Az önvizsgálat fontosságáról a mellrák ellen

Remélhetőleg nincs olyan nő Magyarországon, aki ne hallott volna a mellrák elleni szűrővizsgálatokról. Remélhetőleg sokan és egyre többen nem csak hallják, hanem meg is hallják a felhívásokat, figyelmeztetéseket.

Az emlődaganos megbetegedés kockázata 40 év felett jelentősen emelkedik, ilyenkor már erősen javasolt kétévenként mammográfiás szűrésen is rész venni. Nem csak a kor hajlamosít rá, genetikai okok és az életmód is befolyásolja a betegség kialakulásának kockázatát, de ne legyenek illúzióink! A rák nem válogat.

Nem célom senkit ijesztgetni, hanem egy nagyon komoly betegség mielőbbi kiszűrésének fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. A mellrák világszerte az egyik vezető halálok a nők között, pedig korai stádiumban felismerve gyógyítható!

A kulcs a felismerés. A legelső és legfontosabb szűrővizsgálatot, a mell rendszeres önvizsgálatát saját magunk tudjuk elvégezni. Mindegy hány évesek vagyunk, hogyan élünk, a legjobb, amit magunkért tehetünk az, hogy havonta egyszer, a menstruáció utáni napokban kézbe vesszük a cicinket és alaposan áttapogatjuk. Ne féljünk a mellünkhöz érni, akkor se, ha nem szeretjük vagy elégedetlenek vagyunk vele! Ha van bennünk valamilyen gátlás, vegyünk egy nagy levegőt és győzzük le arra a pár percre, mert az életünket is megmenthetjük!

fogd-meg-a-cicid-1

  • Álljunk a tükör elé, és keressünk a bőrön elváltozásokat (pl. dudor, redő, vagy behúzódás mellen, mellbimbón) leengedett és felemelt karral is!
  • Körkörös mozdulatokkal, enyhén nyomva keressünk csomókat, felemelt kezekkel és fekve is, a hónalj területét is beleértve!
  • Enyhén nyomjuk meg a mellbimbókat, nem-e jön belőle váladék!

fogd-meg-a-cicid-2

Ugye, hogy nem olyan nagy dolog? Ha a fentiek közül bármelyiket észleljük, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Mindegyik tünet lehet ártalmatlan és jelenthet mellrákot is.

Természetesen az önvizsgálat nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, mert ilyenkor a kezelőorvos az emlők tapintásos vizsgálatát is elvégezheti, és a szakember könnyebben ismer fel elváltozásokat. A gyorsaság, vagyis a mielőbbi orvosi felügyelet alá vétel létfontosságú lehet.

Tehát:
Fogd meg a cicid havonta egyszer és tanítsd meg a lányodnak is! Életet menthet.

Farkas Bernadett