Te sem vagy kivétel?

 

Felmérések szerint a férfiak mintegy húsz százalékának vannak vizelettartási problémái, panaszai, ám megfelelő terápiával és intimtornával sokat lehet javítani az állapotukon!

 

Mi bújik meg a háttérben?

 

Az inkontinencia kiváltó oka férfiak esetében többféle lehet: például a prosztataműtét után a hólyagnyak sérülése, húgyúti fertőzés, a húgyhólyag túlműködése, a vizelet áramlásának akadályozottsága, a húgyhólyagban lévő kövek, tumorok, egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) mellékhatása és lelki okok, egyaránt megbújhatnak a háttérben.

 

 

A vizeletürítés feletti kontroll elvesztése nem önálló betegség, hanem a háttérben megbúvó rendellenesség megnyilvánulása lehet. A férfiaknál általános jelenség, hogy az életkor előrehaladtával, a prosztata fokozatos megnagyobbodása következtében a vizelet lassabban áramlik, nehezebben indul meg, mint korábban. Az ötven év feletti férfiaknak csaknem felénél előfordul a prosztata jóindulatú megnagyobbodása.

 

A prosztatabántalmak tünetei közé a gyakori vagy nehéz vizelés, a hirtelen vizelési inger, a vizelési inger miatti gyakori éjszakai felébredés, a vizelet indításának nehezítettsége és a vékonyabb, vagy meg-megszakadó vizeletsugár, valamint a vizelet csöpögése tartoznak.

 

A férfiak jelentős része prosztataműtét mellékhatásaként, a hólyagnyak sérülése nyomán válik inkontinenssé. Számuk már ma is jelentős, a jövőben pedig növekedni fog, hiszen a prosztatarák szűrések gyakoribbá válásával együtt, növekedni fog a prosztataműtétek száma, ezzel együtt pedig a férfi inkontinencia előfordulásának aránya is emelkedik.

 

 

Visszanyert egyensúly

 

Az inkontinenciával való együttélést, illetve az inkontinens panaszok enyhítését, egyes esetekben megszüntetését számos terápia és életmódbeli változtatás segítheti elő. Az alábbi tanácsok betartása sokat segíthet:

 

Törekedni kell a jó emésztés kialakítására. Érdemes kerülni az elhúzódó székrekedést okozó ételeket.

• Ügyelni kell a testsúlyra! A medenceizomzat terhelése ugyanis csökkenthető a túlsúly csökkentésével.

• A férfiak számára kialakított, anatómiailag formált inkontinenciabetét illetve nadrágpelenka biztonságot ad! A ruha alatt láthatatlan segítség, amely által az életminőség javítható, mert nem kell folyamatosan stressz állapotban élni az elcsöppenő vizelet okozta kellemetlen szituációktól tartva.

• Intimtorna-gyakorlatok végzésével a vizelettartó képesség férfiaknál is javítható!

Fontos kihangsúlyozni, hogy a tünetek enyhítésében, sőt akár a megelőzésben is igen nagy a szerepe a speciálisan, férfiak számára kifejlesztett intimtornának. A gyakorlatok célja a hímvessző, a végbél és a prosztata védelmét segítő izmok erősítése, a gáti erek védelme, a vérkeringés fokozása, a potencia növelése, irányítottságának megtartása, a magömlés szabályozásának fokozása és a könnyebb székletürítés.

 

Prevenció és kondíció

 

A férfiaknak ugyan úgy a tudatos gondolkodás, tudatos életvitel a megoldás. Ahol már kialakult az inkontinencia, ott sem szabad lemondani a javulás lehetőségéről. Bár a férfiak többsége kifejezette rosszul éli meg, ha nem tökéletesen ura a testének, sőt a nőkhöz hasonlóan sokan kifejezetten szégyenként élik meg a problémát. Azonban, ha nem beszélnek róla, nem fordulnak szakemberhez, akkor csak súlyosbodnak a tünetek. Pedig létezik segítség. A tünetek enyhüléséig vagy teljes megszűnéséig, érdemes a férfiak számára kialakított, inkontinencia problémák esetén javasolt alsónemű viselete. Ezzel nagyon sokat tehetnek az érintettek a magabiztosságuk visszaszerzéséért. Emellett az intimtorna elsajátítása sem kínos. Sőt. Sokkal célravezetőbb, mint elbújni a probléma kezelése elől, vagy lemondani a teljes értékű életről!

 

 

A család étkezési szokásainak áttekintése is javasolt. Azzal is segíthetjük az egészség megőrzését, illetve az egészséges állapot visszanyerését, ha olyan étrendet alakítunk ki, amely az inkontinencia tünetek mérséklését segítheti. Érdemes szakemberrel konzultálni a kérdésről. Az egészséges, könnyű, jó közérzetet biztosító táplálkozás segít az ideális testsúly megőrzésében, a testi fittségben és számos egészségügyi kockázat elkerülésében.

 

A szülők számára megfontolásra ajánlott, hogy serdülő fiú gyermekük számára biztosítsák az intim torna megtanulásának lehetőségét, hiszen a prevenciónál nincs alkalmasabb és biztosabb módszer.

 

 

Párok egymást is segíthetik azáltal, hogy a pár mindkét tagja elsajátítja az intimtorna gyakorlatokat, így már fiatal párként, a prevenció tudatos gondolatával, mindketten közösen alakíthatják ki a testtudatos életet. Ez nem csupán fizikai előnyökkel jár, hanem lelki kötődést is létrehoz a párnál, ami jótékonyan elősegítheti a párkapcsolat alakulását is.

 

E. Dombai Krisztina

www.intimegeszseg.hu

06-30-987-1498