Tudtad, hogy hiába szedsz pro-biotikumokat, ha nincs elég pre-biotikum az emésztőrendszeredben, amivel -szó szerint- meg tudod etetni a hasznos mikróbákat? És hiába van az állítás szerint sokmilliárdnyi a „bifidus essensis”-ből az üzletben kapható „élőflórás” joghurtokban … sajnos a legtöbb esetben egyáltalán nem élő élelmiszerről van szó… 

Viszont, ha erjesztett zöldségeket viszel be a szervezetedbe, akkor garantált, hogy valóban jót teszel a mikrobiomnak, és sok civilizációs betegségtől megvédheted magad! 

A cékla önmagában is szuper alapanyag, de erjesztve még sokkal jobban kifejti hatását.

Nyár előtt kimondottan érdemes készíteni, mert frissítő ital, különösen szódával vagy ásványvízzel hígítva. Meglepően finom, pedig sós! Idd naponta, 1-1 deciliter elég belőle.

 

A 30-40 dkg nem hámozott, de jól megmosott céklát 2-3 cm-es darabokra vágjuk fel. Ízesítésként kezeletlen héjú vagy bio-citrom karikákat, kisebb darabokra aprított, ujjnyi gyömbért, fahéjrudat, szegfűszeget és csillagánizst tegyél bele.

Fontos a felöntőlé, ami 2%-os sóoldat, és felfőzött, majd lehűtött vízből, és jódozatlan sóból áll (tehát literenként 20 gr sóval számolj).

Nagyon fontos, hogy a zöldségek ne úszkáljanak a víz tetején, az összes zöldségnek a felöntőlében kell lennie, a garantáltan tejsavas erjedés elérése miatt. A darabos zöldségeket egy nagyobb céklaszelettel és pálcikákkal tudod lenyomni a folyadékba. Szintén fontos, hogy légmentesen zárd le az üveget, ha nagyon forrna az erjedés során, akkor néha ki lehet engedni a „gőzt”.

Világos, de nem napos helyen, kb. 5 nap alatt erjed meg, de az íze később is változni fog, mert ez élő anyag. Hűtőben tartsd. A cékladarabokat is nyugodtan megeheted, hiszen a jó rostok még tovább segítik az egészséged fenntartását, vagy a betegségeid leküzdését.

 

dr. Tkacsik Márta

(20) 4499300
www.patikakert.hu