A férfi inkontinencia megjelenése

 

Előző cikkem végén megígértem, hogy fényt derítek arra, hogy a férfiak életében mikor jelenhet meg a vizelet inkontinencia. Amennyire érzékeny a nőknél a hüvely-méh-petefészek terület, annyira megkeseríti a férfiak életét egy prosztata műtét. A vizelet inkontinencia szempontjából itt kifejezetten a prosztata eltávolításon latin nevén a prostatectomián átesett nehéz sorsú férfiakat említeném.

 

A nőkhöz hasonlóan a férfiaknál is – többek között – egy belső és egy külső záróizom gondoskodik a “szobatisztaságról”. A prosztata eltávolítás során a belső húgycső záróizom és a hólyagnyak mindig károsodik, ezért a vizelettartás a külső húgycső záróizom és a gátizmok erejétől függ. A külső záróizom sokszor meggyengült állapotban van, mert nem volt használatban abban az időben, amikor a megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorolt a húgycsőre, és így a vizelet inkontinencia megakadályozásában nem kellően erős.

 

Gondolhatjátok, hogy mit érez az a férfi, aki a prosztata műtétje után bepisil, sőt még erekció problémái is lehetnek. A feleség, az élettárs részéről komoly lelki és testi támogatást igényel.

 

A férfiak nagyon rosszul élik meg, hogy pelenkát vagy inkontinencia betétet kell viselniük, hogy oda a férfiasságuk. Tökéletesen kétségbe vannak esve, és ez teljesen érthető is.

 

 

Férfi inkontinencia és merevedési zavarok kezelése intim tornával

 

Szerencsére a vizelet inkontinencia legtöbb formája és a merevedési zavarok is  kezelhetők. Ez a rossz állapot akár a tünet mentességig javítható. Az egyik fontos kezelési komponens a férfiak esetében is az intim torna, de a vizelet inkontinencia javítására az orvosi gyakorlat alkalmazza a biofeedbacket, a késztetéses elfojtási technikákat, és az elektromos kezeléseket. Bizonyos életviteli változtatások is szükségesek. A prosztata eltávolítást követő merevedési zavarok esetében az első kezelési módszer az intim torna.

 

A legbölcsebb egészségtudatos döntés, hogy már a prosztata eltávolítás műtét előtt – amint megtudja a páciens, hogy erre sor fog kerülni – gyógytornász vezetésével, egyéni foglalkozások keretében megtanulja az intim torna gyakorlatokat. A műtét után, amint az orvos engedélyezi azonnal megkezdheti az intim tornát. Nincs időveszteség, a regeneráció olyan gyorsan elindítható, amilyen gyorsan csak lehet.

 

Aki nem olyan szerencsés, hogy megfelelő időben kezdheti el az intim tornát, természetesen a műtét után is bármikor megtanulhatja, még akkor is a javára válik.

 

 

Elérhetőség:

 

 

Haness Rita

gyógytornász, gátizom tréner

BEMER és SONO terapeuta

 

Testszervíz tanácsadó

Tel.: +36 30 661 7576

 

www.harmoniagyogytorna.hu