Feng Shui. Évek óta nagy divat, amit főleg a lakberendezés és a főzés kapcsán tett magáévá az itthoniak népes tábora. Az életszemlélet alapjául szolgáló öt elem filozófiájának leghitelesebb forrása a Sárga Császár – Csin Si Huang-ti – „Belső könyve”. Uralkodói eredményeinek és nagyon sikeres életének is alapja ez a filozófia. Kína első császára, a kínai császárság és a Csin- dinasztia megalapítójaként, a világ csodái közé tartozó kínai nagy falat, birodalma északi határán a barbárok elleni védelmet szolgáló falak összekötésével hozta létre. Már nagyon régen, i. e. 210. augusztus 10-én egy utazása közben hunyt el, tudása és alkotásai mégis, máig elkísérnek – az ő sírhelyéhez tartozik a híres agyaghadsereg. Ez a filozófia tapasztalataival teljesen áthatja a kínai kultúrát és a kínai embert. Jelen van a Feng-shui mellett a hagyományos kínai orvoslásban, a csikungban, és például a híres harcművészeti formában, a kung-fu-ban is. Nézzük meg most a teljesség igénye nélkül, hogy az egész-ségünk szempontjából milyen törvényszerűségekre utal és erre milyen gyakorlati megoldásokat kínál nekünk.

 

Feng Shui – az elmélet alapja öt őselem – Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz – jelenléte az életünkben. Az életünk szerves része a saját testünk és a környezetünk is – ez pedig minden, ami körülvesz szerveződéseivel. Ez az életbölcsesség, az életet, mint részekből álló egységet rezgések alapján különbözteti meg: Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz minőségben. A saját szervezetünk is ezen alaprezgések mentén értelmezhető és így gyógyítható megfelelő figyelemmel, támogató beavatkozásokkal – szerinte. Az öt őselem megfeleltethető öt fő szervünknek is, ami tovább érzelmi állapotokat és évszakokat is megad a működések minőségének alapján. 

 

Fém elem rezgési minősége az emberi testben a tüdő szervét jelenti, amihez az orr kapcsolható. Érzelmi szinten ez a szomorúságot jelenti és az ősz (elmúlás) évszakát. Észrevették, hogy gyakorlatilag a hosszú szomorúság idővel légúti problémákat okozhat? Csípős íz, ami kikap ebből az állapotból, ezért lehet gyógyítója. A Fa elemhez a máj szervünk és a szemünk, mint testrész kapcsolható. Érzelmeink közül a harag, amiért a kínaiak a hirtelen haragú embert „forró májúnak” nevezik. Akinek gondjai vannak ezekkel a területekkel, tavasszal tehet értük a legtöbbet és a savanyú íz gyógyítóan fog hatni. Víz szerve a vese, testrésze a fül. Kitalálhatják, hogy a sós íz mellé a tél és a félelem érzése kapcsolható. A Tűz fészke a szív, s ehhez az elemhez a nyelv (mint a beszéd és az ízlelés eszköze), ami a testünkben megfelel a nyárnak. Figyelem! A keserű, ami gyógyítja. A Föld elem mind a 4 évszak minőségében jelen van. A testben a megemésztésért felelős gyomor jelenti és az emésztést előkészítő szervünk, a száj kapcsolódik hozzá. Az édes elmélyülés lesz hangulati és ízbeli társa, s lehet egyúttal gyógyítója Föld-elem-hiányunknak. Az öt elem köreinek – a „Születés és a Pusztítás körének” megértésével könnyen felfedezhető a testben lévő létfontosságú szervek között lévő kapcsolat, és felismerhetővé válnak a valódi okok, amiért hatékonyabb lesz azok kezelése és gyógyítása. Mert Tudatosság, fél egész-ség…

 


 
Tanács
1., És végül egy példa, amivel könnyedén megérthetjük és belegondolhatunk ennek a csodás élet-filozófiának a gyakorlatába és vele megpróbálhatjuk megfejteni saját működésünk titkait. Vegyük például a magas vérnyomást. Mit találunk az öt elem körforgását megfigyelve? Egy kínai orvos nagy valószínűséggel egy vesét erősítő gyógyszert fog alkalmazni. Mi az összefüggés? A magas vérnyomás a szívhez kapcsolható betegség, ami a Tűz elemhez tartozik. A Tűz kordában tartója a Víz, aminek a vese a szervi megfelelője a testünkben, amivel jelen esetben gyógyítani szeretnénk. Tehát ha megugrott a vérnyomás, túlteng a Tűz elem, valószínűleg Víz elemből van kevés, amelynek a szervét kell erősíteni….Érdemes tehát ősi tapasztalatok szakembereihez fordulni, ha szeretnénk a testünk összefüggésein keresztül jobban megérteni önmagunk és a körülöttünk lévő világ harmóniáját!

Linka