját, mint ártatlan és feltörekvő energiát tenni. Aztán ahogy múlik az idő, ugyanez a Nap Keletről Dél felé mozdul, és Tűz energiával ragyogja be otthonod, ha van ablak ott, ha nincs – itt lehet a dolgozó, a nappali vagy a konyha. Később, ahogyan lefelé indul, egy nyugodtabb energiát, a Földét közvetíti otthonunk közepébe és délnyugati részébe. A család összejöveteleinek a helye és ide kerülhet a könyvtár. Napnyugtakor otthonunk nyugati része veszi fel a befelé mozgó Fém Chi energiát – míg éjszaka otthonunk Északi része élvezi a Víz Chi energiáját. Ez a bejárat klasszikus helye, a fürdőé vagy a tóé. Ezeket a helyeket magad is megfigyelheted sőt, megtámogathatod az elemek jelenlétével. Fa elemet fa/papír tárgyakkal, Tűz elemet gyertya kályha vagy tűzhely állításával, Föld elemet az agyag, a vakolat anyaga vagy a fal jelenléte idézhet, Fém elemet a fémből készített eszközök, tárgyak és a tükör is jelent, míg a Víz megjelenhet az akváriumban, a csapban, egy képen, egy függöny könnyedségében is. 
 

 
Ha egy térben harmóniára törekszel, és ez lehet a szobád, a munkahelyed, egy város vagy az asztalod, e kölcsönhatásokra figyelj. Az öt minőség egysége emberek jellemzőit is megadhatja, tehát ha főnök vagy, ne feledd kit, ki mellé/alá/fölé helyezel, mert a hatékonyság, azaz a harmónia a tét itt is. Az egymásra hatást Ciklusköröknek hívják. Tápláló Cikluskörnél az elrendezésben egymást tápláló elemek hatnak egymásra (pl. Fa táplálja a Tüzet, amiből hamu, azaz Föld lesz. A Föld a Fém bölcsője és a Fémből készült edény fel tudja fogni a Vizet). Nézzünk körbe és fedezzük fel, ilyen folyamatok vesznek-e körbe, s ha nem, változtassunk bátran! A Romboló Cikluskör ezzel szemben megmutatja, mely elemek között van konfliktus (pl. a Víz kioltja a Tüzet, Föld felszívja a Vizet, Tűz megolvasztja a Fémet, ami vágja a Fát – Láttak már olyan kapcsolatot, ahol az egyik folyamatosan „elvágta” a másikat?) Harmóniára törekedni annyit tesz, beemelni a hiányzót és magunkhoz ölelni a nehézséget. Nincs eredendően rossz, csak rossz helyen és rossz időben. Van viszont felismerő képességünk, és a lehetőség a kezünkben van a változtatásra. Tudja, mely elemhez tartozik a kínai asztrológia szerint?
 

 
Praktikus tanácsok:
 
A Feng Shui – játék – Gua számítás – 
Egy ember alapeleme a születésekor eldől és a születési dátumából könnyedén kiszámíthat attól függően más módon, hogy nő vagy férfi az illető. Ezt nevezik Gua számításnak. Gua számunkat a születési évünk utolsó két számjegyének összegéből kapjuk, amit aztán újra összeadunk, amíg egyjegyű számot kapunk.(ebben a rendszerben az újév február 4-én kezdődik, tehát pl. 1978. január 18-án születettek az előző évet vegyék figyelembe). Ennél a példánál maradva 7+7=14, majd ezt a két számjegyet is összeadjuk: 1+4=5. Ha férfi az illető, ezt a számot vonja ki 10-ből, példánkban 10-5=5. Ha hölgyről van szó, adjon hozzá ötöt, példánknál maradva: 5+5=10, majd tovább: 1+0=1. 
 

 
Nevető Buddha szobra, a bőség jelképe
Gua Számok elemei: 1=Víz, 2,5,8=Föld, 3,4=Fa, 6,7=Fém és 9=Tűz. Ki ismer magára? És a barátjára? A számok alapján könnyebb szót érteni magunkkal és másokkal, már ha ismerjük az alaptermészetünk. Ha harmóniára törekszünk, tudjuk majd, milyen elemek képviselőivel lesz könnyebb vagy nehezebb dolgunk és hol lesz szükség közvetítésre, vagy átmenetre a munkahely vagy a családunk területein!
Linka