A fenyőmagot mindenki ismeri. A pesztók egyik fontos alapanyaga. Hallotta már a kedves Olvasó, hogy a fenyőmag kiváló a ráncosodás ellen, mert a bőr frissességet növeli, valamint az agyunk tevékenységét is?

A fenyőmag kis méretű, mégis egy igazi ANTI-AGING bomba!

Az első ráncok már a harmincas években megjelennek, mégis az „öregedés” a húszas évek közepétől elkezdődik. A sejtek mindig lassabban fognak megújulni. Ezzel párhuzamosan a kollagén és az elasztikus rostok, tehát a legfontosabb alkotók, melyek a bőrt feszesen tartják, lassan leépülnek. Az ott lévő zsírszövetek is vékonyabbak lesznek. A bőr, az ember legnagyobb méretű szerve, így mindig vékonyabb lesz és nem tud olyan jól folyadékot sem megkötni, sem a bőrben megtartani.

Az alkohol, a cigaretta, a levegőszennyeződés, az egészségtelen táplálkozás, a kevés alvás, a stressz, a gyógyszerek stb. felgyorsítják ezt a folyamatot. Ezért fontos a vitaminban, másodlagos nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag ételek, a jó víz és a jó só bevitele.

A kis fenyőmagban sok az antioxidáns alkotórész. A nyomelem szelén, a cink, mellette E-Vitamin és hasznos zsírsavak vannak benne. Ezek az alkotórészek a test sejtjeit védik az agresszió ellen. Az E-Vitamin a kollagén termelődést fokozza és a sebek gyógyulását, regenerálódását segíti elő. Szelén és cink segít a sejtmegújulásban. A fenyőmagban található még A-Vitamin és niacin. Ezek elősegítik a regenerációt és a zsírszövet, valamint a nedvesség bevitelét a bőr sejtjeibe. A benne lévő B1-Vitamin, jó az idegek és az agy működésére. A fenyőmag a lelassult anyagcserét megmozgatja és az immunrendszert aktiválja!!!  A fenyőmag jó a csontozatnak, mert foszfor és kalcium is van benne. Sózott, pirított fenyőmagot (készen venni) nem ajánlok, csak a világosbarna színű natúr fenyőmag a jó.

Itt szeretném megemlíteni a piros szőlőt, a bodzát és a gránátalmát. A piros szőlő héjában lévő OPC védi a bőrben lévő kollagént. A bodzában lévő phytosterole stabilizálja a bőr zsírszövetét és azt simává teszi. A gránátalma, a benne lévő polyphenole elősegítik a kollagén képződést és lassítják az elasztikus rostok leépülését.

Bodza-szőlő-gránátalma-fenyőmag florentin

fenyomaggal-a-rancok-ellen2

Hozzávalók:

150 gr mélyhűtött vagy friss bodza

150 gr piros szőlő

1 db gránátalma

2 evőkanál kókuszvirág cukor, stevia, cukornád melasse, juhar szirup vagy méz

2 evőkanál fenyőmag

2 evőkanál tört dióbél

2 evőkanál méz

6 evőkanál folyékony tejszín

Elkészítés:

A gránátalma magját szedjük ki. Egy edénybe tegyük a tejszínt, a cukrot és a mézet. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön karamellízáljuk. Vigyázzunk, a hőmérséklet ne legyen magasabb, mint 40 Celsius fok. Adjuk hozzá a gránátalma magokat, a szőlőt, a bodzát, a fenyőmagot, a diót  és keverjük össze a karamellával.

230 Celsius fokra melegítsük elő a sütőt. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Tegyük rá a karamellás összetevőket. A sütőt kapcsoljuk ki. A tepsit tegyük be a sütőbe. A florentina elkészül, miközben a sütő kihűl.

Bazsalikomos fenyőmag pesto

 

Hozzávalók:

1 csokor friss bazsalikom

2 evőkanál fenyőmag

1-2 gerezd fokhagyma

100 ml lenmag vagy kenderolaj

1-2 evőkanál parmezán sajt

kevés parajdi só

ízlés szerint kubeben bors

Elkészítés:

A megtisztított bazsalikom leveleket szaggassuk apróra és tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá az olajat, a fokhagymákat, a fenyőmagot. Sózzuk, borsozzuk. Turmixoljuk össze. Tegyük hozzá a parmezán sajtot és még egyszer turmixoljuk össze. Jól záródó üvegbe tegyük és a hűtőbe tároljuk.

Kiváló kísérő főtt rizshez, főtt burgonyához, főtt tésztához, de kenyérre kenve is kitűnő egészséges étel.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva

Természettudományok docense

eva.turcsanyi.busch@gmail.com

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest